ART

 

.

Το uptime στην επιστήμη υπολογιστών είναι ένα μέτρο του χρόνου κατά τον οποίο ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι ανοιχτός και λειτουργεί. Είναι ο αντίθετος όρος του downtime, του χρόνου δηλαδή κατά τον οποίο ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής παραμένει εκτός λειτουργιάς. Ο χρόνος uptime και η αξιοπιστία ενός υπολογιστικού ή τηλεπικοινωνιακού συστήματος πολλές φορές μετριέται με εννιάρια. Για παράδειγμα 5 εννιάρια σημαίνουν ότι το σύστημα παρέμεινε λειτουργικό για το 99,999% του χρόνου, δηλαδή ο χρόνος για τον οποίο δεν λειτούργησε είναι λιγότερος των 5 λεπτών το χρόνο.
Χρήσεις

Ο χρόνος uptime χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις για να μετρήσει την αξιοπιστία και τη σταθερότητα των λειτουργικών συστημάτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στην περίπτωση αυτή αντιπροσωπεύει τον χρόνο κατά τον οποίο ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία χωρίς να χρειαστεί επέμβαση ενός εξωτερικού χειριστή/χρήστη ή να μην χρειαστεί να επανεκκινήσει λόγων αναβάθμισης σε λογισμικό και συντήρησης. Παρόλα αυτά, μεγάλοι χρόνοι uptime μπορεί επίσης να υποδεικνύουν ότι ο διαχειριστής του συστήματος δεν κάνει τα απαραίτητα updates, πολλά από τα οποία απαιτούν την επανεκκίνηση του υπολογιστή.
Η εντολή uptime

Στους υπολογιστές που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα UNIX ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λειτουργικό σύστημα (Linux, BSD κοκ), μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εντολή uptime για να απεικονίσει στην οθόνη του υπολογιστή τον χρόνο λειτουργίας του συστήματος, τους χρήστες που είναι συνδεδεμένοι και τον φόρτο του συστήματος για τα προηγούμενα 15, 5 και 1 λεπτό.

 $ uptime
 10:52PM  up 1337 days,  7:45, 3 users, load averages: 0.21, 0.24, 0.23

Η αντίστοιχη εντολή για τους χρήστες Windows XP Professional και Windows Server 2003 είναι η systeminfo, η οποία μαζί με τον χρόνο uptime παρουσιάζει και πολλές άλλες πληροφορίες συστήματος.
Το Uptime-Project

Μέχρι την 1η Μαρτίου 2007 λειτουργούσε το Uptime-Project, το οποίο μάζευε στοιχεία από διαφόρους χρήστες σχετικά με το uptime των υπολογιστών τους. Μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος χρόνος uptime ανέρχεται σε 6 χρόνια, 98 μέρες, 12 ώρες, 6 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα σε έναν υπολογιστή που χρησιμοποιούσε το λειτουργικό σύστημα SunOS 5.6.

Πολλές φορές οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών παραθέτουν στις προσωπικές τους ιστοσελίδες ή στα email που στέλνουν τον χρόνο uptime του υπολογιστή τους. Αυτή η πρακτική ήταν πολύ συνηθισμένη κυρίως στην εποχή των Windows 9x, όπου οι χρήστες συστημάτων Windows NT και Windows 2000 υπερηφανεύονταν για χρόνους uptime μεγαλύτερους των 30 ημερών, σε αντιδιαστολή με τους υπόλοιπους χρήστες Windows 9x, οι υπολογιστές των έβγαιναν εκτός λειτουργίας (crash) πολύ συχνά. Στην σημερινή εποχή που τα Windows 9x έχουν πρακτικά εκλείψει και ο πυρήνας των Windows βασίζεται στην τεχνολογία NT, η επίτευξη μεγάλων χρόνων uptime είναι πιο εύκολη.
Δείτε επίσης

Windows
Linux
UNIX
BSD

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Η σελίδα του Uptime-Project, το οποίο πλέον έχει κλείσει.
Τα sites με τον μεγαλύτερο χρόνο uptime για τις προηγούμενες 7 ημέρες. Αρχειοθετήθηκε 2011-07-21 στο Wayback Machine.

Προγράμματα γραμμής εντολών και ενσωματωμένα του Unix και (άλλα)
Σύστημα αρχείων

cat cd chmod chown chgrp cksum cmp cp du df file fsck fuser ln ls lsattr lsof mkdir mount mv pwd rm rmdir split touch

Διεργασίες
at bg chroot

cron exit fg kill killall nice pgrep pidof pkill ps pstree sleep time top wait
watch
Περιβάλλον χρήστη

env finger id logname mesg passwd su sudo uname uptime w wall who whoami write

Επεξεργασία κειμένου
awk comm cut ed ex fmt head iconv join less more paste sed sort tac tail tr uniq wc xargs
Προγραμματισμός Κελύφους
. alias basename dirname echo expr false printf test true unset
Δικτύωση
inetd netstat nslookup ping rlogin nc traceroute
Αναζήτηση
find grep strings
Διάφορα
apropos bc cal clear date dd lp man nl size tee yes

Εγκυκλοπαίδεια Πληροφορικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License