.
Στην επιστήμη των υπολογιστών, η σκιώδης σελιδοποίηση είναι μια τεχνική για την παροχή ατομικότητας και ανθεκτικότητας (δύο από τις ιδιότητες ACID) σε συστήματα βάσεων δεδομένων. Μια σελίδα σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται σε μια μονάδα φυσικής αποθήκευσης (πιθανώς σε σκληρό δίσκο), συνήθως της τάξης του \( 2^{{10}} \) έως \( 2^{16} \) Bytes.
Η σκιώδης σελιδοποίηση είναι μια τεχνική αντιγραφής σε εγγραφή για την αποφυγή επιτόπιων ενημερώσεων σελίδων. Αντίθετα, όταν μια σελίδα πρόκειται να τροποποιηθεί, εκχωρείται μια σκιώδης σελίδα. Δεδομένου ότι η σκιώδης σελίδα δεν έχει αναφορές (από άλλες σελίδες στο δίσκο), μπορεί να τροποποιηθεί ελεύθερα, χωρίς να ανησυχείτε για περιορισμούς συνέπειας κ.λπ. Όταν η σελίδα είναι έτοιμη να γίνει ανθεκτική, όλες οι σελίδες που αναφέρονται στο πρωτότυπο ενημερώνονται για να αναφέρονται σε τη νέα σελίδα αντικατάστασης. Επειδή η σελίδα "ενεργοποιείται" μόνο όταν είναι έτοιμη, είναι ατομική.
Εάν οι σελίδες παραπομπής πρέπει επίσης να ενημερωθούν χρησιμοποιώντας σκιώδη σελιδοποίηση, αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί αναδρομικά, κάτι που μπορεί να είναι ακριβό. Το σύστημα αρχείων WAFL χρησιμοποιεί τη λύση Write Anywhere, η οποία κάνει τις σελίδες επίμονες μόνο στο βαθμό που είναι απαραίτητο (δηλαδή αποθήκευση εγγραφής στην κρυφή μνήμη). Αυτό βελτιώνει σημαντικά την απόδοση αποφεύγοντας πολλές εγγραφές σε hotspots ψηλά στην αναφορική ιεραρχία (όπως το superblock ενός συστήματος αρχείων). Η τιμή είναι ένας υψηλός χρόνος καθυστέρησης δέσμευσης.
Η καταγραφή πριν από την εγγραφή είναι μια πιο δημοφιλής λύση που χρησιμοποιεί επιτόπιες ενημερώσεις.
Η σκιώδης σελιδοποίηση είναι παρόμοια με την παλιά κύρια-νέα κύρια τεχνική επεξεργασίας παρτίδας που χρησιμοποιείται σε συστήματα βάσεων δεδομένων mainframe. Σε αυτά τα συστήματα, η έξοδος κάθε δέσμης εκτέλεσης (πιθανώς η εργασία μιας ημέρας) εγγράφηκε σε δύο ξεχωριστούς δίσκους ή σε άλλη μορφή αποθηκευτικού μέσου. Το ένα κρατήθηκε για εφεδρικό και το άλλο χρησιμοποιήθηκε ως αφετηρία για τη δουλειά της επόμενης μέρας.
Η σκιώδης σελιδοποίηση είναι επίσης παρόμοια με τις αμιγώς λειτουργικές δομές δεδομένων, καθώς αποφεύγονται οι επιτόπιες ενημερώσεις.
βιβλιογραφικές αναφορές
"Σχεδίαση συστήματος αρχείων για μια συσκευή διακομιστή αρχείων NFS" (PDF). 1994. Ανακτήθηκε 1 Νοεμβρίου 2019.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License