.
Η Scopus είναι βιβλιογραφική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει περιλήψεις και παραπομπές για ακαδημαϊκά άρθρα περιοδικών. Καλύπτει κοντά στους 21.000 τίτλους από 5.000 εκδότες, από τους οποίους(τίτλους)οι 20.000 είναι ομότιμα αξιολογημένα περιοδικά στις επιστημονικές, τεχνικές, φαρμακευτικές και κοινωνικές επιστήμες(περιλαμβάνοντας τέχνες και ανθρωπιστικές). Ανήκει στον Elsevier και είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο με εγγραφή. Οι αναζητήσεις στην Scopus ενσωματώνουν αναζητήσεις από επιστημονικές ηλεκτρονικές
ιστοσελίδες μέσω του Scirus, ενός ακόμα προιόντος του Elsevier, καθώς και βάσεις δεδομένων με ευρεσιτεχνίες.
Δεδομένου ότι ο οίκος Elsevier είναι ο ιδιοκτήτης της Scopus και είναι ακόμη ένας από τους κύριους διεθνείς εκδότες επιστημονικών περιοδικών, ιδρύθηκε μια ανεξάρτητη και διεθνής επιλογή περιεχομένου και συμβουλευτική επιτροπή για να προλάβει μια ενδεχόμενη αντίθεση ενδιαφέροντος στην επιλογή περιοδικών τα οποία περιλαμβάνονται στην βάση δεδομένων και να διατηρήσει μια ανοιχτή και διαφανής πολιτική κάλυψη του περιεχομένου, ανεξάρτητη του εκδότη. Η επιτροπή αποτελείται από επιστήμονες και θεματικούς βιβλιοθηκονόμους.
Μια έρευνα που έγινε το 2008 σύγκρινε την PubMed, Scopus, Web of Science και η Google scholar και κατέληξε :
"Η PubMed και η Google scholar είναι ελεύθερης πρόσβασης [...]Η Scopus προσφέρει περίπου 20% περισσότερη κάλυψη από την Web of Science, ενώ η Google Scholar προσφέρει αποτελέσματα με ασυνεπής ακρίβεια. Η PubMed παραμένει ένα άριστο εργαλείο στην ηλεκτρονική βιοϊατρική έρευνα. Η Scopus καλύπτει ένα πιο ευρύ φάσμα περιοδικών[...] αλλά αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένη όσον αφορά τα πρόσφατα περιοδικά (που εκδόθηκαν μετά το 1995) συγκρινόμενη με την Web of Science. Η Google Scholar, όσων αφορά το διαδίκτυο γενικότερα, μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση ακόμα και των πιο σκοτεινών πληροφοριών αλλά η χρήση της καταστράφηκε από τις ανεπαρκείς, λιγότερο συχνά ενημερωμένες, πληροφορίες των παραπομπών."
Αξιολογώντας την ευκολία χρήσης και την κάλυψη της Scopus και της Web of Science, μια έρευνα του 2006 καταλήγει ότι "Η Scopus είναι εύκολη στην πλοήγηση, ακόμα και για τον αρχάριο χρήστη. [...] Η ικανότητα αναζήτησης και του μπροστινού μέρους αλλά και του πίσω από μια συγκεκριμένη παραπομπή θα ήταν πολύ βοηθητική στον ερευνητή. Η διεπιστημονική άποψη επιτρέπει στον ερευνητή εύκολα να αναζητήσει έξω από τον δικό του τομέα και "Ένα πλεονέκτημα της WOS σε σχέση με την Scopus είναι το βάθος της κάλυψης, με την γεμάτη βάση δεδομένων της WOS να πηγαίνει πίσω στο 1945 και της Scopus να πηγαίνει πίσω στο 1966. Ωστόσο, η Scopus και η WOS αλληλοσυμπληρώνονται αφού καμιά πηγή δεν είναι εντελώς περιεκτική.[...]".
Η Scopus επίσης προσφέρει προφίλ συγγραφέων τα οποία καλύπτουν συνεργασίες, αριθμούς από εκδόσεις και τα δεδομένα της βιβλιογραφίας τους, αναφορές και λεπτομέρειες στον αριθμό των παραπομπών που καθένα από τα δημοσιευμένα τεκμήρια έχει αποσπάσει. Έχει προειδοποιητικά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στους εγγεγραμμένους χρήστες να ακολουθήσουν της αλλαγές σε ένα προφίλ και την υποδομή να αριθμήσει το h-index των συγγραφέων.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License