.
Το QRpedia είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή για κινητά που χρησιμοποιεί QR κωδικούς για την παροχή άρθρων της Wikipedia στους χρήστες, στη γλώσσα της επιλογής τους.[1][2][3] Οι κωδικοί QR μπορούν να δημιουργηθούν εύκολα για το σύνδεσμο σε οποιαδήποτε διεύθυνση Uniform Resource Identifier (URI), αλλά το QRpedia παρέχει επιπλέον λειτουργικότητα.
Το QRpedia επινοήθηκε από τον Roger Bamkin, τον τότε πρόεδρο του Wikimedia UK, γράφτηκε από τον Terence Eden και παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2011. Σήμερα χρησιμοποιείται από ιδρύματα στα οποιά περιλαμβάνονται μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ισπανία. Ο πηγαίος κώδικάς του διατίθεται ελεύθερα κάτω από την MIT Άδεια Χρήσης.
Μέθοδος
Visitors to Derby Museum using a mobile phone to scan a QRpedia QR code
Όταν ο χρήστης σκανάρει ένα QR κωδικό της QRpedia στο κινητό του τηλέφωνο, η συσκευή αποκωδικοποιεί τον κώδικα αυτό σε μια διεύθυνση (URL) χρησιμοποιώντας το όνομα χώρου (domain name) "qrwp.org" και η διαδρομή της οποίας είναι ο τίτλος ενός άρθρου της Wikipedia, και στέλνει την αίτηση (request) για το άρθρο αυτό στον εξυπηρετητή διαδικτύου (web server) της QRpedia.[εκκρεμεί παραπομπή] Επίσης στέλνει τις ρυθμίσεις γλώσσας της συσκευής.[4]
Ο εξυπηρετητής της QRpedia στη συνέχεια χρησιμοποιεί την Διεπαφή Προγραμματισμού Εφαρμογών (API) της Wikipedia [1] για να διαπιστώσεις αν υπάρχει έκδοση του συγκεκριμένου άρθρου της Wikipedia article στη γλώσσα που χρησιμοποιείται από τη συσκευή, και αν ναι, επιστρέφει το περιεχόμενό της σε φιλική για την κινητή συσκευή μορφή.[4] Αν δεν υπάρχει έκδοση του άρθρου στην προτιμώμενη γλώσσα, τότε παρέχεται η επιλογή από τις διαθέσιμες γλώσσες ή η μηχανική της μετάσφραση μέσω του Google translation.
Με τον τρόπο αυτό, ένα κωδικός QR μπορεί να παρέχει το ίδιο άρθρο σε διαφορετικές γλώσσες,[4] ακόμα και όταν το μουσείο δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει τις δικές του μεταφράσεις. Το QRpedia επίσης καταγράφει στατιστικά στοιχεία για τη χρήση.[4][5]
Αναφορές
Eden, Terence (3 Απριλίου 2011). «Introducing QRpedia». Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2011.
Anon (19 Αυγούστου 2011). «The Children's Museum of Indianapolis Creates New Learning Opportunities through Wikipedian-in-Residence». The Children's Museum of Indianapolis. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2011.
Johnson, L.· Adams, S. (2011). The Technology Outlook for UK Tertiary Education 2011-201 (PDF). NMC Horizon Report Regional Analyses. Austin, Texas: The New Media Consortium. ISBN 978-0-615-38209-8. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 5 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2013.
Byrd Phillips, Lori (15 Ιουνίου 2011). «Going Multilingual with QRpedia». Marcus Institute for Digital Education in the Arts. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2011.
«QRpedia Statistics (example)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2011.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License