.
Η πρόσβαση σε δεδομένα είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μια διαδικασία η οποία έχει τόσο μια συγκεκριμένη έννοια για την πληροφορική όσο και άλλες έννοιες που περιλαμβάνουν δικαιώματα πρόσβασης με ευρύτερη νομική ή/και πολιτική έννοια. Στην πρώτη, συνήθως αναφέρεται σε λογισμικό και δραστηριότητες που σχετίζονται με την αποθήκευση, την ανάκτηση ή την ενέργεια σε δεδομένα που βρίσκονται σε μια βάση δεδομένων ή άλλο χώρο αποθήκευσης.
Λεπτομέριες
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι πρόσβασης δεδομένων:
διαδοχική πρόσβαση (όπως στη μαγνητική ταινία, για παράδειγμα)
τυχαία πρόσβαση (όπως στα μέσα με ευρετήριο)
Η πρόσβαση σε δεδομένα συνεπάγεται καθοριστικά την εξουσιοδότηση πρόσβασης σε διαφορετικούς χώρους αποθήκευσης δεδομένων. Η πρόσβαση στα δεδομένα μπορεί να βοηθήσει στη διάκριση των ικανοτήτων των διαχειριστών και των χρηστών. Για παράδειγμα, οι διαχειριστές μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να αφαιρέσουν, να επεξεργαστούν και να προσθέσουν δεδομένα, ενώ οι γενικοί χρήστες μπορεί να μην έχουν καν δικαιώματα «ανάγνωσης» εάν δεν έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες πληροφορίες.
Ιστορικά, κάθε αποθετήριο (συμπεριλαμβανομένης κάθε διαφορετικής βάσης δεδομένων, συστήματος αρχείων, κ.λπ.), μπορεί να απαιτεί τη χρήση διαφορετικών μεθόδων και γλωσσών, και πολλά από αυτά τα αποθετήρια αποθηκεύουν το περιεχόμενό τους σε διαφορετικές και ασύμβατες μορφές.
Με την πάροδο των ετών έχουν αναπτυχθεί τυποποιημένες γλώσσες, μέθοδοι και μορφές για να χρησιμεύουν ως διεπαφές μεταξύ των συχνά ιδιόκτητων, και πάντα ιδιότυπων, συγκεκριμένων γλωσσών και μεθόδων. Τα πρότυπα αναζήτησης περιλαμβάνουν SQL (1974- ), ODBC (περίπου 1990- ), JDBC, XQJ, ADO.NET, XML, XQuery, XPath (1999- ) και Υπηρεσίες Ιστού.
Ορισμένα από αυτά τα πρότυπα επιτρέπουν τη μετάφραση δεδομένων από μη δομημένα (όπως αρχεία HTML ή ελεύθερου κειμένου) σε δομημένα (όπως XML ή SQL).
Δομές όπως συμβολοσειρές σύνδεσης και DBURL[1] μπορούν να επιχειρήσουν να τυποποιήσουν μεθόδους σύνδεσης με βάσεις δεδομένων.
Δείτε λοιπόν
Δικαίωμα πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License