ART

 

.

Το Loomio είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα για λήψεις αποφάσεων σε ομάδες και συνεργασία.[1][2][3][4] Το Loomio υλοποιεί occupy hand-signals αλλά επιτρέπει σε ομάδες να τα ερμηνεύσουν όπως επιθυμούν. Οι χρήστες ξεκινάνε συζητήσεις και θέτουν προτάσεις. Καθώς οι συζητήσεις προχωρούν η ομάδα λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την πρόταση μέσω του χρονολογήσιμου γραφήματος πίτας. [2]
Ιστορία

Το Loomio προέκυψε όταν ακτιβιστές από το Κίνημα Occupy συγκρούστηκαν με επιχειρηματίες, από την κοινωνική διαδικτυακή επιχείρηση Enspiral, συνειδητοποιώντας ότι χρησιμοποιούσαν διαφορετικές προσεγγίσεις για να εργαστούν για τον ίδιο σκοπό.[5]

Το Loomio χτίστηκε από έναν πυρήνα ενεργών πολιτών στο Γουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας και από ένα ευρύτερο δίκτυο των φίλων και οπαδών απ' όλο τον κόσμο. Στο βίντεο που ακολουθεί, γίνεται μια σύντομη παρουσίασή του, από ένα από τα μέλη της δημιουργικής ομάδας, δίνοντας πολλές και σαφείς διευκρινήσεις ως προς το έργο:
Σκοπός

Με απλά λόγια: η δημιουργία ενός κόσμου, όπου θα είναι εύκολο για τον καθένα να συμμετάσχει στην λήψη αποφάσεων που τον αφορούν.

Με την κατάλληλη συνεργατική διαδικασία, οι ομάδες μπορούν να δημιουργούν νέες, ρηξικέλευθες ιδέες, να λαμβάνονται οι καλύτερες αποφάσεις και να πραγματοποιούνται δράσεις από οποιοδήποτε άτομο.

Το Loomio καταργεί σε κάθε επίπεδο τα εμπόδια της συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων: σε γειτονιές, κοινωνικές οργανώσεις, επιχειρήσεις, κοινωνικά κινήματα, σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.

Η συλλογική λήψη αποφάσεων ισορροπεί την ατομική αυτονομία με το συλλογικό καλό.
Αρχές

Συνεργατική Κοινωνική επιχείρηση

Το Loomio είναι μια κοινωνική επιχείρηση, που ανήκει συλλογικά στους ανθρώπους που την εξελίσσουν.

Η κοινωνική επιχείρηση με σημαντικότατο κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος, δημιουργώντας βιώσιμα έσοδα. Σε αντίθεση με μια παραδοσιακή μεγιστοποίηση των κερδών της εταιρίας, τα έσοδα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο για την επίτευξη του σκοπού ενός κοινωνικού πυρήνα.

Ανεξάρτητο και ουδέτερο

Η ομάδα δημιουργίας και εξέλιξης του Loomio, είναι αποφασισμένη να διατηρήσει με κάθε τρόπο της ανεξαρτησία του οργανισμού, ώστε να παρέχεται ένα αξιόπιστο και ελεύθερο εργαλείο, για οποιαδήποτε ομάδα θέλει να το αξιοποιήσει, χωρίς να γίνεται διαπορά των δεδομένων των χρηστών για εμπορική εκμετάλλευση από τρίτους.

Η μέχρι σήμερα επιτυχία του, καθώς η κοινότητα των χρηστών του είναι ποικίλη (κοινωνικές οργανώσεις, επιχειρήσεις, εκπαιδευτικοί, κυβερνητικές υπηρεσίες, κοινωνικές ομάδες ακτιβιστών, αλλά και οικογένειες) και ραγδαία αυξανόμενη, αποδεικνύει τόσο την αναγκαιότητά του, όσο και την αξιοπιστία του.

Συνεργασία Ανοιχτού Κώδικα

Το Loomio είναι ελεύθερο λογισμικό, το οποίο σημαίνει ότι οποιοσδήποτε έχει την ελευθερία να το τρέξει, να το διαβάσει, να μάθει από αυτό, να τροποποιήσει και να αναδιανείμει τον κώδικα.

Το Loomio δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από ανοιχτό λογισμικό.

Διαφάνεια

Η κοινότητα μας των χρηστών και των συνεισφερόντων πρέπει να είναι σίγουροι ότι κάνουμε ότι λέμε ότι είμαστε.

Είμαστε δεσμευμένοι να παραμείνουμε ανοιχτοί και υπεύθυνοι για την κοινωνία μας διαμοιράζοντας πληροφορίες σχετικά με την εσωτερική διαδικασία λήψης αποφάσεων, τα κοινωνικά αποτελέσματα και τις οικονομικές επιπτώσεις.

Επικοινωνώντας αποτελεσματικά αυτές τις πληροφορίες είναι μια συνεχής πρόκληση ότι προσβλέπουμε σε ανάληψη με την κοινωνία μας.
Καμπάνια χρηματοδότησης του Loomio

Μιας και το Loomio είναι ανοιχτού κώδικα λογισμικό και δεν παρέχει κάποιου είδους διαφημίσεις χρηματοδοτείται από τα μέλη του. Για την αναβάθμιση της πλατφόρμας το Loomio τρέχει καμπάνια χρηματοδότησης από το πλήθος (crowdfunding)[6] με σκοπό να μαζέψουν 100.000€ σε ένα μήνα. Μέχρις τώρα έχουν μαζέψει άνω των 54.000€ μόλις σε 17 ημέρες. Η καμπάνια χρηματοδότησης λήγει στις 16 Απριλίου 2014.
Το μεγαλύτερο project με το loomio

Το Loomio χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από το Δημοτικό Συμβούλιο του Wellington της Νέας Ζηλανδίας για διαβούλευση με τους πολίτες[7].

Επίσης το Loomio σε συνεργασία με τους Πειρατές - Αμεσοδημοκρατικό Κίνημα Ελλάδας για ένα τεράστιο project[8][9] δημιουργίας 461 ομάδων για όλους τους Δήμους και Περιφέρειες ώστε να ασκείται δημόσια διαβούλευση θεμάτων και πίεση προς τους τοπικούς άρχοντες.
Επιτυχίες

Το Loomio, το ηλεκτρονικό εργαλείο λήψης αποφάσεων που χτίστηκε στο Wellington, στις 3 Απριλίου 2014 νίκησε το MIX Prize Digital Freedom Challenge.[10]
References

«http://www.stuff.co.nz/technology/digital-living/9050560/Group-decision-making-software-ready-to-run». Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2013. Εξωτερικός σύνδεσμος στο |title= (βοήθεια)
«http://techpresident.com/news/wegov/23517/can-social-software-change-world-loomio-just-might». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2013. Εξωτερικός σύνδεσμος στο |title= (βοήθεια)
«http://pandodaily.com/2013/05/02/occupy-democracy-loomio-attempts-to-re-invent-group-decision-making-as-a-co-op/». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2013. Εξωτερικός σύνδεσμος στο |title= (βοήθεια)
de Taar, Charlie. «InterTwinkles: Online Tools for Non-Hierarchical, Consensus-Oriented Decision Making» (PDF). MIT. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2013.
«Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2014.
«Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2020.
«Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2014.
http://blog.loomio.org/2014/03/14/loomio-used-for-large-scale-citizen-democracy-project-in-greece/
«Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2014.

http://www.scoop.co.nz/stories/BU1404/S00129/wellington-tech-startup-loomio-wins-international-award.htm

External links

Επίσημη Ιστοσελίδα
Github Repository

Εγκυκλοπαίδεια Πληροφορικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License