ART

 

.

Το FAT είναι το καθιερωμένο σύστημα αρχείων του λειτουργικού συστήματος DOS της Microsoft, το οποίο έχει επεκταθεί και ενσωματωθεί και σε όλες τις νεότερες εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων (σειρά Windows) της εταιρείας. Αποτελεί αρκτικόλεξο των λέξεων File Allocation Table (πίνακας κατανομής αρχείων).

Το FAT είναι το βασικό σύστημα αρχείων του MS-DOS, των Windows 3.11 και των Windows 95 στην πρώτη εκδοσή τους. Αρχικά χρησιμοποιούνταν στους εύκαμπτους δίσκους των 5.25" και μετέπειτα των 3.5" . Αργότερα φορμάρονταν με αυτό και οι σκληροί δίσκοι. Είναι αρκετά απλό σύστημα αρχείων και διαμορφώθηκε με τα τεχνολογικά δεδομένα τις εποχής που σχεδιάστηκε. Το περισσότερα λειτουργικά συστήματα το υποστηρίζουν ακόμα, αλλά έχει ξεπεραστεί από τα νεότερα συστήματα αρχείων, όπως το NTFS.
FAT8

Ήταν το αρχικό σύστημα αρχείων FAT που σχεδιάστηκε για την Microsoft και είχε διευθυνσιοδότηση 8 μπιτ.
FAT12

Το FAT των 12 μπιτ, χρησιμοποιήθηκε από την Microsoft στο MS-DOS και από την IBM στο PC DOS, και υποστήριζε εύκαμπτους δίσκους.
FAT16

Στο FAT των 16 μπιτ ένα "διαμέρισμα" (partition) δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2 Gbytes και ο συνολικός αριθμός καταλόγων που επιτρέπονται είναι αρκετά περιορισμένος για τις σημερινές απαιτήσεις. Το FAT16 είναι επιρρεπές στον κατακερματισμό των αρχείων, γεγονός που κάνει την προσπέλαση και ανάγνωση των αρχείων αρκετά αργή.
FAT32

Από την δεύτερη έκδοση των Windows 95 το FAT16 αντικαταστάθηκε με το FAT32 των 32 Μπιτ. Αν και το FAT32 υπερείχε σε ασφάλεια και δυνατότητες, το FAT16 ήταν ταχύτερο στους αργούς (για τα σημερινά δεδομένα) επεξεργαστές της εποχής των Windows 95. Πρόβλημα επίσης ήταν η μετατροπή ενός σκληρού δίσκου FAT16 σε FAT32 καθώς έπρεπε να γίνει μορφοποίηση. Το πρόβλημα λύθηκε με την κυκλοφορία των Windows 98 τα οποία συμπεριέλαβαν εργαλείο μετατροπής χωρίς να χρειάζεται μορφοποίηση κρατώντας όλα τα δεδομένα του σκληρού δίσκου ανέπαφα. Υπάρχει επίσης εντολή μετατροπής που λειτουργεί σε γραμμή εντολών, στην κονσόλα δηλαδή που περιλαμβάνουν οι εκδόσεις των Windows, με την οποία μετατρέπεται ένας σκληρός δίσκος FAT32 σε NTFS χωρίς επίσης να χαθούν τα δεδομένα του σκληρού δίσκου.

Σε αυτό το σύστημα αρχείων το όριο μέγιστης χωρητικότητας ενός αρχείου είναι 4 TiB μείον ένα μπάιτ ή 4.294.967.295 (232 − 1) μπάιτ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αποθηκεύσουμε ή να δημιουργήσουμε σε ένα σκληρό δίσκο FAT32 ένα αρχείο μεγαλύτερο από 4 Gbytes.

Δομή

Κατά την μορφοποίηση του σκληρού δίσκου δημιουργούνται το Master Boot Record (MBR), το πρωτεύον διαμέρισμα (primary partition) και τα επεκταμένα διαμερίσματα (extended partitions). Στην περίπτωση του FAT16 επιτρέπονται μόνο ένα πρωτεύον διαμέρισμα και ένα δευτερεύον.

Σε περιβάλλον MS-DOS υπήρχε η δυνατότητα του DoubleSpace, η συμπίεση δηλαδή του σκληρού δίσκου για εξοικονόμηση δεδομένων. Μέσα σε ένα αρχείο συμπιέζονταν όλα τα αρχεία. Αυτό ήταν αρκετά επικίνδυνο (για απώλεια δεδομένων λόγω αστοχίας) και αργό αλλά χρήσιμο, όταν ο χώρος αποθήκευσης δεδομένων ήταν περιορισμένος και ακριβός. Το DoubleSpace εγκαταλείφθηκε από το FAT32 αλλά με το NTFS η ιδέα επανήλθε, φυσικά με άλλα χαρακτηριστικά.

Εγκυκλοπαίδεια Πληροφορικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License