.
Στη τεχνολογία της όρασης υπολογιστών (που σχετίζεται μα δεν είναι το ίδιο με την μηχανική όραση), η διαδικασία εξαγωγής μπλομπ (blob extraction) επιτρέπει τη κατηγοριοποίηση εικονοστοιχείων μιας ψηφιακής εικόνας σε ξεχωριστές ομάδες. Η εξαγωγή μπλομπ συνήθως εφαρμόζεται σε μια δυαδική εικόνα που είναι αποτέλεσμα από ένα thresholding step. Τα μπλομπ μπορεί να μετρηθούν, να φιλτραριστούν, και να παρακολουθηθούν.
Υπάρχουν κι άλλα ονόματα για αυτή τη τεχνική, και οι ειδικοί δεν έχουν κατασταλάξει σε μια ονομασία. Τα άλλα ονόματα είναι ταμπελοποίηση περιοχών (region labeling), ταμπελοποίηση συνδεδεμένων μερών (connected-component labeling), ανακάλυψη των μπλομπ (blob discovery), ή εξαγωγή περιοχών (region extraction).
Υπάρχουν δυο διάσημοι αλγόριθμοι για αυτή τη διαδικασία, ένας βηματικός αλγόριθμος (sequential) κι ένας επαναλαμβανόμενος (recursive).
Η εξαγωγή μπλομπ σχετίζεται μεν, μα δεν είναι το ίδιο δε, με την αναγνώριση μπλομπ (blob detection).
Ο βηματικός αλγόριθμος
Δημιούργησε μετρητή περιοχών
Ψάξε μέσα στην εικόνα (στο παρακάτω παράδειγμα υποθέτουμε πως το ψάξιμο γίνεται από τα αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω):
Για κάθε εικονοστοιχείο, κοίτα το βόρειο και δυτικό εικονοστοιχείο (όταν λειτουργούμε με τεταρτοσυνδεσιμότητα) ή το βορειοανατολικό, βόρειο, βορειοδυτικό, και δυτικό πίξελ όταν λειτουργούμε με οχτασυνδεσιμότητα για συγκεκριμένο κριτήριο περιοχών (π.χ. τιμή έντασης 1 σε δυαδική εικόνα, ή παρόμοια ένταση με συνδεδεμένα εικονοστοιχείο σε εικόνα επιπέδων του γκρι).
Εάν κανένα γειτονικό εικονοστοιχείο δεν ταιριάζει με το κριτήριο τότε γράψε στη περιοχή τη τιμή του μετρητή περιοχών και αύξησε το μετρητή περιοχών.
Εάν μόνο ένα γειτονικό εικονοστοιχείο ταιριάζει με το κριτήριο τότε βάλε το εικονοστοιχείο σε αυτή τη περιοχή.
Εάν πολλά γειτονικά εικονοστοιχεία ταιριάζουν και είναι όλα στην ίδια περιοχή τότε βάλε το εικονοστοιχείο σε αυτή τη περιοχή.
Εάν πολλά γειτονικά εικονοστοιχεία ταιριάζουν και ανήκουν σε διαφορετικές περιοχές, τότε βάλε το εικονοστοιχείο σε μία από τις περιοχές αυτές (δεν έχει σημασία ποια). Κράτα μια σημείωση ότι όλες αυτές οι περιοχές είναι ισοδύναμες.
Ψάξε την εικόνα ξανά, βάζοντας σε όλες τις ισοδύναμες περιοχές την ίδια τιμή περιοχής.
Παραπομπές
Horn, Berthold Klaus Paul (1986). Robot Vision. MIT Press. σελίδες 69–71. ISBN 0-262-08159-8..
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License