Η DuckDuckGo (DDG) είναι διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης που δίνει έμφαση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών της και στην αποφυγή του “φίλτρου φυσαλίδας” (filter bubble) των εξατομικευμένων αποτελεσμάτων αναζήτησης. Το DuckDuckGo ξεχωρίζει από τις άλλες μηχανές αναζήτησης, μη δημιουργώντας το προφίλ των χρηστών του και εκθέτοντας σκόπιμα σε όλους τους χρήστες τα ίδια αποτελέσματα αναζήτησης για ένα δεδομένο όρο αναζήτησης. Το DuckDuckGo δίνει έμφαση στην επιστροφή των καλύτερων, και όχι απλά των περισσότερων, αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα αυτά τα παράγει μέσα από περισσότερες από 400 μεμονωμένες πηγές, συμπεριλαμβανομένων γνωστών πληθοπορισμικών (crowdsoursed) σελίδων όπως το Wikipedia και άλλων μηχανών αναζήτησης όπως το Bing, το Yahoo!, το Yandex και το Yummly.
Η εταιρεία έχει την έδρα της στο 20 Paoli Pike, Paoli, Pennsylvania, στην Greater Philadelphia και στελεχώνεται από 21 υπαλλήλους. Το όνομα της εταιρείας προέρχεται από το παιδικό παιχνίδι duck, duck, goose.
Ένα μέρος από τον πηγαίο κώδικα του DuckDuckGo αποτελεί ελεύθερο λογισμικό που φιλοξενείται στο GitHub υπό την άδεια Apache 2.0 [2], αλλά ο πυρήνας του είναι ιδιωτικός. Στις 21 Μαΐου του 2014, το DuckDuckGo εξέδωσε μια επανασχεδιασμένη έκδοση που επικεντρώθηκε σε πιο έξυπνες απαντήσεις και σε μια πιο εκλεπτυσμένη εμφάνιση. Η νέα έκδοση πρόσθεσε βασικές λειτουργίες όπως εικόνες, τοπική αναζήτηση, αυτόματη συμπλήρωση (υποβολή) προτάσεων και πολλά άλλα.
Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2014, η Apple συμπεριέλαβε το DuckDuckGo στο πρόγραμμα περιήγησης Safari ως προαιρετική μηχανή αναζήτησης.[3][4] Στις 10 Νοεμβρίου του 2014, το Mozilla πρόσθεσε το DuckDuckGo ως επιλογή αναζήτησης στο Firefox 33.1.
Ιστορία
2008: Το DuckDuckGo ιδρύθηκε [5] από τον Gabriel Weinberg,[6][7] έναν επιχειρηματία του οποίου το προηγούμενο εγχείρημα, The Names Database, αποκτήθηκε από την United Online το 2006 για $10 εκατομμύρια.[8] Αρχικά αυτοχρηματοδοτούμενο από τον Weinberg, το DuckDuckGo είναι πλέον υποστηριζόμενο από διαφημίσεις, αλλά ο χρήστης έχει την επιλογή να τις απενεργοποιήσει.[9] Η μηχανή αναζήτησης είναι γραμμένη σε Perl[10][10][10][10][10][10] και τρέχει σε nginx, FreeBSD και Linux.[1][11][12] Το DuckDuckGo βασίζεται κυρίως σε API αναζήτησης από διάφορους προμηθευτές. Εξαιτίας αυτού, η TechCrunch χαρακτήρισε την υπηρεσία ως μια «υβριδική» μηχανή αναζήτησης.[13][14] Ταυτόχρονα, παράγει τις δικές της σελίδες περιεχομένου και έτσι είναι παρόμοια με τα Mahalo, Kosmix και SearchMe.[15] Ο Weinberg εξήγησε τις απαρχές του ονόματος σε σχέση με το παιχνίδι duck, duck, goose. Είπε για την προέλευση του ονόματος: "Πραγματικά απλώς ήρθε στο κεφάλι μου μια μέρα και μου άρεσε πολύ. Είναι σίγουρα επηρεασμένο / προέρχεται από το duck, duck, goose, αλλά εκτός από αυτό δεν υπάρχει άλλη σχέση, π.χ., μια μεταφορά."[16] Το DuckDuckGo παρουσιάστηκε στο Elevator Pitch Friday της TechCrunch και ήταν ένας από τους φιναλίστ στο BOSS Mashable Challenge.[17]
2010: Τον Ιούλιο, ο Weinberg ξεκίνησε έναν δικτυακό τόπο της κοινότητας του DuckDuckGo (duck.co) για να επιτρέψει στο κοινό να αναφέρει προβλήματα, να συζητήσει τα μέσα διάδοσης της χρήσης της μηχανής αναζήτησης, να ζητήσει χαρακτηριστικά και να συζητήσει την ανοικτή προμήθεια του κώδικα.[18]
2011: Το Σεπτέμβριο το DuckDuckGo προσέλαβε τον πρώτο του υπάλληλο, τον Caine Tighe.[19] Τον επόμενο μήνα, η Union Square Ventures επένδυσε στο DuckDuckGo. Ο συνεργάτης της Union Square Brad Burnham δήλωσε: «Επενδύσαμε στο DuckDuckGo επειδή είχαμε πειστεί ότι δεν είχαν μόνο τη δυνατότητα αλλαγής της βάσης του ανταγωνισμού στην αναζήτηση, ήρθε η ώρα να το κάνουμε».[20] Επιπλέον, το Trisquel, το Linux Mint και το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Midori χρησιμοποίησε το DuckDuckGo ως την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης.
Δεν επενδύσαμε σε αυτό επειδή πιστεύαμε ότι θα νικήσει την Google. Επενδύσαμε σε αυτό επειδή υπάρχει ανάγκη για μια ιδιωτική μηχανή αναζήτησης. Το κάναμε για τους αναρχικούς του Διαδικτύου, για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο Reddit και στο Hacker News.
2012: Μέχρι το Μάιο, η μηχανή αναζήτησης προσέλκυσε 1,5 εκατομμύρια αναζητήσεις την ημέρα. Ο Weinberg ανέφερε ότι είχε κερδίσει έσοδα ύψους 115.000 δολαρίων το 2011 και είχε τρεις υπαλλήλους, συν ένα μικρό αριθμό εργολάβων. Το Compete.com εκτιμά ότι η ιστοσελίδα είχε 277.512 μηνιαίους επισκέπτες τον Αύγουστο του 2012.[21] Στις 12 Απριλίου 2011, η Alexa ανέφερε ρυθμό ανάπτυξης 51% μέσα σε 3 μήνες.[22] Οι στατιστικές κίνησης του DuckDuckGo δείχνουν ότι τον Αύγουστο του 2012 υπήρχαν 1.393.644 επισκέψεις την ημέρα, από μέσο όρο 39.406 επισκέψεις την ημέρα τον Απρίλιο του 2010 (τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία).[23] Σε ένα μακρύ προφίλ το Νοέμβριο του 2012, η Washington Post ανέφερε ότι οι αναζητήσεις στο DuckDuckGo αριθμούσαν έως και 45.000.000 το μήνα τον Οκτώβριο του 2012. Το άρθρο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "οι μη φιλόδοξοι στόχοι του Weinberg τον καθιστούν ιδιαίτερα περίεργο και επικίνδυνο ανταγωνιστή στο διαδίκτυο. Η Google ή το Bing δεν μπορούν να βλάψουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και αν οι χρήστες καταλάβουν ότι τους αρέσει ο τρόπος με τον οποίο το DuckDuckGo λειτουργεί, ο Weinberg θα μπορούσε να βλάψει τα μεγάλα αγόρια χωρίς να προσπαθεί πραγματικά. Είναι μια ασύμμετρη ψηφιακή διαμάχη, και οι υποστηρικτές του στο Union Square Ventures λένε ότι η Google είναι ευάλωτη."
2013: Το GNOME κυκλοφόρησε το Web (web browser) 3.10 στις 26 Σεπτεμβρίου και ξεκινώντας με αυτή την έκδοση, η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης είναι το DuckDuckGo.[24][25]
2014: Στην κεντρική της ομιλία στο WWDC 2014, η Apple ανακοίνωσε ότι το DuckDuckGo θα συμπεριληφθεί ως επιλογή για αναζήτηση τόσο στο iOS 8 όσο και στο OS X Yosemite[26]. Στις 10 Μαρτίου, ο περιηγητής ιστού Pale Moon, αρχίζοντας με την έκδοση 24.4.0, περιλάμβανε το DuckDuckGo ως την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης, καθώς το περιέλαβε στην αρχική σελίδα του προγράμματος περιήγησης.[27] Το Μάιο του 2014, το DuckDuckGo κυκλοφόρησε μια επανασχεδιασμένη έκδοση σε beta testers μέσω του DuckDuckHack.[28] Στις 21 Μαΐου 2014, το DuckDuckGo κυκλοφόρησε επισήμως την ανασχεδιασμένη έκδοση που επικεντρώθηκε σε πιο έξυπνες απαντήσεις και πιο εκλεπτυσμένη εμφάνιση. Η νέα έκδοση πρόσθεσε πολλά νέα χαρακτηριστικά όπως εικόνες, τοπική αναζήτηση, αυτόματη πρόταση, καιρός, συνταγές και πολλά άλλα.
Επισκόπηση
Τα αποτελέσματα του DuckDuckGo είναι μια συλλογή από "πάνω από 400" πηγές,[29] συμπεριλαμβανομένου του Yahoo!, Search BOSS, Wikipedia, Wolfram Alpha, Bing, του δικού του crawler Ιστού (το DuckDuckBot) και άλλα.[30] Χρησιμοποιεί επίσης δεδομένα από πληθοπορισμικές ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένης της Wikipedia, για να δημιουργήσει τα πλαίσια "Zero-click Info" ("Μηδενικά κλικ") - γκρι πλαίσια πάνω από τα αποτελέσματα που εμφανίζουν περιλήψεις θεμάτων και συναφή θέματα.[31]
Το DuckDuckGo αυτοπροσδιορίζεται ως μία μηχανή αναζήτησης που θέτει πρώτα την προστασία της ιδιωτικής ζωής (ιδιωτικότητας) και ως εκ τούτου δεν αποθηκεύει διευθύνσεις IP, δεν καταγράφει πληροφορίες χρήστη και χρησιμοποιεί cookies μόνο όταν χρειάζεται. Ο Weinberg αναφέρει: "Από προεπιλογή, το DuckDuckGo δεν συλλέγει και δεν μοιράζεται προσωπικές πληροφορίες. Αυτή είναι η πολιτική μας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής με λίγα λόγια." Ωστόσο, διατηρούν αρχεία καταγραφής όλων των όρων αναζήτησης που χρησιμοποιούνται.
Ο Weinberg έχει βελτιώσει την ποιότητα των αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης διαγράφοντας τα αποτελέσματα αναζήτησης για τις εταιρείες που πιστεύει ότι είναι content mills (εργοστάσια περιεχομένου), όπως το eHow της Demand Media, το οποίο δημοσιεύει 4000 άρθρα ημερησίως τα οποία παράγονται από ανεξάρτητους συγγραφείς, κάτι για το οποίο ο Weinberg λέει ότι είναι: “...χαμηλής ποιότητας περιεχόμενο ειδικά σχεδιασμένο για να κατατάσσεται σε υψηλό βαθμό στο ευρετήριο αναζήτησης της Google." Το DuckDuckGo φιλτράρει επίσης σελίδες με σημαντική διαφήμιση.
Άμεσες Απαντήσεις (Instant Answers)
Εκτός από τα καταχωρημένα αποτελέσματα αναζήτησης, το DuckDuckGo εμφανίζει σχετικά αποτελέσματα, που ονομάζονται Άμεσες Απαντήσεις (Instant Answers),[32] στην κορυφή της σελίδας αναζήτησης. Αυτές οι άμεσες απαντήσεις συλλέγονται είτε από API τρίτων μερών είτε από πηγές στατικών δεδομένων όπως αρχεία κειμένου. Τα Instant Answers ονομάζονται zeroclickinfo επειδή η ιδέα πίσω από αυτές είναι να παράσχουν αυτό που ο χρήστης αναζητά στη σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να κάνει κλικ σε κανένα αποτέλεσμα για να βρει αυτό που ψάχνει. Από τις 20 Αυγούστου του 2016, υπάρχουν 989 Στιγμιαίες απαντήσεις ενεργές.
Οι Άμεσες Απαντήσεις είναι ανοιχτού κώδικα. Διατηρούνται στο Github και ο καθένας μπορεί να χτίσει ή να εργαστεί σε αυτές.
Tor hidden service
Τον Αύγουστο του 2010, το DuckDuckGo εισήγαγε ανώνυμη αναζήτηση, συμπεριλαμβανομένου και ενός θύλακα εξόδου (exit enclave), για την κίνηση των δεδομένων της μηχανής αναζήτησης, χρησιμοποιώντας το δίκτυο Tor και παρέχοντας πρόσβαση μέσω μιας κρυφής υπηρεσίας Tor (Tor hidden service).[33][34] Αυτό επιτρέπει την ανωνυμία δρομολογώντας την κίνηση μέσω μιας σειράς κρυπτογραφημένων ρελέ. Ο Weinberg δήλωσε: "Πιστεύω ότι αυτό συμβαδίζει με την πολιτική μας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής (ιδιωτικότητας). Χρησιμοποιώντας Tor και DDG, μπορείτε τώρα να είστε end to end ανώνυμοι με την αναζήτησή σας και αν χρησιμοποιείτε την κρυπτογραφημένη σελίδα μας, μπορείτε να είστε end to end κρυπτογραφημένοι επίσης."[35]
Φωνητική αναζήτηση
Το 2011, το DuckDuckGo εισήγαγε φωνητική αναζήτηση για τους χρήστες της επέκτασης φωνητικής αναζήτησης του Google Chrome.[36]
Bangs
Το DuckDuckGo περιλαμβάνει τις εντολές "! Bang", οι οποίες δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα άνετης αναζήτησης σε συγκεκριμένους ιστότοπους - χρησιμοποιώντας την μηχανή αναζήτησης της ίδιας της ιστοσελίδας, αν υπάρχει.[37] Για παράδειγμα, η αναζήτηση του !w climate (για το κλίμα) στο DuckDuckgo θα επιστρέψει αμέσως την καταχώρηση του Wikipedia για το Κλίμα.
Το επιχειρηματικό μοντέλο
Το DuckDuckGo κερδίζει έσοδα με δύο τρόπους:[38]
Με την προβολή διαφημίσεων από το δίκτυο συμμαχιών αναζήτησης Yahoo-Bing και
Με τις σχέσεις θυγατρικών με αρκετές εταιρείες
Παραπομπές
Buys, Jon (10 Ιουλίου 2010). «DuckDuckGo: A New Search Engine Built from Open Source». GigaOM OStatic blog. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2013.
«duckduckgo». GitHub Inc. 16 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2012.
«Big Win For DuckDuckGo: Apple Adding To Safari As Private Search Option». Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014.
«Apple - OS X Yosemite - Apps». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014.
Titlow, John Paul (20 Φεβρουαρίου 2014). «Inside DuckDuckGo, Google's Tiniest, Fiercest Competitor». Fast Company. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2016.
«Company History». Duckduckgo.com. 3 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2013.[νεκρός σύνδεσμος]
«Search Engine and Privacy by Gabriel Weinberg». Eyerys. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2015.
«Acquisition of Namesdatabase.com Expands Company's Classmates Online Social Networking Unit». Houston Chronicle. March 20, 2006.
«Duck Duck Go Startup Profile». Chouprojects.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2014.
«DuckDuckGoPerl · duckduckgo/duckduckgo Wiki · GitHub». Github. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2016.
Weinberg, Gabriel. «About Duck Duck Go». Duckduckgo.com. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2011.
«Architecture». DuckDuckGo.com. 28 Ιανουαρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2013.
Kimerling, Dan (12 Δεκεμβρίου 2008). «Elevator Pitch Friday: Duck Duck Go, the Hybrid Search Engine». Techcrunch. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2013.
Weinberg, Gabriel (as epi0Bauqu) (25 Μαρτίου 2010). «Duck Duck Go is starting to get coverage (thread: see remarks by Weinberg)». YCombinator Hacker News. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2013.
«Duck Duck Go Company Profile». Crunchbase.com.
Weinberg, Gabriel (as epi0Bauqu) (11 Ιουνίου 2009). «How Often our Anti-spam Search Toolbar Blocks Sites (thread)». YCombinator Hacker News. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2013.
Hirsch, Adam (October 7, 2008). «Voting Round for the BOSS Mashable Challenge». Mashable. Ανακτήθηκε στις March 19, 2013.
Weinberg, Gabriel (Ιουλίου 2010). «duck.co – The DuckDuckGo Community». Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2010.
Weinberg, Gabriel (30 Σεπτεμβρίου 2011). «Inbound Hiring». gabrielweinberg.com blog. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2013.
Burnham, Brad (13 Οκτωβρίου 2011). «Duck Duck Go». Union Square Ventures blog. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2011.
«DuckDuckGo Analytics Profile». Compete.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2017.
«DuckDuckGo Analytics Profile». Alexa.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2017.
«DuckDuckGo Official traffic».
«Claudio Saavedra's ChangeLog – August 2013».
Clasen, Matthias (26 Σεπτεμβρίου 2013). «GNOME 3.10 Released». GNOME mailing list. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2013.
«DuckDuckGo In Apple OS». BusinessInsider. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2014.
«Pale Moon 24.4.0 Release Notes». Pale Moon. Moonchild Productions. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2015.
«DuckDuckGo». Next.duckduckgo.com. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2014.
«Sources». DuckDuckGo Support Center. January 8, 2013. Ανακτήθηκε στις March 19, 2013.
«Wolfram Alpha and DuckDuckGo Partner on API Binding and Search Integration». Wolframalpha.com. 18 Απριλίου 2011.
«About Duck Duck Go». Duckduckgo.com.
«DuckDuckGo Instant Answers».
«Tor Exit Enclave». Help pages - DuckDuckGo Community Platform.
Weinberg, Gabriel (13 Αυγούστου 2010). «DuckDuckGo now operates a Tor exit enclave». Gabriel Weinberg's Blog. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2014.
Weinberg, Gabriel (13 Αυγούστου 2010). «DuckDuckGo now operates a Tor exit enclave». gabrielweinberg.com blog. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2013.
"DuckDuckGo Tools"
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License