ART

 

.

Η Τεκτονική αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο της Γεωλογίας. Αντικείμενο έρευνας και μελέτης αυτής είναι η δομή του στερεού φλοιού της Γης.

Ειδικότερα η Τεκτονική ερευνά τις γεωλογικές διαταράξεις της στρώσης των διαφόρων πετρωμάτων, τον τρόπο με τον οποίο συνέρχονται αυτά, τις συνθήκες γένεσης των βουνών (ορογενέσεις), καθώς και πλείστες άλλες μεταβολές που συντείνουν στη διαμόρφωση του στερεού φλοιού, στη μορφή που βρίσκεται σήμερα.
Συνεπώς το έργο της Τεκτονικής θεωρείται και πολύμορφο και πολύπλοκο, δεδομένου ότι από τη δράση των διαφόρων φυσικών δυνάμεων, τα πετρώματα δεν βρίσκονται πάντα στη θέση της αρχικής δημιουργίας τους, αλλά έχουν μετακινηθεί ή μετακινούνται ποικιλοτρόπως. Από την οριζόντια θέση στην οποία αρχικά τα περισσότερα απ΄ αυτά βρίσκονταν, μεταγενέστερα υπέστησαν διάφορες μεταβολές με συνέπεια σήμερα να εμφανίζονται με κλίσεις μεγάλες ή μικρές, με περίεργες πτυχώσεις ή και με μεγάλες ανορθώσεις, πολές φορές ακόμη και αντεστραμμένα, όπου τότε διαπιστώνονται αρχαιότερα στρώματα να έχουν επιστρώσει νεότερα. Βασικότερος όμως τομέας έρευνας εξ όλων των παραπάνω αποτελεί το αντικείμενο της τεκτονικής των πλακών, θεωρία που φέρεται να διατυπώθηκε περί τα τέλη της δεκαετίας του 1960 από Αμερικανούς Βρετανούς και Καναδούς γεωφυσικούς που αφορά τις μετατοπίσεις ηπείρων.

Το τμήμα της Τεκτονικής που ασχολείται με τις διαταράξεις και τις αιτίες που δημιουργούν αυτές τις στρώσεις των πετρωμάτων ονομάζεται "Μηχανική Τεκτονική". Το δε τμήμα που ασχολείται μ΄ αυτά ακριβώς τα γεγονότα ονομάζεται "Μορφολογική Τεκτονική".
Τέλος σημειώνεται πως το ενδιάφερον της επιστήμης της Τεκτονικής κρίνεται μεγάλο όχι μόνο από θεωρητικής άποψης αλλά και από πρακτικής ομοίως, καθόσον αυτή υποβοηθά στην ανακάλυψη εντός του υπεδάφους μεταλλευμάτων, υπογείων υδάτων κ.λπ.
Πηγές

Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ.17ος, σ.614
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse britannica τ.57ος, σ.41

Δείτε επίσης

Γεωφυσική
Ηφαιστειολογία
Σεισμολογία

Εγκυκλοπαίδεια Γεωλογίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License