ART

 

.

Στη γεωλογία το μασίφ ή ορεινός όγκος είναι ένας τομέας του φλοιού που οροθετείται από γεωλογικά ρήγματα ή λιθοσφαιρικές κάμψεις. Σε ό,τι αφορά στην κίνηση του φλοιού, το μασίφ τείνει να διατηρεί την εσωτερική του δομή καθώς μετατοπίζεται ως σύνολο. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης ως αναφορά σε συστάδα βουνών που σχηματίζονται από μία τέτοια δομή.

Στην ορειβατική και αναρριχητική λογοτεχνία, το μασίφ χρησιμοποιείται συχνά για να υποδηλώσει την κύρια μάζα ενός ατομικού βουνού. Το μασίφ είναι μικρότερη δομική μονάδα του φλοιού από την τεκτονική πλάκα και θεωρείται η τέταρτη μεγαλύτερη ωθητική δύναμη στη γεωμορφολογία[1]

Η λέξη μασίφ είναι Γαλλική,όπου χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μεγάλη μάζα βουνού ή ομάδα συνδεόμενων βουνών που σχηματίζουν ανεξάρτητο τμήμα οροσειράς. Ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα παραδείγματα στην Ευρώπη είναι το Μασίφ Σαντράλ της περιοχής Ωβέρνη της Γαλλίας.

Μασίφ δημιουργούνται και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπως υποδεικνύει το Μασίφ Ατλαντίς[2].
Παραπομπές σημειώσεις

Allen, 2008, Time scales of tectonic landscapes and their sediment routing systems, Geol. Soc. Lon. Sp. Pub., v. 296, p. 7–28.
Blackman, Donna (2002). «Geology of the Atlantis Massif (Mid-Atlantic Ridge, 30°N): Implications for the evolution of an ultramafic oceanic core complex». Marine Geophysical Researches 23 (5): 443–469. doi:10.1023/b:mari.0000018232.14085.75. Bibcode: 2002MarGR..23..443B.

Εγκυκλοπαίδεια Γεωλογίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License