.
Η Λιθανθρακοφόρος είναι μία γεωλογική περίοδος που εκτείνεται από το τέλος της Δεβόνιας, περίπου 359,2 ± 2,5 εκατομμύρια χρόνια π.π., έως την έναρξη της Πέρμιας, περίπου 299,0 ± 0,8 εκατομμύρια έτη π.π. (ICS, 2004)[1]. Για τις Η.Π.Α. ειδικότερα διαιρείται σε δύο περιόδους, τη Μισσισσίπια (πρώιμη) και την Πενσυλβάνια. Παρατηρείται και εδώ ένα ελάσσον γεγονός εξαφάνισης της υδρόβιας ζωής κατά το μέσο της περιόδου. Σε αυτή την περίοδο ανήκουν οι περισσότερες αποθέσεις κοιτασμάτων άνθρακος στον κόσμο, εξ ου και το όνομά της.
Γεωλογικές και βιολογικές μεταβολές
Από παλαιοκλιματική άποψη η λιθανθρακοφόρος χαρακτηρίζεται ως παγετώδης, ιδιαίτερα στην ανατολική Γκοντβάνα με χαμηλή στάθμη της θάλασσας και διαδικασία ορογένεσης. Μεγάλα πρωτόγονα δένδρα στην στη Μισσισσίπια, που εξελίσσονται στην Πενσυλβάνια σε απέραντα ελώδη δάση στις εκβολές των ποταμών. Από αυτά τα δάση κυρίως σχηματίζονται τα αποθέματα λιθάνθρακα. Τα αμφίβια αφθονούν, ενώ ταυτόχρονα εξελίσσονται από τα αμφίβια τα πρώτα ερπετά.
Παραπομπές σημειώσεις
Gradstein, Felix M.; Ogg, J. G.; Smith, A. G. (2004). A Geologic Time Scale 2004. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0521786738.
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License