.
Η γεωλογική τομή αποτελεί εναλλακτικό ή/και συμπληρωματικό τρόπο - υπό κλίμακα - οπτικοποίησης των πληροφοριών που αντλούμε ως προς τους διάφορους γεωλογικούς σχηματισμούς σχετικά με την γεωμετρία και την θέση τους στο χώρο, από γεωλογικούς χάρτες ή απευθείας παρατήρηση φυσικών τομών στην ύπαιθρο.
Γεωλογική τομή στρωμάτων του Δεβονίου από την Cherry Valley (NY) έως το νότιο Τενεσί (όρια με Γεωργία και Αλαμπάμα)
Συνήθως η τεχνοτροπία κατασκευής που επιλέγεται είναι αυτή της εγκάρσιας γεωλογικής τομής υπό την κλίμακα του χάρτη, δίνοντας εικόνα των πραγματικών γεωλογικών συνθηκών κατά την κατακόρυφη έννοια.
Παρά την υποκειμενικότητα του παραγόμενου αποτελέσματος (που εξαρτάται από την οπτική γωνία και αντίληψη του συντάκτη), την ελεγχόμενη ακρίβεια της σχεδίασης (ανάλογα με το σκοπό δημιουργίας) και το ότι αποτελεί δισδιάστατη απεικόνιση, η συνδυαστική μελέτη της με τον γεωλογικό χάρτη (που θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει σαν γεωλογική τομή κατά το οριζόντιο επίπεδο), παρέχει την δυνατότητα στον μελετητή της ευκολότερης κατανόησης της γεωλογίας στις τρεις διαστάσεις.
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License