ART

 

EVENTS

\( \require{mhchem} \)

Εξόζη

Στη χημεία, μια εξόζη είναι ένας μονοσακχαρίτης (απλό σάκχαρο) με έξι άτομα άνθρακα. [1] [2] Ο χημικός τύπος για όλες τις εξόζες είναι C6H12O6, και το μοριακό τους βάρος είναι 180.156 g / mol.

Οι εξόζες υπάρχουν σε δύο μορφές, ανοιχτής αλυσίδας ή κυκλικής, που μετατρέπονται εύκολα μεταξύ τους σε υδατικά διαλύματα. Η μορφή ανοιχτής αλυσίδας μιας εξόζης, η οποία συνήθως υπάρχει σε διαλύματα, έχει τη γενική δομή H–(CHOH)n−1–C(=O)–(CHOH)4−n–H, όπου το n είναι 1, 2 , ή 3. Δηλαδή, πέντε από τους άνθρακες έχουν μία υδροξυλική λειτουργική ομάδα (–ΟΗ) το καθένα, συνδεδεμένη με έναν μόνο δεσμό, και η μία έχει μια οξο ομάδα (= Ο), σχηματίζοντας μια καρβονυλομάδα (C = O). Οι υπόλοιποι δεσμοί των ατόμων άνθρακα ικανοποιούνται από επτά άτομα υδρογόνου. Οι άνθρακες συνήθως αριθμούνται 1 έως 6 ξεκινώντας από το άκρο που βρίσκεται πλησιέστερα στο καρβονύλιο.

Οι εξόζες είναι εξαιρετικά σημαντικές στη βιοχημεία, τόσο ως απομονωμένα μόρια (όπως γλυκόζη και φρουκτόζη) όσο και ως δομικά στοιχεία άλλων ενώσεων όπως άμυλο, κυτταρίνη . Οι εξόζες μπορούν να σχηματίσουν διεξόζη (όπως σακχαρόζη) με αντίδραση συμπύκνωσης που δημιουργεί 1,6-γλυκοσιδικό δεσμό.

Εγκυκλοπαίδεια Χημείας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License