ART

 

\( \require{mhchem} \)

.

Βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές χορήγησης μικρών ποσοτήτων μονοξειδίου του άνθρακα ως φαρμάκου[8]. Ωστόσο, υπερβολική ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα προκαλεί δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.

Δραστικότητα είναι η ιδιότητα των ουσιών να αντιδρούν με άλλες ουσίες. Όσο πιο βίαια αντιδρά γενικά μια ουσία τόσο πιο δραστική θεωρείται. Η δραστικότητα μιας ουσίας δεν προσδιορίζει με ποιες ουσίες αντιδρά αυτή, αλλά μπορεί να εκτιμήσει με πόσες αντιδρά. Γενικά, μία ουσία που έχει χαμηλή δραστικότητα αντιδρά μόνο με ουσίες μεγάλης δραστικότητας.

Οι πιο δραστικές ουσίες θεωρούνται τα άτομα και οι ρίζες, ειδικά το ιόν Υδρογόνου H^{+}. Λιγότερο δραστικές ουσίες θεωρούνται τα ευγενή μέταλλα και τα ευγενή αέρια.
Δείτε επίσης

Ηλεκτροχημική σειρά των μετάλλων

  1. Στο φθοριούχο ασβέστιο (CaF2) που αποτελείται από ιόντα Ca2+ και F−, το ασβέστιο έχει α.ο. = +2 και το φθόριο α.ο. = −1.
    Στο μεθάνιο, που φαίνεται στην πρώτη εικόνα, αν θεωρηθεί ότι τα τέσσερα κοινά ζεύγη ηλεκτρονίων ανήκουν εξ ολοκλήρου στο ηλεκτραρνητικότερο άτομο μεταξύ άνθρακα (C) και υδρογόνων (Η) που είναι ο C, τότε αυτός αποκτά "φαινομενικό φορτίο" −4, ενώ κάθε άτομο Η αποκτά +1. Άρα λέμε ότι στο μεθάνιο ο α.ο. του C είναι −4 και καθε ατόμου Η είναι +1.
    Ανάλογα θεωρούμε ότι στο διοξείδιο του άνθρακα (CO2), της δεύτερης εικόνας, τα κοινά ζεύγη ηλεκτρονίων ανήκουν στο οξυγόνο (Ο) που είναι ηλεκτραρνητικότερο του άνθρακα (C). Άρα α.ο. Ο = −2 και α.ο. C = +4.

Η ελευθερούμενη ενέργεια μετριέται σε J·mol−1. Η αντίδραση έχει μια αρνητική τιμή μεταβολής ΔH (μεταβολή θερμότητας) λόγω των καθαρών απωλειών. π.χ.: -123 J/mol

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License