.
Ως υβρίδωμα, (hybridoma), χαρακτηρίζεται στη Μοριακή Βιολογία, και στη Βιοτεχνολογία, το κύτταρο εκείνο που δημιουργείται με την ένωση (σύντηξη) ενός Β λεμφοκυττάρου με ένα καρκινικό κύτταρο που ονομάζεται μυέλωμα[1]. Το καρκινικό κύτταρο προσδίδει στο υβρίδωμα την ικανότητα της άπειρης διαίρεσης και της αθανασίας (immortality), ενώ το Β λεμφοκύτταρο του δίνει την ικανότητα της σύνθεσης ενός μόνο είδους αντισώματος. Επομένως, το υβρίδωμα μπορεί να διατηρηθεί επ΄ αόριστο σε καλλιέργεια παράγοντας συνεχώς μεγάλο αριθμό αντισωμάτων με την ίδια πάντοτε ειδικότητα (specificity). Τα δε αντισώματα που παράγονται από ένα συγκεκριμένο υβρίδωμα ονομάζονται μονοκλωνικά αντισώματα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται κυρίως στην έρευνα και τη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών.
Πηγές
Nelson, PN; Reynolds, GM; Waldron, EE; Ward, E; Giannopoulos, K; Murray, PG (2000). «Monoclonal antibodies». Molecular pathology : MP 53 (3): 111–7. doi:10.1136/mp.53.3.111. PMID 10897328.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License