.
Η σάλπιγγα είναι ένας λεπτός σωλήνας, στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, που εξασφαλίζει την επικοινωνία της μήτρας και της κοιλιάς. Οι σάλπιγγες διακρίνονται σε αριστερή και δεξιά.
Εσωτερικό της σάλπιγγας και ο ρόλος της
Εσωτερικό της σάλπιγγας: Είναι αποπλατυσμένο για να έρχεται σε επαφή με την ωοθήκη, παραγωγό ωαρίων.
Ρόλος της σάλπιγγας: Το σπερματοζωάριο όταν θα εισχωρήσει στον οργανισμό της γυναίκας, πρέπει να βρει ένα ωάριο για να το γονιμοποιήσει. Αλλά το σπερματοζωάριο και το ωάριο θα βρίσκονται σε αντίθετες κατευθύνσεις για να συναντηθούν στο κέντρο της σάλπιγγας και να σχηματίσουν το ζυγωτό, το οποίο θα εξελιχθεί σε έμβρυο.
Κίνδυνοι που προκαλούνται στην σάλπιγγα
Οι γυναίκες που έχουν σοβαρό πρόβλημα με την σάλπιγγα δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες περισσότερο από τις άλλες γυναίκες. Ο πιο σημαντικός έλεγχος για τις γυναίκες αυτές είναι να μάθουν εάν οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές ή κλειστές. Σε περίπτωση όμως που οι γυναίκες αυτές καταφέρουν να μείνουν έγκυες, έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες το έμβρυο να αναπτυχθεί στην σάλπιγγα και όχι στην μήτρα, όπως γίνεται συνήθως. Αυτό ονομάζεται εξωμήτρια εγκυμοσύνη. Αυτό το πρόβλημα δεν θεραπεύεται ακόμα και εάν οι γυναίκες αυτές κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση.
Θεραπείες - λύσεις
Για τις γυναίκες που έχουν πρόβλημα με την σάλπιγγα τους, η χειρουργική-πλαστική των σαλπιγγών πιθανά μπορεί να βοηθήσει. Άλλη λύση είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση.
Χειρουργική-πλαστική
Με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα η χειρουργική-πλαστική των σαλπιγγών έχει μεγαλύτερη επιτυχία σε περίπτωση που η βλάβη της σάλπιγγας είναι μερική.
Εξωσωματική γονιμοποίηση
Η εξωσωματική γονιμοποίηση πρέπει να γίνεται από ειδικό γιατρό, ο οποίος με την σειρά του πρέπει να κάνει έναν σωστό έλεγχο και προετοιμασία. Το μόνο πράγμα που ενοχλεί και μειώνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι οι διογκωμένες σάλπιγγες. Αν ο γιατρός βρει τέτοιες σάλπιγγες στον οργανισμό της γυναίκας, ίσως να τις αφαιρέσει πριν την διαδικασία.
Πηγές
http://www.gynaikologos.net/gonimotita_salpigga.html
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License