ART

 

.

Ο πτυχωτός καρχαρίας (επιστημονική ονομασία Chlamydoselachus anguineus - Χλαμυδοσελάχος ο φιδίσιος) είναι ένα από τα δύο ζώντα μέλη της οικογενείας Χλαμυδοσελαχίδες, με ευρεία, αν και αποσπασματική εξάπλωση σε Ατλαντικό και Ειρηνικό. Ζει πέρα από την άκρη της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, κοντά στο βυθό, αν και υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική κάθετη μετακίνηση. Ζει συνήθως σε βάθος 50 με 200 μέτρων, αν και ένας πιάστηκε σε βάθος 1.570 μέτρων στην Ιαπωνία. Διαθέτει πολλά πρωτόγονα χαρακτηριστικά. Φτάνει σε μήκος δύο μέτρων και έχει σκούρο καφέ σώμα, που μοιάζει με χέλι, με ραχιαίο, πυελικό και πρωκτικό πτερύγιο. Το όνομά του προέρχεται από την πτυχωτή εμφάνιση των βραχγίων του, τα οποία είναι σε έξι ζεύγη.

Πτυχωτός καρχαρίας

Πτυχωτός καρχαρίας
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υπερομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Υφομοταξία: Ελασμοβράγχιοι (Elasmobranchii)
Τάξη: Εξανχόμορφα (Hexanchiformes)
Οικογένεια: Χλαμυδοσελαχίδες (Chlamydoselachidae)
Γένος: Χλαμυδοσελάχος (Chlamydoselachus)
Είδος: C. anguineus
Διώνυμο
Chlamydoselachus anguineus (Χλαμυδοσελάχος ο φιδίσιος)
Garman, 1884

Παρατηρείται σπάνια. Τα μακρά, εξαιρετικά ευλίγιστα σαγόνια του του επιτρέπουν να καταπιεί ολόκληρο ένα μεγάλο θήραμα, ενώ οι πολλές σειρές από μικρά, βελονοειδή δόντια αποτρέπουν το θήραμα από να διαφύγει. Τρέφεται κυρίως με κεφαλόποδα, ενώ επίσης καταναλώνει οστεϊχθύες και άλλους καρχαρίες. Αυτό το είδος είναι ωοζωοτόκο: τα έμβρυα βγαίνουν από τη κάψουλα του αυγού τους μέσα στη μήτρα της μητέρας. Η περίοδος κύησης μπορεί να είναι τόσο μεγάλη όσο τρία έτη και έξι μήνες, το μεγαλύτερο από όλα τα σπονδυλωτά. Δύο εως 15 μικρά γεννιούνται σε έναν χρόνο. Δεν υπάρχει ξεχωριστή εποχή αναπαραγωγής. Οι πτυχωτοί καρχαρίες κατά καιρούς συλλαμβάνονται ως παρεμπίπτοντα αλιεύματα από την εμπορική αλιεία, αλλά έχουν μικρή οικονομική αξία. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) έχει αξιολογηθεί ως σχεδόν απειλούμενο, δεδομένου ότι εξαιτίας του πολύ χαμηλού ρυθμού αναπαραγωγής τους, ακόμα και τα παρεμπιπτόντα αλιευμάτα μπορούν να καταστρέψουν τον πληθυσμό τους. Αυτός ο καρχαρίας, ή ενας υποτιθέμενος γιγάντιος συγγενής του, έχει προταθεί ως πηγή για τις ιστορίες των θαλάσσιων φιδιών.

Εγκυκλοπαίδεια Βιολογίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License