ART

 

.

Οι μυκοτοξίνες (από το ελληνικό μύκης και το λατινικό toxicum που σημαίνει δηλητήριο) είναι ουσίες που παράγονται από ορισμένα είδη μυκήτων όταν αυτοί αναπτύσσονται σε τρόφιμα υπό κατάλληλες συνθήκες. Έχουν εντοπιστεί πάνω από 1000 είδη μυκοτοξινών, που διαφέρουν από χημική άποψη, αλλά έχουν σαν κοινή ιδιότητα ότι μολύνουν τρόφιμα και ζωοτροφές και είναι τοξικές για ανθρώπους και ζώα. Μέσα στην χρόνια τοξική δράση τους περιλαμβάνεται η καρκινογένεση καθώς ηπατικές, νεφρικές και άλλες βλάβες.
Μερικές από τις μυκοτοξίνες που έχουν μελετηθεί περισσότερο είναι οι: αφλατοξίνη, η φουμονιζίνη, ζεαραλενόνη, ωχρατοξίνη κ.ά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει σειρά κανονισμών που καθορίζουν τα μέτρα ελέγχου που πρέπει να λαμβάνονται στα κράτη μέλη για τον έλεγχο της επιμόλυνσης των τροφίμων από μυκοτοξίνες.

Σχετική νομοθεσία υπάρχει σε πολλά κράτη, ενώ ο Codex Alimentarius (κοινός οργανισμός των FAO και WHO) έχει επίσης εκδόσει προδιαγραφές για την πρόληψη των μυκοτοξινών.

Υπάρχουν αναφορές ότι έχουν δοκιμαστεί ή χρησιμοποιηθεί και σαν βιολογικά όπλα. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι χρησιμοποιήθηκαν στην Νοτιοανατολική Ασία το 1983, ενώ στη σύρραξη Ιράν-Ιράκ στη δεκαετία του 1980 ανεξάρτητες ιατρικές πηγές διαγνώσανε συμπτώματα οξείας μυκοτοξίνωσης σε στρατιώτες που έλαβαν μέρος σε απόρρητες επιχειρήσεις. Το ίδιο έγινε και στον Πόλεμο του Κόλπου, χωρίς ποτέ να επιβεβαιωθεί από το Αμερικανικό υπουργείο άμυνας.
Πηγές

Chiara Dall’Asta, Franz Berthiller (eds) (2016) Masked Mycotoxins in Food. Formation, Occurrence and Toxicological Relevance. Issues in Toxicology No. 24, The Royal Society of Chemistry

[1] Κώδικας πρακτικών για την πρόληψη και μείωση των μυκοτοξινών σε δημητριακά. (Αγγλικά)

Εγκυκλοπαίδεια Βιολογίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License