ART

 

.

Ο μαυροπτέρυγος καρχαρίας (επιστημονική ονομασία Carcharhinus limbatus - Καρχαρίνος ο πλαισιωμένος[1][2]) είναι είδος καρχαρία της οικογένειας των Καρχαρινίδων.

Carcharhinus limbatus
Κατάσταση διατήρησης

Προ Απειλής
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υπερομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Υφομοταξία: Ελασμοβράγχιοι (Elasmobranchii)
Τάξη: Καρχαρινόμορφα (Carcharhiniformes)
Οικογένεια: Καρχαρινίδες (Carcharhinidae)
Γένος: Καρχαρίνος (Carcharhinus)
Είδος: C. limbatus
Διώνυμο
Carcharhinus limbatus (Καρχαρίνος ο πλαισιωμένος)
J. P. Müller & Henle, 1839


Ζωική περιγραφή

Είναι κοινοί στα παράκτια τροπικά και υποτροπικά νερά σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των υφάλμυρων οικοτόπων. Γενετικές αναλύσεις έδειξαν σημαντικές διαφορές σε αυτό το είδος, με τους πληθυσμούς στον Ατλαντικό ωκεανό να είναι απομονωμένες και διακριτούς από εκείνες στον υπόλοιπο κόσμο. Ο μαυροπτέρυγος καρχαρίας έχει ένα συμπαγές, ατρακτοειδές σώμα με μυτερό ρύγχος, μεγάλα βράγχια και δεν διαθέτει κορυφογραμμή μεταξύ των ραχιαίων πτερυγίων. Τα περισσότερα άτομα έχουν μαύρες άκρες ή άκρα στα θωρακικά, ραχιαία, πυελικά και ουραία πτερύγια. Φτάνει συνήθως σε μήκος το ενάμιση μέτρο.

Ταχείς, ενεργητικοί κυνηγοί ψαριών, οι μαυροπέρυγοι καρχαρίες είναι γνωστό ότι εκτελούν άλματα έξω από το νερό, ενώ επιτίθεται σε κοπάδια μικρών ψαριών. Η συμπεριφορά τους έχει περιγραφεί ως «δειλή» σε σύγκριση με άλλους μεγάλους καρχαρινίδες. Τόσο οι νεαροί όσο και οι ενηλίκοι σχηματίζουν ομάδες διαφόρων μεγεθών. Όπως και άλλα μέλη της οικογένειάς του, ο μαυροπτέρυογς καρχαρίας είναι ζωοτόκος. Τα θηλυκά γεννούν ένα έως δέκα νεογνά κάθε χρόνο. Οι νέοι μαυροπτέρυγοι καρχαρίες περνούν τους πρώτους μήνες της ζωής τους σε ρηχούς «βρεφονηπιακούς σταθμούς», και τα ενήλικα θηλυκά θα επιστρέψουν στο μέρος όπου γεννήθηκαν για να γεννήσουν. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρσενικά, τα θηλυκά μπορούν να αναπαραχθούν ασεξουαλικώς.

Κανονικά επιφυλακτικοί με τους ανθρώπους, οι μαυροπτέρυγοι καρχαρίες μπορούν να γίνουν επιθετικοί με την παρουσία τροφής και είναι υπεύθυνοι για μια σειρά επιθέσεων σε ανθρώπους. Το είδος αυτό έχει σημασία για τις εμπορικές και ερασιτεχνικές αλιευτικές δραστηριοτήτες σε πολλά μέρη, με το κρέας του, το δέρμα, τα πτερύγια, και λάδι από το συκώτι του να χρησιμοποιούνται. Έχει αξιολογηθεί ως σχεδόν απειλούμενο από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), βάσει του χαμηλού ρυθμού αναπαραγωγής τους και της υψηλής αξίας του για τους αλιείς.
Πηγές

My etymology: Limbatus
My etymology: Limbus

Εγκυκλοπαίδεια Βιολογίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License