.
Η Κυτταρολογία που σήμερα φέρεται περισσότερο καθιερωμένη ως Κυτταρική βιολογία ή Βιολογία κυττάρων είναι κλάδος της Βιολογίας που έχει ως αντικείμενο έρευνας και σπουδής το κύτταρο, την αρχική μονάδα ζωής.
Αντικείμενο έρευνας
Η κυτταρική βιολογία εξετάζει τα κύτταρα τόσο σε ότι αφορά τη δόμησή τους, τον πολλαπλασιασμό τους όσο και τις λειτουργίες που επιτελούν στο κύκλο ζωής τους και την εξ αυτών διάκριση των κυττάρων. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο κατά τη μικροσκοπική έρευνα όσο και στη μοριακή έρευνα των κυττάρων που εξετάζει ειδικότερα η μοριακή Βιολογία.
Συμβολή
Η συμβολή της Κυτταρικής βιολογίας βοηθούμενη και από άλλους επιστημονικούς κλάδους του είδους, (Βιολογικές επιστήμες), και ιδιαίτερα από τη Βιοχημεία, έχει καταστεί σήμερα από τις σπουδαιότερες στην Ιατρική, από την καταπολέμηση μικροβίων μέχρι και στη καταπολέμηση του καρκίνου.
Διάκριση
Βασικά η κυτταρολογία διακρίνεται σε δύο κατηγορίες στις:
Φυτική κυτταρολογία
Ζωική κυτταρολογία
Ανάλογα όμως του εξεταζόμενου είδους των κυττάρων ακολουθεί επιμέρους διάκριση.
Τρόποι μελέτης κυττάρων
Βασικός τρόπος μελέτης των κυττάρων είναι ο μικροσκοπικός με χρήση διαφόρων τύπων μικροσκοπίων. Εκτός όμως αυτού, της άμεσης παρατήρησης, υφίστανται και άλλοι έμμεσοι τρόποι που συντελούν στη συγκέντρωση πληροφοριών και εξαγωγή συμπερασμάτων όσον αφορά τη λειτουργική αρχιτεκτονική των κυττάρων και κατ΄ επέκταση των μυϊκών ιστών. Αυτοί οι έμμεσοι τρόποι είναι:
Η Κυτταροκαλλιέργεια
Η Ιστοχημεία, ή Ανοσοϊστοχημεία.
Η Κυτταροφωτομετρία
Η Μικροσκοπία «εν συμβολή»
Η Μικροβιντεοσκόπιση, (η άλλοτε μικροκινηματογράφηση)
Η Ιστοραδιοαυτογραφία
Η Διαφορική φυγοκέντρωση
Η Χρώση «εν ζωή» (in vivo)
H Μικροσκοπία αντίθεσης φάσης
Η Ανοσοϊζηματοποίηση κ.ά.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License