ART

 

EVENTS

Ο Ευρασιατικός λύκος (Canis lupus lupus), γνωστός και ως Κοινός λύκος, είναι υποείδος του Γκρίζου λύκου (Canis lupus), που απαντάται στα δάση και στις στέπες της Ευρώπης. Ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των Κυνίδων και στο γένος Κύων.

Ευρασιατικός λύκος
Ο Ευρασιατικός λύκος
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Κυνίδες (Canidae)
Γένος: Κύων (Canis)
Είδος: Γκρίζος λύκος (Canis lupus)
Υποείδος: Ευρασιατικός λύκος
Τριώνυμο
Canis lupus lupus
Linnaeus, 1758

Περιγραφή
Ένας Ευρασιατικός λύκος σε Ζωολογικό Κήπο της Γερμανίας
Ευρασιατικός λύκος

Οι ενήλικες Ευρασιατικοί λύκοι, μπορούν να φτάσουν τα 140 cm μήκος και έχουν ύψος από 70 έως 90 cm. Έτσι, οι Ευρασιατικοί λύκοι κατατάσσονται στους μεσαίου μεγέθους λύκους. Το βάρος του κυμαίνεται μεταξύ 30 και 50 kg. Τα αρσενικά, είναι κατά κανόνα βαρύτερα και μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Εμφανισιακά μοιάζουν με τους Οικόσιτους λύκους, αλλά οι Ευρασιατικοί λύκοι, έχουν μεγαλύτερα πόδια και πιο μακριά ουρά. Η ουρά τους, είναι ίσια και έχει πυκνές τρίχες. Οι λύκοι αυτοί, έχουν αυτιά μικρού μεγέθους.

Η γούνα των Ευρασιατικών λύκων, έχει χρώμα κιτρινωπό - γκρι, γκρι - καφέ ή σκούρο γκρι. Το κάτω μέρος του ρύγχους και του λαιμού τους είναι λευκό, ενώ το πίσω μέρος των αυτιών τους, έχει κοκκινωπό χρώμα. Το χρώμα της πλάτης τους, είναι συνήθως μαύρο.
Αναπαραγωγή

Οι Ευρασιατικοί λύκοι, φτάνουν στην σεξουαλική ωριμότητα στα 2 τους έτη. Συνήθως γεννούν 2 με 6 μικρά. Η εποχή του ζευγαρώματος, λαμβάνει χώρα στις αρχές της άνοιξης, δηλαδή μεταξύ Φεβρουαρίου - Μαρτίου. Η κύηση διαρκεί περίπου 9 εβδομάδες. Τα μικρά ενηλικιώνονται σε ηλικία από 1 έως 3 ετών.
Διατροφή

Οι Ευρασιατικοί λύκοι, είναι σαρκοφάγα ζώα. Η κύρια λεία τους είναι τα ζαρκάδια, τα ελάφια και τα αγριογούρουνα. Σε ορισμένες περιοχές, μεγάλα ζώα όπως οι άλκες και οι βίσονες, αποτελούν θηράματα τους. Συνήθως, οι λύκοι αυτοί, σκοτώνουν άρρωστα, ηλικιωμένα ή νεαρά ζώα. Σε περιοχές όπου είναι αναπτυγμένη η γεωργία, οι λύκοι τρέφονται με εκτρεφόμενα ζώα, όπως τα πρόβατα και οι κατσίκες.
Κατανομή
Ο χάρτης κατανομής των υποειδών του Γκρίζου λύκου. Με το μπεζ χρώμα, υποδηλώνονται οι περιοχές κατανομής των Ευρασιατικών λύκων

Οι Ευρασιατικοι λύκοι, όπως υποδηλώνει και η ονομασία τους, ζουν στην περιοχή της Ευρασίας. Οι Ευρασιατικοί λύκοι, ζουν στο μεγαλύτερο μέρος της Ρωσίας, στο Καζακστάν, στη Μογγολία, στην Κίνα, στα Ιμαλάια, στο Τατζικιστάν, στο Κιργιστάν, στο Αφγανιστάν, στο Νεπάλ. Στην Ευρώπη, ζουν στην Σουηδία, στην Εσθονία, στην Λετονία, στην Λιθουανία, στην Λευκορωσία, στην Ουκρανία, στην Πολωνία, στην Σλοβακία, στην Γερμανία, στη Ρουμανία, στην Σλοβενία, στην Κροατία, στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στην Ιταλία, στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο, στην Αλβανία και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, οι Ευρασιατικοί λύκοι, ζουν στα ηπειρωτικά της χώρας (Μακεδονία, Ήπειρος, Θράκη) και ελάχιστα μέλη στην Στερεά Ελλάδα. Ο πληθυσμός των λύκων στην Ελλάδα, υπολογίζεται γύρω στα 800 - 900 άτομα[1].

Οι Ευρασιατικοί λύκοι, ζουν κυρίως σε πυκνά δάση, αλλά και σε ανοιχτά λιβάδια. Η περιοχή κατανομής τους, υπολογίζεται μεταξύ 100 - 300 χλμ στην Κεντρική Ευρώπη και 2500 χλμ σε υψηλότερες περιοχές.
Παραπομπές

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης/ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ (2016), Τεχνικός Οδηγός Πρόληψης Ζημιών από Είδη της Άγριας Πανίδας, σ. 27, ISBN 978-960-367-038-4

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News