ART

 

.

Η τάξη των διδελφόμορφων (Didelphimorphia) είναι αυτή των οπόσουμ του νοτίου ημισφαιρίου. Τα οπόσουμ πιθανώς διαχωρίστηκαν από τα πρωτόγονα Αμεριδέλφια της Νότιας Αμερικής του Κρητιδικού και του Κατώτερου Παλαιόκαινου. Τα διδελφόμορφα έχουν μία αδελφή ομάδα, τα Καινοληστόμορφα, ή οπόσουμ μυγαλές.

Οδοντικός τύπος
άνω γνάθος
4 3 1 5 5 1 3 4
4 3 1 4 4 1 3 4
κάτω γνάθος
Σύνολο : 50 μεγιστο
Κοινή οδόντωση στα Διδελφόμορφα

Τα διδελφόμορφα είναι μαρσιποφόρα μικρού ή μεσαίου αναστήματος. Είναι παμφάγα ημιδενδρόβια, με λίγες εξαιρέσεις. Τα περισσότερα μέλη αυτής της τάξεως έχουν μακρύ ρύγχος, στενό κρανίο, και προεξέχουσα οβελιαία ακρολοφία (= ένα μακρουλό οστέινο λοφίο στο κέντρο του κρανίου). Ο οδοντικός τύπος περιλαμβάνει 5 κοπτήρες (4 στην κάτω γνάθω), 1 κυνόδοντα, 3 προγομφίους και 4 γομφίους. Σύμφωνα με τα πρότυπα των θηλαστικών, είναι ένα πλήρες σαγόνι. οι κοπτήρες είναι πολύ μικροί,οι κυνόδοντες, μεγάλοι. Οι γομφίοι έχουν τρία φύματα.

Διδελφόμορφα
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Ανώτερο Κρητιδικό–παρόν

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Συνομοταξία: Χορδωτά
Ομοταξία: Θηλαστικά
Ανθυφομοταξία: Μαρσιποφόρα
Υπερτάξη: Αμεριδέλφια
Τάξη: Διδελφόμορφα
Τζιλ, 1872

Τα Διδελφόμορφα είναι πελματοβάμονα. Σπανιότερα,τα οπίσθια άκρα έχουν αντιτάξιμους αντίχειρες χωρίς νύχια. Τα νύχια είναι αλλιώς σπάνια στον κόσμο των ζώων αλλά συνηθισμένα στα πρωτεύοντα. Η ουρά τους, δεν τους επιτρέπει de να κρέμονται από τα κλαδιά. Το στομάχι είναι απλό, με ένα μικρό τυφλόν. Το αναπαραγωγικό σύστημα των οπόσουμ είναι πολύ απλό, με ένα μειωμένο μάρσιπο. Αυτό σημαίνει ότι τα έμβρυα γεννιούνται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Τα θηλυκά είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα αρσενικά.

Τα Διδελφόμορφα είναι ευκαιριακά παμφάγα με ευρεία διατροφή. Η λίγο εξειδικευμένη βιολογία τους, η λίγο αυστηρή διατροφή τους και η αναπαραγωγική τους στρατηγική έκαναν την επιτυχία τους στα διάφορα περιβάλλοντα που κατοίκησαν. Θα μπορούσαν κάλλιστα να εγκατασταθούν στην Βόρεια Αμερική. Αυτά τα οπόσουμ δεν μπορούν να κρέμονται στα κλαδιά με τις ουρές τους.

Δεν πρέπει να συγχέονται με τα πόσουμ τα οποία, σύμφωνα με τις συμβάσεις των ζωολόγων της Ωκεανίας, ορίζουν στα αγγλικά την υποτάξη Φαλαγγιστόμορφα.[1].
Ταξινόμηση

Τα μέλη αυτής της τάξεως είναι ταξινομημένα σε μία οικογένεια και ένα γένος incertae sedis :

Παραπομπές

(Αγγλικά) Are possums and opossums the same animal?

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License