ART

 

.

Η οικογένεια Κοκκινελίδες (Coccinellidae) της τάξης των κολεπτόρων είναι έντομα που το μέγεθός τους κυμαίνεται από 0,5 ως 150 χιλιοστά[1] που περιλαμβάνει περίπου 5.000 είδη με παγκόσμια εξάπλωση.[2]

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Χαρακτηριστικά που τα διακρίνουν από τα υπόλοιπα έντομα είναι ο σκληρός δερμάτινος εξωσκελετός και οι σκληρές και με μεγάλη εναπόθεση χιτίνης μπροστινές πτέρυγες, που έχουν διαμορφωθεί σε έλυτρα. Οι οπίσθιες πτέρυγες είναι μεβρανώδεις και τα στοματικά τους μόρια είναι μασητικού τύπου. Έχουν ημισφαιρικό σώμα, με κίτρινα, κόκκινα ή μαύρα έλυτρα που καλύπτουν την κυρτή ράχη και φέρουν διάσπαρτες κηλίδες. Το κεφάλι τους, μικρό και σχεδόν κρυμμένο μέσα στον προθώρακα, φέρει ροπαλοειδείς, κοντές και συσταλτές κεραίες. Γεννούν πολλά αβγά, τα οποία συχνά έχουν διαφορετικό χρώμα στα διάφορα είδη, ενώ οι προνύμφες που αναπτύσσονται από αυτά είναι επιμήκεις και διαθέτουν μάτια.Τα είδη του γένους συναντώνται και στην Ελλάδα, όπου είναι γνωστά με τις κοινές ονομασίες λαμπρίτσα και πασχαλίτσα.
Βασική ανατομία μιας λαμπυρίδας

Coccinella transversalis 2.jpg
Transverse LadybirdPropylaea quatuordecimpunctata1 2006-07-22.jpg
Προπυλαία quatuordecimpunctata.
Ladybugs on Jurmala beach.jpg
Πασχαλίτσες (Coccinella septempunctata) στη παραλία Jurmala της Λεττονίας.
Hippodamia septemmaculata (DeGeer, 1775).jpg
Ιπποδάμεια septemmaculata.
MarienkäferEier 03.JPG
Μέγεθος αυγών σε σύγκριση με ένα σπιρτόξυλο.


Είδη

Ένα από τα πιο γνωστά είδη είναι η Κοκκινέλη η επτάστικτη (λατ. Sepetem και Punacta= ποίκιλμα, στίξη) που διακρίνεται από τα κόκκινα έλυτρά της που φέρουν επτά μαύρες κηλίδες.

Βασική ανατομία μιας λαμπυρίδας


Χρησιμότητα

Αν εξαιρεθούν ορισμένα επικίνδυνα για τις γεωργικές καλλιέργειες είδη που προσβάλλουν τα αγγούρια και τα κολοκύθια (Epilachna crysomelina) και η εικοσιτεσσεράστικτη (quatuordecimpunctata) που βλάπτει τις καλλιέργειες κτηνοτροφικών φυτών και ψυχανθών οι υπόλοιπες κοκκινελίδες είναι πολύ ωφέλιμα έντομα στη γεωργία. Η χρησιμότητά τους ως παράγοντες βιοελέγχου οφείλεται στο γεγονός ότι στα στάδια τόσο του τέλειου εντόμου όσο και της προνύμφης τρέφονται με άλλα έντομα, κυρίως παρασιτικά ομόπτερα των φυτών, όπως οι αφίδες και οι κοχελίνες ή ψώρες.
Παραπομπές

Φυτολογία, τόμ. 10, σ. 192 , εκδ. Εκδοτική Αθηνών, 1983
Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τόμ. 14, σ. 724 ISBN 960-8177-64-2

Εγκυκλοπαίδεια Βιολογίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License