ART

 

.

Ο λευκός καρχαρίας (επιστημονική ονομασία: Carcharodon carcharias (Καρχαρόδων ο καρχαρίας)), γνωστός και ως σπρίλλιος, μεγάλος λευκός, λευκός θάνατος ή και σκέτο καρχαρίας, είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος καρχαρίας που βρίσκεται στα παράκτια νερά κοντά στην επιφάνεια σε όλους τους σημαντικούς ωκεανούς. Φθάνει σε μήκος μεγαλύτερο των 6 μέτρων[1] (αν και κάποιες αναφορές κάνουν λόγο για μήκος μεγαλύτερο των 8 μέτρων[2] και βάρους μεγαλύτερου των 3.324 χιλιόγραμμων) και ζυγίζει συνήθως μέχρι 2.240 χιλιόγραμμα.[3] Είναι το μόνο είδος του γένους του (Carcharodon) που υπάρχει ακόμα.

White shark

Λευκός καρχαρίας

Λευκός καρχαρίας
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υπερομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Υφομοταξία: Ελασμοβράγχιοι (Elasmobranchii)
Τάξη: Λαμνόμορφα (Lamniformes)
Οικογένεια: Λαμνίδες (Lamnidae)
Γένος: Καρχαρόδων (Carcharodon)
Είδος: C. carcharias
Διώνυμο
Carcharodon carcharias (Καρχαρόδων ο καρχαρίας)
(Linnaeus, 1758)

Φτάνει σε ωριμότητα σε ηλικία περίπου 15 ετών και μπορεί να ζήσει πάνω από 30 χρόνια. Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο γνωστό αρπακτικό ψάρι και είναι ένας από τους βασικούς εχθρούς των θαλάσσιων θηλαστικών ενώ η ταχύτητα που αναπτύσσει στην κολύμβηση μπορεί να φτάσει τα 56 χλμ/ώρα. Τρέφεται με μια ποικιλία άλλων θαλάσσιων ζώων συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, πτερυγιόποδων και θαλασσοπουλιών και θηλαστικών, ερχόμενος πρώτος στην καταγραφή θανάσιμων επιθέσεων σε ανθρώπους.
Συγκεντρώσεις πληθυσμού

Οι λευκοί καρχαρίες ζουν σχεδόν σε όλα τα παράκτια και θαλάσσια ύδατα με θερμοκρασία μεταξύ 12 και 24 ° C, με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες (Atlantic Northeast και Καλιφόρνια), τη Νότια Αφρική, την Ιαπωνία, την Ωκεανία, τη Χιλή, και τη Μεσόγειο[4]. Στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού παρατηρείται στις περιοχές: Κέρκυρα[5], Κόρινθο, παράλια Ιονίου, Αιγαίο (Θερμαϊκός Κόλπος, Θάσος, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη), μέχρι τα τουρκικά παράλια στον Βόσπορο, αλλά και στην Κύπρο.
Επιθέσεις σε ανθρώπους

Απ'όλα τα είδη καρχαριών, ο μεγάλος λευκός καρχαρίας είναι υπεύθυνος για τις με διαφορά περισσότερες καταγεγραμμένες περιπτώσεις σε ανθρώπους, 272 καταγεγραμμένες απρόκλητες επιθέσεις σε ανθρώπους, στις οποίες οι καρχαρίες αναγωνρίστηκαν ως λευκοί, μέχρι το 2012.[6] Περισσότερο από οποιαδήποτε καταγεγραμμένη επίθεση, το μπεστ-σέλλερ του Πίτερ Μπένσλεϊ και η μεταφορά του στον κινηματογράφο το 1975 με την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ Τα σαγόνια του καρχαρία δημιούργησαν την εικόνα του μεγάλου λευκού ως ανθρωποφάγου.[7]

Κάποιες φορές, σπανίως όμως, έχουν επιτεθεί σε κανό (5 από τις 108 επιθέσεις στο Ειρηνικό τον 20ο αιώνα[8]) και σκάφη έως και 10 μέτρων και τα έχουν βυθίσει ενώ στην πλειονότητα των περιστατικών έχουν επιτεθεί από την πρύμνη.

Στην Ελλάδα κάποια μεμονωμένα κρούσματα εμφανίζονται συνήθως στα "ψιλά" γράμματα των εφημερίδων.[9]
Παραπομπές

Viegas, Jennifer. «Largest Great White Shark Don't Outweigh Whales, but They Hold Their Own». Discovery Channel. Ανακτήθηκε στις 2010-01-19.
Taylor, Leighton R. (1993). Sharks of Hawaii: Their Biology and Cultural Significance. Hawaii: University of Hawaii Press, σελ. p. 65. ISBN 978-0-8248-1562-2.
«Great White Shark». National Geographic. Ανακτήθηκε στις 2010-07-24.
«Areal Distribution of the White Shark». National Capital Freenet. Retrieved 16 October 2010..
«Θανατηφόρος επίθεση στην Κέρκυρα».
ISAF Statistics on Attacking Species of Shark
Benchley, Peter (April 2000). «Great white sharks». National Geographic: 12. ISSN 00279358. «considering the knowledge accumulated about sharks in the last 25 years, I couldn't possibly write Jaws today ... not in good conscience anyway ... back then, it was OK to demonize an animal.».
«Unprovoked White Shark Attacks on Kayakers». Shark Research Committee. Ανακτήθηκε στις 14 September 2008.

Μανώλης Μπαρδάνης (2008) Επιθέσεις Καρχαριών - Καταγραφές στην Ελλάδα

Εγκυκλοπαίδεια Βιολογίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License