Νικολάι Ζουκόφσκι
Ο Νικολάι Ζουκόφσκι (Nikolay Yegorovich Zhukovsky ) (Ρωσικά: Никола́й Его́рович Жуко́вский, IPA: [ʐʊˈkofskʲɪj]; 17 Ιανουαρίου [OS 5 Ιανουαρίου 1847 - 17 Μαρτίου 1921) ήταν Ρώσος επιστήμονας, μαθηματικός και μηχανικός, και ιδρυτής της σύγχρονης υδροδυναμικής. Ενώ οι σύγχρονοι επιστήμονες χλευάζονταν την ιδέα της ανθρώπινης πτήσης, ο Ζουκόφσκι ήταν ο πρώτος που ανέλαβε τη μελέτη της ροής του αέρα. Ονομάζεται συχνά Πατέρας της Ρωσικής Αεροπορίας.
Ο μετασχηματισμός Ζουκόφσκι πήρε το όνομά του, ενώ το θεμελιώδες αεροδυναμικό θεώρημα, το θεώρημα Kutta-Joukowski, πήρε το όνομά του και από τον Γερμανό μαθηματικό Martin Kutta.
ΖΩΗ
Ο Ζουκόφσκι γεννήθηκε στο χωριό Orekhovo, Κυβερνείο του Βλαντιμίρ, Ρωσική Αυτοκρατορία. Το 1868, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας, όπου σπούδασε υπό τον Αύγκουστ Νταβίντοβ. Από το 1872, ήταν καθηγητής στην αυτοκρατορική τεχνική σχολή. Το 1904, ίδρυσε το πρώτο Αεροδυναμικό Ινστιτούτο στον κόσμο στο Kachino κοντά στη Μόσχα. Επηρεάστηκε τόσο από τον Ernst Mach όσο και από τον γιο του Ludwig Mach. [2] Από το 1918, ήταν επικεφαλής του TsAGI (Central AeroHydroDynamics Institute).
Ήταν ο πρώτος επιστήμονας που εξήγησε μαθηματικά την προέλευση της αεροδυναμικής ανύψωσης, μέσω της υπόθεσης κυκλοφορίας του, ο πρώτος που διαπίστωσε ότι η δύναμη ανύψωσης που δημιουργείται από ένα σώμα που κινείται μέσω ενός ιδανικού υγρού είναι ανάλογη με την ταχύτητα και την κυκλοφορία γύρω από το σώμα. Χρησιμοποίησε έναν συμμορφωμένο μαθηματικό μετασχηματισμό για να καθορίσει το ιδανικό σχήμα του αεροδυναμικού προφίλ που έχει ως βασικά στοιχεία μια στρογγυλεμένη μύτη (μπροστινή άκρη), διπλή επιφάνεια (πεπερασμένο πάχος), καμπυλωτή ή συμμετρική και μια αιχμηρή ουρά (trailing edge). Κατασκεύασε το πρώτο τούνελ ανέμου στη Ρωσία. Ήταν επίσης υπεύθυνος για την επώνυμη εξίσωση που χρησιμοποιήθηκε από πολιτικούς μηχανικούς και το μετασχηματισμό Joukowsky.
Δημοσίευσε την μελέτη του για τη μέγιστη ενέργεια που μπορεί να αποκτηθεί από μια τουρμπίνα το 1920, ταυτόχρονα με τον Γερμανό επιστήμονα Albert Betz. [3] Αυτό είναι γνωστό αμφιλεγόμενα ως νόμος της Betz, καθώς αυτό το αποτέλεσμα προήλθε επίσης από τον Βρετανό επιστήμονα Frederick W. Lanchester. Αυτό είναι ένα διάσημο παράδειγμα του νόμου της επωνυμίας του Στίγκλερ.
Πέθανε στη Μόσχα το 1921.
Αναγνώριση
Μια πόλη κοντά στη Μόσχα και ο κρατήρας Ζουκόφσκιστη Σελήνη ονομάζονται και οι δύο προς τιμήν του.
Το κρατικό βραβείο Ζουκόφσκι ιδρύθηκε το 1920 «για τα καλύτερα έργα στα μαθηματικά».
Η ακαδημία μηχανικής της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας ονομάστηκε για αυτόν, αργότερα αναδιοργανώθηκε στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας Zhukovsky - Gagarin. Τον Μάιο του 2016, το τέταρτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Μόσχας ονομάστηκε προς τιμήν του.
Η Mosfilm παρήγαγε μια επώνυμη βιογραφία του 1950 σε σκηνοθεσία του Vsevolod Pudovkin με μουσική του Vissarion Shebalin, η οποία κέρδισε στους Pudovkin και Shebalin το Κρατικό Βραβείο της ΕΣΣΔ το 1951.
Το Ρωσικό Κεντρικό Αεροδυναμικό Ινστιτούτο και το Ουκρανικό Εθνικό Πανεπιστήμιο Αεροδιαστημικής - Kharkiv Aviation Institute πήραν το όνομά του.
Η Οικία Ζουκόφσκι είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στη μνήμη του
Н.Е. Жуковский с членами кружка ИМТУ. .jpg
Μουσείο Ινστιτούτου Αεροπορίας της Μόσχας 2016-02-02 009 (περικομμένο) .JPG
Geometry Airfoil.svg
Δείτε επίσης
Μετασχηματισμός Ζουκόφσκι
Θεώρημα Kutta – Ζουκόφσκι
βιβλιογραφικές αναφορές
Blackmore, John T. (1972). Ernst Mach; His Work, Life, and Influence. University of California Press. p. 235. ISBN 9780520018495. Retrieved 16 December 2017. "ernst mach Karl Lueger."
Gijs A.M. van Kuik, The Lanchester-Betz-Joukowsky Limit Archived 2011-06-09 at the Wayback Machine, Wind Energ. 2007; 10:289–291
O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F., "Nikolay Zhukovsky (scientist)", MacTutor History of Mathematics archive, University of St Andrews.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License