.
Ο ζωροαστρισμός που είναι μια από τις παλαιότερες θρησκείες και του οποίου η εμφνάνιση χρονολογείται 3.000 χρόνια πριν περίπου, διατηρεί κάποιες από τις πρακτικές του αρχαίου ινδουισμού (βεδική περίοδος), όπως τη χρήση της φωτιάς και το σεβασμό προς τις δυνάμεις της φύσης.
Προέλευση και ανάπτυξη του ζωροαστρισμού
Το όνομα της θρησκείας προέρχεται από τον ιδρυτή της, Ζωροάστρη (Ζαρατούστρα) , που θεωρείται ότι έζησε στο Ιράν τον 6ο αι. π.Χ. Ο ζωροαστρισμός ήταν η εθνική θρησκεία των τριών προπροισλαμικών αυτοκρατοριών που κυριάρχησαν στο Ιράν μεταξύ του 645 μ.Χ., ο ζωροαστρισμός έγινε μειονοτική θρησκεία στον τόπο που γεννήθηκε. Πολλοί ζωροαστριστές κατέφυγαν στην Ινδία όπου είναι γνωστοί ως παρσίς (Πέρσες). Η πλειοψηφία της μικρής ζωροαστρικής κοινότητας ζει στην Ινδία (κυρίως στη Βομβάη) και το Πακιστάν, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι πιστοί στο Ιράν.
Ο προφήτης Ζωροάστρης θεωρείται ότι δέχτηκε μια θεϊκή αποκάλυψη , που τον οδήγησε στην πίστη σ΄ ένα μόνο Θεό - τον Αχούρα Μάζντα, τον Κύριο της Σοφίας .
Τα πιστεύω του ζωροαστρισμού
Ο ζωροαστρισμός βασίζεται στην πάλη μεταξύ δύο αντίθετων δυνάμεων , του «εχθρικού πνεύματος» (Άνγκρα Μαινιού,που συχνά καλείται Αριμάν) και του «καλού πνεύματος» (Σπέντα μαινιού).Η καλή ή κακή φύση των δύο πνευμάτων δεν είναι προπαθορισμένη , αλλά αποτέλεσμα της επιλογής που κάνουν μεταξύ της αλήθειας και του ψέματος. Πάντως, το κακό νικιέται στο τέλος από τον Αχούρα Μάζντα.
Οι ζωροαστρικές γραφές -η Αβέστα -περιλαμβάνουν πολλά κείμενα: τα παλαιότερα είναι τα γκάτας (άσματα),που αποδίδονται στο Ζωροάστρη.Τα γκάτας δοξάζουν τον Αχούρα Μάζντα ως το μοναδικό Θεό. Παρόλο που αναφέρονται ελάχιστα στις διδαχές του Ζωροάστρη,οι τελετές σήμερα παίζουν σπουδαίο ρόλο στο τυπικό του ζωροαστρισμού. Η φωτιά κατέχει σημαντική θέση στο ζωροαστρισμό, αλλά δε λατρεύεται ως θεότητα . Το φως με τη μορφή της ιερής φωτιάς είναι το σύμβολο του Αχούρα Μάζντα,συμβολίζοντας την παρουσία του Θεού στη δημιουργία. Στους ζωροαστρικούς χώρους λατρείας η ιερή φωτιά (ή Ατάρ) παραμένει αναμμένη συνεχώς σε μια τεφροδόχο στο εσωτερικό ιερό, όπου μόνο οι αγνοί ιερείς μπορούν να εισέρχονται.
Στις τελετές μύησης , γνωστές ως ναογιότ (νέα γέννηση), το παιδί φοράει ένα ιερό πουκάμισο (σούντρα) και ένα σκοινί γύρω από το στήθος, που συμβολίζει τον ορθό δρόμο. Οι γάμοι συχνά πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ζωροαστρικής κοινότητας.
Ωστόσο, καθώς ο ζωροαστρισμός δεν καταφεύγει στο προσηλυτισμό,ο αριθμός των γάμων έξω από την κοινότητα συνεχώς αυξάνεται.
Στοιχεία στις γιορτές και το θάνατο
Η Πρωτοχρονιά των ζωροαστριστών σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης και συμβολίζει την ετήσια αναγέννηση της ζωής και την ήττα του κακού. Στη γιορτή του Φαρβαρντίν πραγματοποιούνται ειδικές τελετές για τις ψυχές που φεύγουν. Επίσης , γίνονται επικλήσεις με προσευχές στα πνεύματα που προστατεύουν τους νεκρούς -τα Φαρβασί. Οι ζωροαστριστές δεν αποτεφρώνουν ούτε θάβουν τους νεκρούς, καθώς η φωτιά και η γη θεωρούνται αγνές και δεν πρέπει να μολύνονται. Οι νεκροί εκτίθενται σε ειδικά χτισμένους κυκλικούς πύργους , τους Ντάκχμα («Πύργοι της Σιωπής>»), όπου τα όρνεα τρώνε τις σάρκες τους.
Τέλος,πιστεύουν στην ημέρα της κρίσης ,την κόλαση και τον παράδεισο, σ' ένα σωτήρα (σοασιάντ), που θα αναστήσει τους νεκρούς, και στην αιώνια ζωή. Είναι πιθανό τα «πιστεύω» αυτά να επηρεάσαν τον ιουδαϊσμό, το χριστιανισμό και τον ισλαμισμό.
Η θέση του ζωροαστρισμού για το τέλος του κόσμου
Δέκα χιλιάδες χειμώνες θα περάσουν, ο ήλιος θα πάψει να φαίνεται. Η ημέρα, ο μήνας και το έτος θα έχουν μικρότερη διάρκεια και οι άνθρωποι θα γίνουν φαύλοι. Μετά από μια μάχη μεταξύ των καλών και των κακών θα συμβεί η τελική κρίση, οπότε και οι κακοί θα τιμωρηθούν για τρεις ημέρες αλλά τελικά θα συγχωρεθούν.
Πηγές
* Εγκυκλοπαίδεια Grand Larousse Τόμος 2ος, ΕΝΟΤΗΤΑ Ι, Σελίδα 279.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License