.
Ο Αδωνίας είναι βιβλικό πρόσωπο που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη.
Σύμφωνα με το βιβλίο του προφήτη Σαμουήλ, ο Αδωνίας ήταν ο τέταρτος γιος του Βασιλιά Δαβίδ των Ισραηλιτών. Μετά το θάνατο των τριών μεγαλύτερων αδελφών του Αμνών, Χειλεάδ ή Δανιήλ και Αβεσαλώμ ήταν ο νόμιμος διάδοχος, κατά σειρά διαδοχής, του πατέρα του στο θρόνο. Όμως ο πατέρας του Δαβίδ, που υπήρξε κι εκείνος καταχραστής του θρόνου, κατ΄ εντολή όμως του Γιαχβέ, προόριζε για διάδοχό του, μετά θάνατο, τον μικρότερο αδελφό του Αδωνία, τον Σολομώντα. Τούτο είχε ως συνέπεια την πρώτη εύλογη αντίδραση του Αδωνία κατά του άδικου υπερήλικα πατέρα του, έχοντας και την υποστήριξη του αρχιστράτηγου Ιωάβ και του αρχιερέα Αβιάθαρ. Προ αυτής της κατάστασης ο παρατρεχάμενος σύμβουλος του Δαβίδ, ο Νάθαν, (που αναφέρεται και ως προφήτης), πείθει τον Δαβίδ να χρήσει επίσημα συμβασιλέα και διάδοχό του τον Σολομώντα, εξουδετερώνοντας με τον τρόπο αυτό τον Αδωνία.
Έτσι, πριν το θάνατο του Δαβίδ, βασιλιάς των Ισραηλιτών αναδείχθηκε ο Σολομών που επέδειξε αρχικά μεγαλοψυχία στον μεγαλύτερο αδελφό του παρέχοντάς του αμνηστία. Όταν όμως αργότερα ο Αδωνίας θέλησε να παντρευτεί μία από το χαρέμι που είχε αναπτύξει εν ζωή ο πατέρας τους Δαβίδ και συγκεκριμένα την Αβισάγ, θεωρώντας ο Σολομών ως διάδοχος κατοχής και του πατρικού χαρεμιού, κάτι που ήταν νόμιμο στους ανατολίτες βασιλείς της εποχής, αρνήθηκε να επιτρέψει αυτό το γάμο ερμηνεύοντάς τον ως διεκδίκηση του θρόνου.
Η άρνηση αυτή επέφερε ανταρσία του Αδωνία στην οποία συμμετείχαν και οι παραπάνω προσκείμενοι σ΄ αυτόν, Ιωάβ και Αβιάθαρ. Τελικά μετά από δόλο ο Σολομώντας κατάφερε τη σύλληψη του Αδωνία όπου και διέταξε τη θανάτωσή του.
Πηγές
Α' Βασιλέων κεφ.1-2
«Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου» τόμ.1ος, σελ.461.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License