.
O Πάουλους Μορέιλσε (ολλ. Paulus Moreelse), (Ουτρέχτη 1571 - Ουτρέχτη, 6 Μαρτίου 1638) ήταν ένας Ολλανδός ζωγράφος, που φιλοτεχνούσε κυρίως πορτρέτα. Ήταν πατέρας του Γιοχάνες Μορέιλσε.
Paintings
A Girl with a Mirror (Allegory of Profane Love)
Sophia Hedwig, Countess of Nassau Dietz, with her Three Sons
Design of Catharijnepoort in Utrecht
Portrait of Maria van Utrecht (1553-1629)
Periander, The Tyrant of Corinth
Portrait of Maria van Utrecht (1553-1629).
Portrait of Christian the Younger of Brunswick (1599-1626)
Portrait of Emerentia van Ravenswaey
Portrait of a lady with a watch
Portrait of a Man, Probably from the Pauw Family
Portrait of a girl, known as 'The Little Princess'
Illustrations
Ο Μορέιλσε ήταν μαθητής του καταγόμενου από το Ντελφτ Μιχίλ Γιάνζ φαν Μίρεφελτ, ο οποίος με τη σειρά του ήταν μαθητής του Άντονι φαν Μπλόκλαντ. Σπούδασε για ένα διάστημα στην Ιταλία, όπου του ανατέθηκε η φιλοτέχνηση πολλών πορτρέτων. Γυρίζοντας στην Ουτρέχτη το 1596, έγινε μέλος του τοπικού συλλόγου καλλιτεχνών (zadelaarsgilde, gilde = συντεχνία) ενώ το 1611 ίδρυσε το νέο τοπικό σύλλογο ζωγράφων, του οποίου τέθηκε επικεφαλής.
Το πρώτο έργο του χρονολογείται γύρω στο 1606. Εκτός από πορτρέτα, ζωγράφισε επίσης ιστορικούς πίνακες, ακολουθώντας το καλλιτεχνικό ρεύμα του Μανιερισμού, ενώ τη δεκαετία του 1620 ζωγράφισε ποιμενικές σκηνές βοσκών και κτηνοτρόφων. Ανήκε στην ίδια γεννιά με τον Αβραάμ Μπλούμαρτ και τον Γιοακείμ Ουίτεβελ, και όπως ο Ουίτεβελ, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημόσια ζωή της πόλης. Το 1618 όταν οι αντι-Αρμινιανιστές ανήλθαν στην εξουσία, έγινε μέλος του δημοτικού συμβουλίου.
Ο Μορέιλσε ασχολήθηκε επίσης με την αρχιτεκτονική, κτίζοντας το "Καθαράινεπορτ" (πύλη της Κατερίνας, 1626, καταστράφηκε το 1850) της Ουτρέχτης και το "φλέισχαους" (κρεοπωλείο) το 1637, το οποίο υπάρχει ακόμα. Δίδαξε στην τοπική ακαδημία καλών τεχνών και ένας από τους μαθητές του εκεί υπήρξε ο Ντιρκ φαν Μπαμπούρεν.
Πέθανε στις 19 Μαρτίου 1638 και ετάφη στην Μπούρκερκ (τοπική εκκλησία).
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License