Ο Γιαν Γκόσσαερτ (Jan Gossaert), γνωστός και ως Γιαν Μαμπούζε (Jan Mabuse, 1478 - 1 Οκτωβρίου 1532) ήταν Φλαμανδός ζωγράφος.
A Young Princess (Dorothea of Denmark)
Christ between the Virgin Mary and Saint John the Baptist
Portrait of Chancellor Jean Carondelet
Portrait of a noble Burgundian
Drawings
Portrait of Christian II, King of Denmark
Λίγα είναι γνωστά για τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ένας από τους πρώτους βογράφους του, ο Κάρελ φαν Μάντερ, αναγράφει ότι γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Κομητείας του Αινώ (Hainaut) (σήμερα στο Βέλγιο) που ονομαζόταν Μωμπέζ ή Μαουμπούζε (Maubeuge ή Maubuse) και από αυτό έλαβε και το όνομα με το οποίο έγινε γνωστός. Άλλοι ερευνητές διατείνονται ότι ήταν γιος βιβλιοδέτη και μορφώθηκε στο Αβαείο του Μαουμπούζε, ενώ το RKD (Ολλανδικό Ίδρυμα Ιστορίας της Τέχνης) αναφέρει ότι υπάρχουν μαρτυρίες για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό ότι γεννήθηκε στο Κάστρο του Ντουουρστέντε (Duurstede). Το 1503 εγγράφεται στη Συντεχνία του Αγίου Λουκά της Αμβέρσας. Κατά την περίοδο 1508 - 09 επισκέπτεται τη Ρώμη και από το 1509 ως το 1517 εγκαθίσταται στο Μίντελμπουρχ (Middelburg). Σύμφωνα με τον Μάντερ, ήταν ένας από τους πρώτους Φλαμανδούς καλλιτέχνες, ο οποίος επανέφερε την ιταλική τεχνοτροπία στη φλαμανδική ζωγραφική, εισάγοντας και το γυμνό στις ιστορικές του αλληγορίες. Από το 1517 ως το 1524 εγκαθίσταται στο Κάστρο Ντουουρστέντε, όπου, σύμφωνα με το RKD, είχε ως μαθητή τον Γιαν φαν Σκόρελ (Jan van Scorel). Το 1524 επιστρέφει στο Μίντελμπουρχ ως ζωγράφος της αυλής του Αδόλφου της Βουργουνδίας.
Επιλογή έργων
Η προσκύνηση των μάγων, 1505-15, Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη
Η Παρθένος της Λουβαίν, 1516, Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο
Ποσειδών και Αμφιτρίτη, 1516, Πινακοθήκη του Βερολίνου
Ο κόμης του Έγκμοντ , 1519, Χάγη, Mauritshuis
Το Δίπτυχο Καροντολέ, 1517, Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου
Δέησις , 1525-30, Μαδρίτη,Μουσείο του Πράδο
Ο Άγιος Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία, 1520-25, Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης
Δανάη, 1527, Μόναχο, Παλαιά Πινακοθήκη
Παρθένος και Βρέφος, 1530, Πινακοθήκη του Βερολίνου
Προσωπογραφία ευγενούς, 1530, Βερολίνο, Πινακοθήκη
Μαρία Μαγδαληνή, 1530, Βοστώνη, Μουσείο Καλών Τεχνών
Δείτε επίσης
Κατάλογος Φλαμανδών ζωγράφων
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License