Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

To Υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων (πυρηνικά υποβρύχια) είναι ένα υποβρύχιο εξοπλισμένο για να εκτοξέυει βαλλιστικούς πυραύλους (SLBM) ​​με πυρηνικές κεφαλές. Τα υποβρύχια αυτά έγιναν ένα σημαντικό οπλικό σύστημα κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, λόγω της μεγάλης ικανότητας τους για πυρηνική αποτροπή. Μπορούν να εκτοξέυσουν πυραύλους από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τους στόχους τους, και η χρήση της τεχνολογίας Stealth τα καθιστά πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν. Η ανάπτυξή τους κυριαρχείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση/Ρωσία, με μικρότερους αριθμούς σε υπηρεσία για τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα και την Ινδία. Σχεδόν όλα τα υποβρύχια που έχουν κατασκευαστεί χρησιμοποιούν πυρηνική πρόωση, εκτός των Σοβιετικών κλάσης Zulu και Golf που έιχαν κινητήρες ντίζελ.
Σκοπός

Τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων έχουν διαφορετικό σκοπό από τα επιθετικά υποβρύχια και τα υποβρύχια πυραύλων cruise. Ενώ τα επιθετικά υποβρύχια ειδικεύονται στη μάχη με άλλα πολεμικά σκάφη (συμπεριλαμβανομένων των υποβρυχίων του εχθρού και την εμπορική ναυτιλία), και τα υποβρύχια πυραύλων cruise έχουν σχεδιαστεί για επίθεση σε μεγάλα πολεμικά πλοία και τακτικούς στόχους στην ξηρά, η κύρια αποστολή των βαλλιστικών πυραύλων είναι η πυρηνική αποτροπή. Ως εκ τούτου, το προφίλ της αποστολής ενός υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων επικεντρώνεται στο να παραμείνει απαρατήρητο, παρά να καταδιώκει επιθετικά άλλα σκάφη. Τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων έχουν σχεδιαστεί για stealth, για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους με κάθε κόστος. Χρησιμοποιούν σχεδιαστικά χαρακτηριστικά για μείωση των ήχων, όπως ανηχοϊκές πλάκες στις επιφάνειες του σκαριού τους, προσεκτικά σχεδιασμένα συστήματα πρόωσης, καθώς και μηχανημάτων που τοποθετούνται στα σημεία απόσβεσης των κραδασμών.
Οπλισμός

Είναι εξοπλισμένα με πυρηνικές κεφαλές και χρησιμεύουν ως το τρίτο μέρος της πυρηνικής τριάδας. Η αφάνεια και η κινητικότητα των υποβρυχίων προσφέρουν τόσο ένα αξιόπιστο μέσο αποτροπής απέναντι σε μια επίθεση (διατηρώντας την απειλή ενός δεύτερου χτυπήματος), και μια ικανότητα πρώτου πλήγματος έκπληξη - ιδιαίτερα δεδομένου της εμβέλειας των όπλων που μεταφέρουν.
Ενεργές κλάσεις

Γαλλία Γαλλία
Le Triomphant class
Κίνα Κίνα
Type 092
Type 094
Ρωσία Ρωσία
Borei class submarine [1][2]
Typhoon-class
Delta III και Delta IV
Ηνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο
Vanguard class
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ΗΠΑ
Ohio class

Παραπομπές

http://rt.com/news/borei-nuclear-submarines-2013-852/
http://rt.com/news/yury-dolgoruky-submarine-ceremony-678/

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License