.
Οι πέντε δακτύλιοι του Γουόρντεν αντιπροσωπεύουν μια θεωρία στρατιωτικής στρατηγικής επίθεσης, βασισμένη σε πέντε επίπεδα χαρακτηριστικών του συστήματος. Ονομάστηκαν προς τιμήν του συνταγματάρχη John A. Warden III, πρώην αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών και θεωρητικού της αεροπορικής δύναμης.
Οι πέντε δακτύλιοι περιλαμβάνουν:
ηγεσία
Βασικά στοιχεία συστήματος / βασική Παραγωγή
υποδομή
πληθυσμός
Στρατιές
Κάθε επίπεδο συστήματος ή δακτύλιος θεωρούνταν ένα από τα κέντρα βάρους του εχθρού. Η ιδέα πίσω από τους δακτύλιους του Warden ήταν να επιτεθούν σε κάθε ένα από τους δακτύλιους για να παραλύσουν τις δυνάμεις τους, ένας στόχος γνωστός και ως φυσική παράλυση. Για να βελτιστοποιήσει μια επίθεση κρούσης, ο επιτιθέμενος θα εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους δακτυλίους με ιδιαίτερη έμφαση στο να βγάλει τον κεντρικό δακτύλιο, που είναι η ηγεσία του εχθρού. Αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη φυσική παράλυση.
Οι θεωρίες του Warden για την εφαρμογή της αεροπορικής ισχύος στον σύγχρονο πόλεμο έχουν επικριθεί ως επανάληψη προηγούμενων στρατηγικών βομβαρδισμών που απαξιώθηκαν από την ιστορική ανάλυση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Πολέμου του Βιετνάμ, παρόμοια με την επίδραση στα γραπτά του Giulio Douhet. Ο Warden διαφέρει από τον Douhet στο ότι δίνει την υψηλότερη προτεραιότητα στην ηγεσία, όπου ο Douhet υποστήριξε την επίθεση στο ηθικό των πληθυσμών. Αυτό έκανε τη θεωρία του Warden πιο εφαρμόσιμη για την επίθεση σε αναπτυσσόμενα και ασθενέστερα καθεστώτα, ενώ οι θεωρίες του Douhet βασίστηκαν σε ισχυρότερα έθνη που εμπλέκονταν σε μεγάλους συμβατικούς πολέμους, όπως ήταν η ανησυχία στην Ευρώπη του μεσοπολέμου. Η απόρριψη των θεωριών οδήγησε ορισμένους στο συμπέρασμα λανθασμένα ότι οι θεωρίες δεν έχουν εφαρμογή, χάνοντας έτσι την εφαρμογή της αεροπορικής ενέργειας ως σύγχρονου μέσου για την επίτευξη της Στρατηγικής Έμμεσης του Sir B. H. Liddell Hart.
Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License