.
Το USS Pueblo (AGER-2) είναι ένα πλοίο περιβαλλοντικής έρευνας που υπηρέτησε ως κατασκοπευτικό πλοίο και που δέχθηκε επίθεση και καταλήφθηκε από τις βορειοκορεατικές δυνάμεις στις 23 Ιανουαρίου του 1968.
Η κατάληψη του αμερικανικού πλοίου και η σύλληψη των 83 μελών του πληρώματος, ένα εκ των οποίων σκοτώθηκε στην επίθεση, συνέβη σε λιγότερο από μία εβδομάδα από την ημέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον απευθύνθηκε στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, ακριβώς μία εβδομάδα πριν την επίθεση του Τετ στο Νότιο Βιετνάμ κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ και μόνο τρεις ημέρες αφότου 31 Βορειοκορεάτες διέσχισαν την κορεατική αποστρατικοποιημένη ζώνη και σκότωσαν 26 Νοτιοκορεάτες σε μία προσπάθεια να επιτεθούν στην νοτιοκορεατική προεδρική κατοικία στην πρωτεύουσα Σεούλ.
Η κατάληψη του Pueblo και η κακοποίηση και τα βασανιστήρια των μελών του πληρώματος κατά τη διάρκεια της επακόλουθης 11μηνης κράτησής τους, αποτέλεσε σημαντικό επεισόδιο του Ψυχρού πολέμου, αυξάνοντας την ένταση μεταξύ των δυτικών δημοκρατιών και της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι το Pueblo μπήκε σκόπιμα στα χωρικά ύδατα της χώρας και ότι το ημερολόγιο πλοίου δείχνει ότι εισχώρησε πολλές φορές[1]. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι κατά τη στιγμή του συμβάντος το πλοίο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα και ότι οποιαδήποτε υποτιθέμενα αποδεικτικά στοιχεία, που δόθηκαν από τη Βόρεια Κορέα για να υποστηρίξει τη στάση της, ήταν κατασκευασμένα.
Το Pueblo, το οποίο εξακολουθεί να κατέχει σήμερα η Βόρεια Κορέα, παραμένει επίσημα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α.[2] Από τις αρχές του 2013, το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Πιονγιάνγκ και χρησιμοποιείται εκεί ως πλοίο-μουσείο[3]. Το Pueblo είναι το μόνο πλοίο που εξακολουθεί να ανήκει στο δυναμικό του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. και τελεί υπό αιχμαλωσία.
Η αιχμαλωσία
Τη νύχτα της 22 προς 23 Ιανουαρίου του 1968, το αμερικανικό κατασκοπευτικό πλοίο Pueblo αιχμαλωτίστηκε από τέσσερα πολεμικά πλοία των Βορειοκορεατών και οδηγήθηκε, με το 83μελές του πλήρωμα, στο λιμάνι του Γουονσάν. Κατά τη διάρκεια της κατάληψης του πλοίου ένα μέλος του πληρώματος τραυματίστηκε θανάσιμα. Ήταν το πρώτο αμερικανικό πολεμικό πλοίο που αιχμαλωτίστηκε μετά τον αγγλοαμερικανικό πόλεμο του 1812. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε στη δημοσιότητα χάρτες υποστηρίζοντας ότι το σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, αλλά ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πιονγιάνγκ μίλησε για "εχθρικές δραστηριότητες μέσα στα χωρικά ύδατα της χώρας". Στις 24 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον έστειλε το αεροπλανοφόρο Enterprise, το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο στον πλανήτη, στα ανοιχτά της Κορέας, ενώ ταυτόχρονα ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα ζήτησε τη μεσολάβηση του Κρεμλίνου για την επίλυση της κρίσης. Οι Σοβιετικοί, όμως, απέφυγαν να αναμιχθούν ενώ οι Βορειοκορεάτες ήταν ανένδοτοι: Δεν απελευθέρωσαν τους Αμερικανούς παρά μόνο αφού η αμερικανική κυβέρνηση ομολόγησε επίσημα τις εχθρικές της ενέργειες και ζήτησε συγγνώμη από την Πιονγιάνγκ[4]. Την ίδια μέρα, ο κυβερνήτης του Pueblo, υπό την απειλή ότι θα γινόταν εκτέλεση ενός άνδρα του κάθε μέρα, όπως υποστήριξε αργότερα, υπέγραψε "ομολογία" σύμφωνα με την οποία η CIA υποσχέθηκε πακτωλό δολαρίων στον ίδιο και στους άνδρες του προκειμένου να φέρουν σε πέρας κατασκοπευτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ε.Σ.Σ.Δ. και της Βόρειας Κορέας[5]. Η οδύσσεια των 82 Αμερικανών κράτησε μήνες ολόκληρους, με την αγωνία των συγγενών τους να κορυφώνεται. Τελικά, οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι απελευθερώθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου και γιόρτασαν τα Χριστούγεννα με τους δικούς τους, αφού προηγουμένως ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, υποστράτηγος Γούντγουορντ, υπέγραψε την ταπεινωτική ομολογία και αίτηση συγνώμης που του υπαγόρευσαν οι Βορειοκορεάτες διαπραγματευτές[6]. Αμέσως μετά, οι Αμερικανοί αποκήρυξαν την ομολογία τους, χωρίς αυτό να προσθέτει πολλά πράγματα στο βαρύτατο τρωθέν διεθνές τους γόητρο. Η ειρωνεία είναι ότι διατάχθηκε ανάκριση εναντίον του κυβερνήτη του Pueblo για την ομολογία του, η οποία δεν διέφερε ουσιαστικά σε τίποτα από το έγγραφο που υπέγραψε το ίδιο το αμερικανικό κράτος[7].
Παραπομπές
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
USS Pueblo (AGER-2)
Pueblo Incident Naenara News
USS Pueblo (AGER 2) Naval Vessel Register
USS PUEBLO (today) USS Pueblo (AGER 2)
C. Freeman, China and North Korea: Strategic and Policy Perspectives from a Changing China, Springer (2015)
Vietnam: A Television History; Interview with Horace W. Busby, 1981 Open Vault
The USS Pueblo Incident — Assassins in Seoul, A Spy Ship Captured Αρχειοθετήθηκε 2013-06-08 στο Wayback Machine. Association for Diplomatic Studies and Training
Η αιχμαλωσία του "Πουέμπλο", Ιστορικό Λεύκωμα 1968, σελ. 120-121, Καθημερινή (1998)
Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License