.
Ο πρώιμος σύγχρονος πόλεμος είναι η εποχή του πολέμου μετά τον μεσαιωνικό πόλεμο. Συνδέεται με την έναρξη της ευρείας χρήσης της πυρίτιδας και την ανάπτυξη κατάλληλων όπλων για τη χρήση εκρηκτικών, συμπεριλαμβανομένων πυροβολικού και πυροβόλων όπλων. για αυτό το λόγο η εποχή αναφέρεται και ως η εποχή του μπαρουτοπολέμου (μια έννοια που εισήχθη από τον Michael Roberts τη δεκαετία του 1950). Ολόκληρη αυτή η περίοδος εμπεριέχεται στην Εποχή του Πανιού, που κυριάρχησε στις ναυτικές τακτικές της εποχής, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρίτιδας στο ναυτικό πυροβολικό.
Όλες οι Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης και οι ισλαμικές αυτοκρατορίες πυρίτιδας[1] πολέμησαν ενεργά πολυάριθμους πολέμους σε όλη αυτή την περίοδο, ομαδοποιημένους με χονδρικούς γεωγραφικούς και χρονολογικούς όρους ως:
Οι ευρωπαϊκοί θρησκευτικοί πόλεμοι μεταξύ του 1520 και του 1640 (συμπεριλαμβανομένου του Τριακονταετούς Πολέμου, του Ογδονταετούς Πολέμου και των Πολέμων των Τριών Βασιλείων) και ο Γαλλο-Ισπανικός Πόλεμος (1635–1659), οι Βόρειοι Πόλεμοι, Πολωνικά – Σουηδικοί πόλεμοι και Ρωσοσουηδικοί πόλεμοι.
Οι Ρωσοτουρκικοί πόλεμοι, οι πόλεμοι Οθωμανών-Αψβούργων και άλλοι Οθωμανικοί πόλεμοι στην Ευρώπη.
Στο Κέρας της Αφρικής, η κατάκτηση της Αιθιοπίας από τους Adal και η εμπλοκή των Οθωμανών, των Μαμελούκων και των Πορτογάλων.
Στην Ασία, ο πόλεμος Περσίας-Πορτογαλίας, οι εκστρατείες του Nader, οι κατακτήσεις των Mughal, οι πόλεμοι Anglo-Mysore, οι ιαπωνικές εισβολές στην Κορέα (1592-1598) και η μετάβαση της Κίνας από το Ming στο Qing ακολουθούμενη από τις Δέκα Μεγάλες Εκστρατείες
Καθ' όλη τη διάρκεια του 18ου αιώνα ο «Δεύτερος Εκατονταετής Πόλεμος», ένας όρος ομπρέλα που περιλαμβάνει τον Εννιαετή Πόλεμο, τον Επταετή Πόλεμο, τον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής, τον Πόλεμο της Αυστριακής Διαδοχής, τον Αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (Αμερικανικός Επαναστατικός Πόλεμος) , Πόλεμοι της Γαλλικής Επανάστασης και οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι του τέλους του 18ου έως τις αρχές του 19ου αιώνα που σηματοδοτούν το τέλος αυτής της εποχής.
Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License