Το Παιχνίδι πολέμου είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής στο οποίο δύο ή περισσότεροι παίκτες διοικούν τις αντίπαλες ένοπλες δυνάμεις σε μια ρεαλιστική προσομοίωση μιας ένοπλης σύγκρουσης.[1] Το παιχνίδι πολέμου (wargaming) μπορεί να παιχτεί για αναψυχή, για εκπαίδευση στρατιωτικών στην τέχνη της στρατηγικής σκέψης ή για μελέτη της φύσης πιθανών συγκρούσεων. Πολλά παιχνίδια πολέμου αναδημιουργούν συγκεκριμένες ιστορικές μάχες και μπορούν να καλύψουν είτε ολόκληρους πολέμους είτε οποιεσδήποτε εκστρατείες, μάχες ή εμπλοκές χαμηλότερου επιπέδου εντός αυτών. Πολλοί προσομοιώνουν χερσαίες μάχες, αλλά υπάρχουν πολεμικοί αγώνες και για ναυτικές και αεροπορικές μάχες.
Γενικά, οι δραστηριότητες όπου οι συμμετέχοντες εκτελούν πραγματικά εικονικές ενέργειες μάχης (π.χ. φιλικά πολεμικά πλοία που πυροβολούν εικονικά βλήματα μεταξύ τους) δεν θεωρούνται παιχνίδια πολέμου. Μερικοί συγγραφείς μπορεί να αναφέρουν τις ασκήσεις επιτόπιας εκπαίδευσης ενός στρατού ως "ζωντανά πολεμικά παιχνίδια", αλλά ορισμένα ιδρύματα όπως το Ναυτικό των ΗΠΑ δεν το αποδέχονται.[2] Ομοίως, δραστηριότητες όπως το paintball είναι αθλήματα και όχι πολεμικά παιχνίδια. Τα παιχνίδια πολέμου είναι μια διανοητική δραστηριότητα.
Το σύγχρονο wargaming επινοήθηκε στην Πρωσία στις αρχές του 19ου αιώνα, και τελικά ο Πρωσικός στρατός υιοθέτησε το wargaming ως εργαλείο για την εκπαίδευση των αξιωματικών τους και την ανάπτυξη του δόγματος. Αφού η Πρωσία νίκησε τη Γαλλία στον Γαλλο-Πρωσικό Πόλεμο, το wargaming υιοθετήθηκε ευρέως από στρατιωτικούς αξιωματικούς σε άλλες χώρες. Οι λάτρεις των πολιτών έπαιζαν επίσης παιχνίδια πολέμου για διασκέδαση, αλλά αυτό ήταν ένα εξειδικευμένο χόμπι μέχρι την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πολεμικών παιχνιδιών ευρείας κατανάλωσης στη δεκαετία του 1990.
Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License