ART

 

.

Η Κεμπετάι (ケンペイタイ) ήταν η στρατονομία της Αυτοκρατορικής Ιαπωνίας από το 1881 έως το 1945. Εξυπηρετούσε παράλληλα και τον ρόλο της μυστικής αστυνομίας, όπως η ανάλογη Γκεστάπο της Ναζιστικής Γερμανίας. Μεταξύ των καθηκόντων της, ήταν η αστυνόμευση και η διατήρηση της τάξης στις κατεχόμενες περιοχές, μέσω βίαιων μεθόδων, βασανισμών και εκτελέσεων.[1] Ήταν αρμόδια για την κατασκοπεία και αντίστοιχα την αντικατασκοπεία. Στις περιοχές υπό την κατοχή του Αυτοκράτορα, η Κεμπετάι είχε το δικαίωμα να συλλάβει, να ανακρίνει και να εκτελέσει πολίτες που θεωρούνταν ύποπτοι ή ήταν εγκληματίες, συνήθως χωρίς ή με ελάχιστα στοιχεία. Επίσης, είχε αρμοδιότητα για την τιμωρία στρατιωτικών που θεωρούταν πως συνωμοτούν κατά του θρόνου. Εντός της Ιαπωνικής επικράτειας, η Κεμπετάι δρούσε υπό την επίβλεψη του Υπουργού Εσωτερικών, ενώ στις κατεχόμενες υπό του Υπουργού Πολέμου. Ήταν υπεύθυνη για τον έλεγχο ταξιδιωτικών εγγράφων, την διατήρηση της υποχρεωτικής εργασίας, την κατάσχεση των προμηθειών και της τροφής, τη διαχείριση προγραμμάτων προπαγάνδας και την εγκαθίδρυση ενός δικτύου κατασκόπων. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν επίσης υπό τη διοίκησή της.

Τα πρώτα γραφεία της Κεμπετάι εδραιώθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Tanjong Pagar. Στις ιστορικές σελίδες, έμεινε γνωστή για τις βάναυσες τεχνικές ανάκρισης και τις συλλήψεις και καταδίκες πολιτών χωρίς ή με ελάχιστα στοιχεία. Οι ομολογίες κατά βάση λαμβάνονταν ύστερα από σκληρούς βασανισμούς, δίχως κατάλληλες δίκες. Πολλαπλά εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν από τη μεριά της Κεμπετάι, όπως η επιχείριση Sook Ching[2] που έλαβε χώρα στην Σιγκαπούρη από 21 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου. Κινέζοι, κατά βάση άνδρες από 18 έως 50 ετών συγκεντρώθηκαν σε πλήθη, και όσοι κρίθηκαν με κάποιον τρόπο ένοχοι για προδοσία κατά της Ιαπωνίας, εκτελέστηκαν σε μία προσπάθεια κατευνασμού της τοπικής αντίστασης και των Κινεζικών κινημάτων.[3] Μετά τον πόλεμο και την συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας 7 άτομα δικάστηκαν στις 8 Μαρτίου του 1948 από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Victoria Memorial Hall, για την επιχείριση Sook Ching. Ο αρμόδιος αξιωματικός, Oishi καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού ενώ οι άλλοι έξι σε ισόβια φυλάκιση. Πολλές ακόμη δίκες έλαβαν χώρα εις βάρος των αξιωματικών της Κεμπετάι για ανάμειξή τους σε πολλαπλά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Παράδειγμα, αποτελεί η δίκη του Lieutenant-Colonel Sumida Haruzo[4] και άλλων αξιωματικών.

Η Κεμπετάι,αφοπλίστηκε και διαλύθηκε μετά την οριστική νίκη των Συμμάχων στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με την συνθηκολόγηση και παράδοση της Ιαπωνίας, στις 2 Αυγούστου του 1945.
Παραπομπές

«Kempeitai | Infopedia». eresources.nlb.gov.sg. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2020.
«Operation Sook Ching | Infopedia». eresources.nlb.gov.sg. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2020.
«Malayan Campaign | Infopedia». eresources.nlb.gov.sg. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2020.

«Double Tenth trial | Infopedia». eresources.nlb.gov.sg. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2020.


Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License