ART

 

.

Το Frégates de taille intermédiaire (FTI) (ΦΕΜ, ελληνικά: Φρεγάτες με ενδιάμεσο μέγεθος) είναι ένα γαλλικό στρατιωτικό πρόγραμμα σχεδιασμού και δημιουργίας μιας κατηγορίας φρεγατών που θα χρησιμοποιηθούν από το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και το Ελληνικό πολεμικό Ναυτικό το οποίο παρήγγειλε 3 πλοία του τύπου με προαίρεση για ακόμη ένα. Το πρόγραμμα αποτελείται από πέντε πλοία για τη Γαλλία και 3 για την Ελλάδα αλλά με διαφορετικό εξοπλισμό για τα πλοία που παράγγειλε η Ελλάδα,τα οποία προβλέπεται να τεθούν σε υπηρεσία από το 2023 και μετά για τη Γαλλία και το 2026 για την Ελλάδα. Ο τύπος φρεγάτας χαρακτηρίστηκε στη συνέχεια ως "Frégate de Défense et d'Intervention" (FDI) με το πλοίο να ονομάζεται "Admiral Ronarc'h". Η κατασκευή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019.[1]

Ιστορικό

Το πρόγραμμα Intermediate Frigate (FTI) ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ένα στόλο δεκαπέντε φρεγατών πρώτης-τάξης και επιτρέπει στο Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό να λειτουργήσει σε μια ζώνη κρίσης, όπως συνιστάται στη Λευκή Βίβλο για την Άμυνα και την Εθνική Ασφάλεια του 2013. Αυτές οι φρεγάτες εντάσσονται στα δέκα δείγματα της κλάσης FREMM πολλαπλών ρόλων (Aquitaine) και της κλάσης Horizon.

Ο υπουργός Άμυνας Jean-Yves Le Drian ανακοίνωσε την έναρξη αυτού του προγράμματος στις 29 Μαΐου 2015 στη ναυτική βάση της Lann-Bihoué (Ploemeur, Morbihan). Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πρέπει να παραχθούν συνολικά πέντε πλοία, ώστε τα πρώτα να αποτελέσουν μέρος στο πρόγραμμα τριών τελευταίων προγραμματισμένων φρεγατών της κλάσης Aquitaine.

Οι FTI, με περιορισμένο μέγεθος, θα ανταποκρίνονταν καλύτερα στις απαιτήσεις των εξαγωγικών αγορών σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμού και θα επέτρεπαν επίσης τη διατήρηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης και παραγωγής των γαλλικών ναυπηγείων.

Αυτά τα πλοία θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες κλάσης La Fayette, οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα ως φρεγάτες πρώτης γραμμής αλλά θεωρείται ότι δεν είναι επαρκώς οπλισμένες. Προβλέπεται εκσυγχρονισμός αυτής της κλάσης, αναμένοντας την παράδοση της πρώτης φρεγάτας ενδιάμεσου μεγέθους το 2023.

Σύμφωνα με τον ναυάρχιο Bernard Rogel και τη Γενική Διεύθυνση Άμυνας, το τελευταίο θα διαθέτει σημαντικές αντιαεροπορικές ικανότητες με ενεργά ραντάρ κεραίας, ανθυποβρυχιακά μέσα (ελικόπτερο και συρόμενο σόναρ) και θα έχει εκτόπισμα από 4.000 έως 4.500 τόνους.

Το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας στις 21 Απριλίου του 2017 ανακοίνωσε την ανάθεση στη Naval Group (πρώην DCNS) τη σύμβαση για την ανάπτυξη και κατασκευή πέντε φρεγατών μεσαίου μεγέθους (FTI) που θα προορίζονται για το γαλλικό ναυτικό[2]. Η νέα φρεγάτα, που ονομάζεται BELH@RRA (Μπελαρρά), θα είναι εξοπλισμένη με ηλεκτρονικά συστήματα και αισθητήρες που αναπτύχθηκαν από την εταιρία Thales [3] και θα είναι εξοπλισμένες με πυραύλους Aster 30 από το MBDA Aster 15/30:[4]

Το ψηφιακό ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών SEA FIRE με τέσσερις σταθερές κεραίες, το οποίο θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις ενός ευρέος φάσματος αποστολών, από την αυτοάμυνα του πλοίου έως την εκτεταμένη αεράμυνα και μπορεί να αναπτύξει το MBDA Aster 15/30

Η compact έκδοση του συρόμενου σόναρ CAPTAS-4, προσφέρει την ίδια αντοχή ανίχνευσης εξαιρετικά μακράς εμβέλειας με την πρωτότυπη έκδοση του CAPTAS-4 με 20% μικρότερο βάρος και ένα ίχνος σχεδόν 50% μικρότερο, το οποίο φέρεται ότι είναι το καλύτερο στην κλάση του Thales.

Το ενσωματωμένο σύστημα ψηφιακών επικοινωνιών Aquilon και ένα IFF (Friend Friend of Foe - Αναγνώριση φίλου ή εχθρού) που συνεργάζεται με το ραντάρ SEA FIRE

Το σύστημα SENTINEL, ένα προηγμένο σύστημα ψηφιακού ηλεκτρονικού πολέμου που δημιουργήθηκε γύρω από μια αρθρωτή αρχιτεκτονική.

D664 Amiral Cabanier underway in rough weather.jpg

Πλοία
Κλάση Admiral Ronarc’h Αριθμός Πλοίο Ναυπηγός Εκκίνηση Καθέλκυση Σε υπηρεσία Κατάσταση
Admiral Ronarc’h Naval Group
(πρώην DCN Lorient) 24 Οκτωβρίου 2019 Ναυπηγείται
Admiral Louzeau
Admiral Castex
Admiral Nomy
Admiral Cabanier

Τα πλοία τα οποία παρήγγειλε η Ελλάδα έχουν 32 A50 vls για 32 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς aster30, επιπλέον η ελληνική FDI θα φέρει σύστημα εγγύς προστασίας RAM με 21 αντιαεροπορικούς πυραύλους με εμβέλεια 20 χιλιομέτρων, επιπροσθέτως η FDI HN θα έχει και πυροβόλο strales αλλά θα προστεθεί και μετέπειτα σύστημα ECM(ηλεκτρονικού πολέμου). Το ελληνικό ΠΝ έπειτα από την έναρξη του άτυπου διαγωνισμού για 4 φρεγάτες πολλαπλών ρόλων εξέτασε προτάσεις 8 ναυπηγείων από 7 χώρες και μετά από διαπραγματεύσεις συμφώνησε το νέο πλοίο του ελληνικού στόλου να είναι η FDI, το ΠΝ κατάφερε σημαντική μείωση του κόστους των προαναφερθέντων πλοίων. Στην πρόταση επίσης περιλαμβάνεται σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία αλλά και η ναυπήγηση κορβετών gowind 2900. Όλα τα πλοία θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία και οι πρώτες 2 FDI θα παραδοθούν στο ελληνικό ΠΝ το 2025 για να ξεκινήσουν οι δοκιμές και να ακολουθήσει η αποδοχή των πλοίων.

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου 2022, αποφασίσθηκε η Ονοματοδοσία των τριών Φρεγατών FDI ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού που κατασκευάζονται στο Λοριάν της Γαλλίας, ως ακολούθως:


1. FDI HN Νο1 : Φ/Γ ΚΙΜΩΝ

2. FDI HN Νο2 : Φ/Γ ΝΕΑΡΧΟΣ

3. FDI HN Νο3 : Φ/Γ ΦΟΡΜΙΩΝ
Παραπομπές

Mackenzie, Christina (25 Οκτωβρίου 2019). «Naval Group starts construction on France's newest frigate». Defense News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020.
«The intermediate-size frigate programme: DCNS is pleased to have been informed by the French Defence Ministry of a contract attribution». Naval Group (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020.
«Thales high-tech systems on board French Navy's future medium-size frigates | Thales Group». www.thalesgroup.com. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020.
«The intermediate-size frigate programme: DCNS is pleased to have been informed by the French Defence Ministry of a contract attribution». Naval Group (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020.

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License