ART

 

.

Ένας εμπορικός πόλεμος είναι μια οικονομική σύγκρουση που συχνά προκύπτει από ακραίο προστατευτισμό κατά την οποία τα κράτη αυξάνουν ή δημιουργούν δασμούς ή άλλους εμπορικούς φραγμούς μεταξύ τους ως απάντηση στα εμπορικά εμπόδια που δημιουργούνται από το άλλο μέρος.[1] Εάν οι δασμοί είναι ο αποκλειστικός μηχανισμός, τότε τέτοιες συγκρούσεις είναι γνωστές ως τελωνειακοί πόλεμοι, πόλεμοι διοδίων ή πόλεμοι δασμών. ως αντίποινα, το τελευταίο κράτος μπορεί επίσης να αυξήσει τους δασμούς. Ο εμπορικός πόλεμος προκύπτει μόνο εάν η ανταγωνιστική προστασία μεταξύ των κρατών είναι του ίδιου τύπου και δεν ισχύει σε περίπτωση ντάμπινγκ εξαγωγών (Perju, 2009). Η αυξημένη προστασία αναγκάζει τις συνθέσεις παραγωγής και των δύο εθνών να κινηθούν προς την αυταρχική τους θέση.[2] Οι μικρές εμπορικές διαφωνίες ονομάζονται συχνά εμπορικές διαφορές .

Οι εμπορικοί πόλεμοι θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε πλήρη σύγκρουση μεταξύ των κρατών, όπως αποδεικνύεται στη Σφαγή των Μπαντανέζων μετά από υποτιθέμενες παραβιάσεις μιας νέας συνθήκης. Ο Πρώτος Αγγλο-Ολλανδικός Πόλεμος που προκλήθηκε από διαφωνίες για το εμπόριο, ο πόλεμος ξεκίνησε με τις αγγλικές επιθέσεις στην ολλανδική εμπορική ναυτιλία, αλλά επεκτάθηκε σε τεράστιες ενέργειες στόλου. Ο Δεύτερος Αγγλο-Ολλανδικός Πόλεμος για τον έλεγχο των θαλασσών και των εμπορικών οδών, όπου η Αγγλία προσπάθησε να τερματίσει την ολλανδική κυριαρχία στο παγκόσμιο εμπόριο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έντονου ευρωπαϊκού εμπορικού ανταγωνισμού. Ο τέταρτος αγγλο-ολλανδικός πόλεμος για τις βρετανικές και ολλανδικές διαφωνίες σχετικά με τη νομιμότητα και τη διεξαγωγή του ολλανδικού εμπορίου με τους εχθρούς της Βρετανίας σε αυτόν τον πόλεμο. Η εκστρατεία Shimonoseki μετά από αναταραχές για την πολιτική ανοιχτών θυρών του σογκουνάτου στο εξωτερικό εμπόριο. Ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου που ξεκίνησε αφού η κυβέρνηση Τσινγκ απέκλεισε τα λιμάνια της, κατάσχεσε το λαθρεμπόριο οπίου και περιόρισε τους Βρετανούς εμπόρους, είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή του βρετανικού ναυτικού στην Κίνα και τη συμμετοχή του κινεζικού ναυτικού στη μάχη του Κοουλούν. Ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου οδήγησε τελικά στη βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ και ο Δεύτερος Πόλεμος του Οπίου, που προέκυψε από έναν άλλο εμπορικό πόλεμο με τα ίδια αίτια, επέκτεινε τις βρετανικές κτήσεις στο νησί.

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License