.
Μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (DMZ ή DZ)[1] είναι μια περιοχή στην οποία συνάπτονται συνθήκες ή συμφωνίες μεταξύ εθνών, στρατιωτικών δυνάμεων ή αντιμαχόμενων ομάδων για προσφορά στρατιωτικών εγκαταστάσεων, δραστηριοτήτων ή προσωπικού. Ένα DZ βρίσκεται συχνά κατά μήκος ενός καθιερωμένου συνόρων ή ορίου μεταξύ δύο ή περισσότερων στρατιωτικών δυνάμεων ή συμμαχιών. Ένας DZ μπορεί μερικές φορές να σχηματίζει de facto διεθνή σύνορα, όπως η Κορεατική Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη. Άλλα παραδείγματα αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών είναι μια περιοχή πλάτους 9 μιλίων μεταξύ του Ιράκ και του Κουβέιτ. Ανταρκτική (διατηρείται για επιστημονική εξερεύνηση και μελέτη). και το διάστημα (διάστημα περισσότερο από 100 km ή 62 μίλια από την επιφάνεια της γης).
Πολλές αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες θεωρούνται ουδέτερη επικράτεια γιατί καμία πλευρά δεν επιτρέπεται να την ελέγχει, ακόμη και για μη μαχητική διοίκηση. Ορισμένες ζώνες παραμένουν αποστρατικοποιημένες αφού μια συμφωνία έχει αναθέσει τον έλεγχο σε ένα κράτος το οποίο (σύμφωνα με τους όρους του DZ) είχε αρχικά εκχωρήσει το δικαίωμά του να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στο αμφισβητούμενο έδαφος. Είναι επίσης δυνατό για τις δυνάμεις να συμφωνήσουν για την αποστρατιωτικοποίηση μιας ζώνης χωρίς να διευθετήσουν επίσημα τις αντίστοιχες εδαφικές διεκδικήσεις τους, επιτρέποντας την επίλυση της διαφοράς με ειρηνικά μέσα, όπως ο διπλωματικός διάλογος ή ένα διεθνές δικαστήριο.
Αρκετές αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες έχουν επίσης καταστεί κατά λάθος καταφύγια άγριας ζωής, επειδή η γη τους δεν είναι ασφαλής για κατασκευή ή λιγότερο εκτεθειμένη σε ανθρώπινες ενοχλήσεις (συμπεριλαμβανομένου του κυνηγιού). Παραδείγματα περιλαμβάνουν την Κορεατική Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, την Κυπριακή Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (Η Πράσινη Γραμμή) και την πρώην Βιετναμέζικη Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη που χώριζε το Βιετνάμ σε δύο χώρες (Βόρειο Βιετνάμ και Νότιο Βιετνάμ) από τις 22 Ιουλίου 1954 έως τις 2 Ιουλίου 1976.
Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License