.
Η Ωραία Κοιμωμένη ή Η Ωραία που Κοιμάται στο Ξύλο είναι ένα από τα παραμύθια του διάσημου παραμυθά Σαρλ Περό που το αναφέρει στο βιβλίο του Τα Παραμύθια της Μητέρας Χήνας.
Υπόθεση
Σε ένα μακρινό βασίλειο ήταν ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα ως τώρα άτεκνοι. Λίγο καιρό μετά απέκτησαν ένα πανέμορφο κοριτσάκι και έκαναν μια γιορτή στην οποία κάλεσαν τις επτά μοίρες για να κάνουν δώρα στο μωρό. Μόνο που δεν είχαν καέσει την γριά μάγισσα η οποία όταν ήρθε δεν την περιπειοίθηκαν καλα και αυτό την μεγάλωσε την οργή. Οι έξι μοίρες πρώτες έδωσαν στο μωρό ομορφιά, καλοσύνη, γλυκήτητα, ωραία φωνή, εργατηκότητα και επιδεξιότητα η έβδομη όμως άφησε την γριά να δώσει πρίν από αυτήν το δώρο της. Η γριά έδωσε στο μωρό μια κατάρα που έλεγε πως πρωτού κλίσει τα δεκαέξι της χρόνια θα τρυπήσει το δαχτυλό της στο αδράχτι μιας ανέμης και θα πεθάνει. Οι γονείς της απελπίστηκαν και ζήτησαν από την έβδομη μοίρα να πάρει την κατάρα αλλα εκείνει δεν μπορούσε να την πάρει αλλα να την ελαφρήνει έτσι αντί να πεθάνει θα κοιμηθεί για εκατό χρόνια και θα ξυπνήσει μόνο από το φιλί ενός πρίγκιπα. Ο βασιλιάς διέταξε να κάψουν όλες τις ανέμες του βασιλείου και όποιος αρνηθεί να του πάρουν το κεφάλι. Χρόνια μετά οταν η πριγκίπισσα ήταν δεκαπέντε χρόνών ανέβηκε στον ψυλότερο πύργο του παλατιού, εκεί βρήκε μια γριά να γνέθει σε μια ανέμη η οποία γρια ήταν η μάγισσα μεταμφιεσμένη. Η πριγκίπισσα θέλησε να γνέσει και όταν κάθησε η γριά της τρύλησε το δάχτυλο στο αδράχτι και έπεσε σε λήθαργο. Όταν την βρήκαν το βασίλειο έπεσε σε πένθος και μη θέλοντας να την θάψουν έφτιαξαν για αυτήν ένα ξύλινο στόλισμένο κρεβάτι στο ψυλότερο πύργο. Η έβδομη μοίρα κοίμησε όλους τους κατοίκους του βασιλείου για να ελαφρήνει τον πόνο τους και γαι να προστατέψει το παλάτι το κάλυψε με ένα δάσος από αγκάθια. Τα χρόνια πέρασαν και ένας πρίγκιπας θέλησε να δει την πριγκίπισσα και να την ξυπνήσει. Περνώντας τα αγκάθια και τους κινδύνους που συνάντησε στο δρόμο του έφτασε στο κάστρο και βλέποντας τους κοιμησμένους κατοίκους ανέβηκε στον πύργο και με ένα φιλί ξύπνησε την όμορφη πριγκιπισσα και μαζί της ξύπνησαν όλοι οι κάτοικοι του παλατιού. Αργότερα η πριγκίπισσα και ο πρίγκιπας παντρεύτηκαν σε μια λαμπρή και μεγαλοπρεπή τελετή. Λίγο καιρό αργότερα οι πριγκίπισσα γέννησε δύο παιδιά την Αυγή και την Ημέρα και έτσι έζησαν όλοι ευτυχισμένοι.
Μεταφορές
Το παραμύθι έχει μεταφερθεί στην σκηνή και στον μουσικό κόσμο από τον Τσαϊκόφσκι και άλλους διάσημους συνθέτες καθώς και στον κινηματογράφο με πιο διάσημη τη διασκευή του Γουόλτ Ντίσνεϊ.
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License