.
Η Άτυπη Κατάθλιψη είναι μια υποκατηγορία δυσθυμίας και κλινικής κατάθλιψης και χαρακτηρίζεται απο αντιδραστικότητα της διάθεσης (ο ασθενής είναι ικανός να βιώνει καλυτέρευση της διάθεσης σε ευχάριστα γεγονότα) και θετικότητα.
Επίσης άτομα με άτυπη κατάθλιψη βιώνουν, αύξηση βάρους και αυξημένης όρεξης για φαγητό, υπνηλία ή υπερυπνία και έντονη κοινωνική φθορά ως συνέπεια της υπερευαισθησίας στην αντιλαμβανόμενη διαπροσωπική απόρριψη.
Αντίθετα με την ονομασία της η Άτυπη Κατάθλιψη είναι η ποιό συχνή μορφή κατάθλιψης.
Διαγνωστικά κριτήρια
* Σημαντική αύξηση βάρους και αύξηση της όρεξης για φαγητό
* Υπερυπνία(το να κοιμάσαι πολύ, το αντίθετο της αυπνίας που υπάρχει στην μελαγχολική κατάθλιψη)
* Αίσθημα οτι τα χέρια ή τα πόδια κάποιου είναι πολύ βαριά
* Διαταραχή της συναισθηματικής διάθεσης (ευερεθιστότητα)
Έρευνα
Γενικά η άτυπη κατάθλιψη τείνει να προκαλεί περισσότερη δυσλειτουργία στον ασθενή απο όλες τις άλλες μορφές κατάθλιψης. Η άτυπη κατάθλιψη είναι χρόνιο σύνδρομο που τείνει να ξεκινάει σε νεαρότερη ηλικία απο τις υπόλοιπες μορφές της κατάθλιψης (συνήθως στην εφηβεία). Άτομα που νοσούν απο άτυπη κατάθλιψη συνήθως υποφέρουν και απο άλλες διαταραχές όπως διαταραχή πανικού, κοινωνική φοβία και άλλες διαταραχές. Η άτυπη κατάθλιψη είναι ποιο συνηθισμένη στις γυναίκες (κοντά στο 70% τον ασθενών με άτυπη κατάθλιψη είναι γυναίκες).
Μερικές έρευνες έχουν δείξει πως τα παλιότερα αντικαταθλιπτικά όπως οι αναστολείς της μονοαμινοοξειδάσης (MAOIs) είναι ποιο αποτελεσματικοί, ωστόσο τα νεότερα αντικαταθλιπτικά λειτουργούν αρκετά καλά έναντι της άτυπης κατάθλιψης. Η θεραπεία με φάρμακα λειτουργεί καλύτερα όταν συνδυάζεται με ψυχοθεραπεία. Πρέπει να αναφερθεί ότι διάφορες διαταραχές που συνυπάρχουν με την άτυπη κατάθλιψη όπως η διαταραχή πανικού ίσως να μην μπορέσουν να θεραπευτούν χωρίς επιπλέον φάρμακα.
Μερικοί υποθέτουν πώς η άτυπη κατάθλιψη σχετίζεται με προβλήματα του θυρεοειδή. Άλλες έρευνες έχουν δείξει πώς η κατάσταση ορισμένων ασθενών με άτυπη κατάθλιψη ίσως να καλυτερεύσει με διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στον υποθυρεοειδισμό.
Δείτε επίσης
Εξωτερικοί Σύνδεσμοι
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License