.
Μια συνταγματική μοναρχία είναι μια μορφή μοναρχικής κυβέρνησης που καθιερώνεται στο πλαίσιο ενός συνταγματικού συστήματος που αναγνωρίζει έναν εκλεγμένο ή κληρονομικό μονάρχη ως αρχηγό κράτους, σε αντιδιαστολή με μια απόλυτη μοναρχία, όπου ο μονάρχης κρατά την απόλυτη δύναμη. Η διαδικασία της κυβέρνησης και του νόμου μέσα σε μια συνταγματική μοναρχία είναι συνήθως πολύ διαφορετική από αυτήν σε μια απόλυτη μοναρχία. Οι σύγχρονες συνταγματικές μοναρχίες εφαρμόζουν συνήθως την έννοια trias του politica ή «το χωρισμό των δυνάμεων», όπου ο μονάρχης είτε είναι το κεφάλι του εκτελεστικού κλάδου είτε έχει απλά έναν εθιμοτυπικό είτε συμβολικό ρόλο.
Στις Συνταγματικές Μοναρχίες υπάρχει Πρωθυπουργός ώς Πρόεδρος της Κυβέρνησης και ασκεί εκτελεστική εξουσία, αλλά ο Μονάρχης εξακολουθεί να έχει πολιτικές , εκτελεστικές, εξουσίες τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει όποτε κρίνει απαραίτητο.
Έχουν υπάρξει Συνταγματικές Μοναρχίες που έχουν συνυπάρξει με συντάγματα που ήταν φασιστικά (ή σχεδόν-φασιστικά), όπως συνέβη στην Ιταλία, Ιαπωνία και Ισπανία, ή με τις στρατιωτικές δικτατορίες, όπως είναι αυτήν την περίοδο η περίπτωση στην Ταϊλάνδη.
Ιστορικά οι Συνταγματικές Μοναρχίες είναι η εξέλιξη της Απόλυτων Μοναρχιών και εξελίσονται συνήθως σε Βασιλευόμενες Κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες και σπανιότερα σε κάποιο τύπο αβασίλευτης δημοκρατίας (Προεδρευόμενη ή Προεδρική Δημοκρατία).
Συνταγματικές Μοναρχίες σήμερα είναι:
* Βέλγιο 1
* Μονακό
* Λιχτενστάιν
* Ταϊλάνδη
* Μπουτάν μέχρι το 2007 Ελέω Θεού Απόλυτη Μοναρχία
* Μαρόκο
* Μπαχρέιν
* Ιορδανία
* Κουβέιτ
* Τόνγκα
1 Πηγή
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License