.
Το Ρουσφέτι στην Ελληνική κοινωνία (από την Τουρκική Rüşvet: δωροδοκία [1].) αναφέρεται στην πρακτική της (συχνά αναξιοκρατικής) εύνοιας κάποιων ατόμων εις βάρος άλλων, ενίοτε με σκοπό την εξαγορά υπηρεσιών. Για παράδειγμα, η «πώληση» ψήφων σε πολιτικούς που αποσκοπούν να κατέβουν σε εκλογές με σκοπό την πρόσληψη στο δημόσιο (γνωστή και ως «κομματική πρόσληψη») ή η μετάθεση σε ευνοϊκότερη θέση κατά την στρατιωτική θητεία. Φυσικά, οι έννοιες «πωλητής» και «πελάτης» στην προκειμένη έννοια μπορούν να παρθούν αντίστροφα, π.χ. η πώληση θέσεων με σκοπό την αγορά ψήφων· η έννοια «ανταλλαγή» ίσως να είναι κοντινότερα στην έννοια. Υπό αυτήν τη σκοπιά το Ρουσφέτι μπορεί να αποτελεί μορφή δωροδοκίας.
Σχετικές έννοιες
Σχετική έννοια στην καθομιλουμένη είναι το μέσον, βύσμα, άκρη ή δόντι, η οποία αναφέρεται στο άτομο το οποίο έχει την δυνατότητα να κάνει την χάρη. Mέσον μπορεί να υπάρχει και χωρίς αντάλλαγμα (π.χ. την «πώληση» ψήφων), τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα ή συνειδητά. Το φακελάκι είναι ελαφρώς συγγενική έννοια που αναφέρεται στο ποσό που ανταλλάσσεται κατά τον χρηματισμό παρόχων υπηρεσιών με σκοπό την ευνοϊκή μεταχείριση (συνήθως ακούγεται για τον χώρο τις ιατρικής περίθαλψης).
Άλλη σχετική έννοια είναι η ρουσφετολογία.
Νομιμότητα, αντιδράσεις και αποτελέσματα της πρακτικής
Ως πρακτική η οποία παραβιάζει κανόνες ισότητας, ισονομίας, αξιοκρατίας και αμεροληψίας (εκφρασμένοι και από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), θεωρείται καθαρά αντιδεοντολογική, πράξη διαφθοράς, και συχνά είναι παράνομη.
Είναι συνεπακόλουθο πως το Ρουσφέτι ακολουθεί πρακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών ή/και υποκρισίας.
Στην Ελλάδα η πρακτική είναι αντισυνταγματική σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 4 του συντάγματος που επιβάλουν ισονομία, αξιοκρατία και αμεροληψία: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.» και «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.».
Πολλοί Έλληνες πιστεύουν - συνήθως με πικρία - πως η Ελλάδα λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό με γνώμονα το Ρουσφέτι [2] [3].
Ως πρακτική η οποία παραβιάζει κανόνες υγιούς λειτουργίας κάθε υπηρεσίας που επηρεάζεται - π.χ. με την πρόσληψη χαμηλότερης ποιότητας υπαλλήλων με σκοπό την εξαγορά ψήφων - είναι δεδομένο πως η οικονομία και γενικά παραγωγική ικανότητα μιας χώρας υποβαθμίζεται με την πρακτική.
Παρόμοια φαινόμενα σε άλλες χώρες
Παρόμοια φαινόμενα υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου.
* Στις ΗΠΑ υπάρχει το λεγόμενο εκεί Σύστημα λαφύρων (αντίστοιχη σελίδα στην αγγλική βικιπαίδεια) κατά το οποίο, ανεπίσημα, το νεοεκλεγέν κόμμα έχει στην κατοχή του συγκεκριμένα «λάφυρα» τα οποία έχουν τη μορφή συγκεκριμένων θέσεων εργασίας που δίνονται σε άτομα προτιμήσεως του κόμματος.
Πηγές και εξωτερικές συνδέσεις
* «Τάφος» για ΑΣΕΠ ξεθάβουν το ρουσφέτι - Ελευθεροτυπία]
* Αναφορά στο Ρουσφέτι στην Ελλάδα από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος
* Αναφορές στο Ελληνικό Ρουσφέτι απ' τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
* Αναφορά στο Ελληνικό Ρουσφέτι: Συνέντευξη Βουλευτή Ευ. Χριστοφιλόπουλου
* Ομιλία Χρήστου Παπουτσή με αναφορά στο Ρουσφέτι
* Αναφορά της Εφημερίδας Καθημερινή στο Ρουσφέτι σε σχέση με τον ΟΑΕΔ
* Ρουσφέτι και Στρατός από την Καθημερινή
* Αναφορά στη Ρουσφετολογία απ'τον Ριζοσπάστη
* Στρατιωτικές μεταθέσεις και Ρουσφέτι - ΚυκλάδεςNews
* Κύπριακά νέα, αναφορά στο Μέσον
* Tο ρουσφέτι στο στρατό - Εφημερίδα Η Αλήθεια
Παραπομπές
1. ↑ Babylon.com Μετάφραση
2. ↑ reporter.gr 08:02 - 06 Φεβρουάριος 2009
3. ↑ Αξιολόγηση Βουλευτών από πολίτες στο ίντερνετ
Δείτε επίσης
* Νεποτισμός
* Δωροδοκία
* Φακελάκι
* Διαφθορά
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License