ART

 

.

Η Nikon Corporation (ιαπωνικά: 株式会社ニコン), ευρύτερα γνωστή ως Nikon (προφέρεται: [ˈnɪkɒn], ニコン, προφέρεται: [ɲikoɴ]), είναι ιαπωνική πολυεθνική εταιρεία με έδρα το Τόκιο, που ειδικεύεται σε προϊόντα οπτικής και απεικονίσεων.
Το Δυτικό Κτήριο της Nikon στο Νίσι-όι του Τόκιο

Τα γνωστότερα προϊόντα της είναι φωτογραφικές μηχανές, φωτογραφικοί φακοί, κιάλια, μικροσκόπια, φακοί ματογυαλιών και επαφής, όργανα μετρήσεων, διόπτρες παρατηρήσεως και πυροβόλων όπλων, καθώς και διατάξεις «steppers», που χρησιμεύουν στη φωτολιθογραφία, τεχνική κατασκευής κυκλωμάτων ημιαγωγών (είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής steppers παγκοσμίως).[2] Οι εταιρείες ιδιοκτησίας της Nikon σχηματίζουν το «Nikon Group».[3] Επώνυμα προϊόντα είναι η σειρά απεικονιστικών φακών Nikkor (για φωτογραφικές μηχανές, εκτυπωτές φωτογραφιών και άλλες εφαρμογές), η σειρά Nikon F μονοοπτικών (SLR) φωτογραφικών μηχανών με φιλμ 35 mm, η σειρά Nikon D ψηφιακών SLR φωτογραφικών μηχανών, η σειρά Coolpix ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και η σειρά Nikonos υποβρύχιων φωτογραφικών μηχανών. Σημαντικοί ανταγωνιστές της Nikon στην κατασκευή φωτογραφικών είναι η Canon, η Sony, η Panasonic, η Pentax και η Olympus.

Η Nikon είναι μέλος της άτυπης ομάδας εταιρειών (keiretsu) της Mitsubishi.[4]
Ιστορία

Η Nikon ιδρύθηκε υπό την επωνυμία Nippon Kōgaku Kōgyō Kabushikigaisha (日本光学工業株式会社, δηλαδή «Ένωση Οπτικών Βιομηχανιών Ιαπωνίας») στις 25 Ιουλίου 1917 όταν τρεις σημαντικοί κατασκευαστές οπτικών ειδών συγχωνεύθηκαν, σχηματίζοντας μια ευρείας γκάμας, πλήρως ολοκληρωμένη εταιρεία οπτικών. Κατά τα επόμενα 60 χρόνια, η αναπτυσσόμενη αυτή εταιρεία αναδείχθηκε σε κατασκευαστή οπτικών φακών ακριβείας (μεταξύ των οποίων και οι φακοί των πρώτων φωτογραφικών μηχανών της Canon), και άλλου εξοπλισμού για κιάλια, μικροσκόπια και ανιχνευτικές διατάξεις. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η εταιρεία λειτουργούσε τριάντα εργοστάσια με συνολικά 2000 εργαζόμενους, που κατασκεύαζαν κιάλια, φακούς, σκοπευτικά βομβαρδιστικών αεροπλάνων και περισκόπια για τον ιαπωνικό στρατό.
Εξάπλωση πέρα από την Ιαπωνία

Μετά τον πόλεμο η Nippon Kōgaku Κ.Κ. επέστρεψε στην παραγωγή των μη στρατιωτικών προϊόντων, με ένα μόνο εργοστάσιο. Το 1948 κυκλοφόρησε η πρώτη φωτογραφική μηχανή με το όνομα «Nikon», η Nikon I.[5] Οι φακοί της έγιναν γνωστοί στο εξωτερικό από τον Αμερικανό φωτορεπόρτερ Ντέιβιντ Ντάγκλας Ντάνκαν. Ο Ντάνκαν εργαζόταν στο Τόκιο όταν ξέσπασε ο Πόλεμος της Κορέας. Είχε συναντήσει έναν νεαρό Ιάπωνα φωτογράφο, τον Γιουν Μίκι (1919-1992), που τού συνέστησε τους φακούς της Nikon. Από τον Ιούλιο του 1950 ως τον Ιανουάριο του 1951 ο Ντάνκαν κάλυψε τον Πόλεμο της Κορέας. Η χρήση των φακών αυτών (ιδίως του NIKKOR-P.C 1:2 f=8,5 cm)[6] στις φωτογραφικές μηχανές του μάρκας Leica έδωσε αρνητικά με υψηλή αντίθεση (κοντράστ) και πολύ καθαρή εικόνα στο κέντρο του πεδίου.[7]
Ονόματα προϊόντων

Το 1988 η εταιρεία μετονομάσθηκε σε Nikon Corporation, παίρνοντας το όνομα των φωτογραφικών μηχανών της. Το όνομα αυτό, που επινοήθηκε το 1946, είναι μία συγχώνευση των φράσεων Nippon Kōgaku (日本光学 = «Οπτικά Ιαπωνίας») και Ikon, σειράς της γερμανικής Carl Zeiss AG. Αυτό δημιούργησε κάποια προβλήματα στην αρχή, με παράπονα της Zeiss, και για αυτό από το 1963 μέχρι το 1968 η σειρά Nikon F κυκλοφορούσε ως 'Nikkor'.[8]
Η κάμερα Nikon F FTN

Γνωστή σήμερα ως η ονομασία για τους φακούς της, η ονομασία Nikkor γεννήθηκε το 1932, ως μία εκδυτικισμένη εκδοχή της συντομογραφίας Nikkō (日光) της αρχικής πλήρους ονομασίας της εταιρείας[9] (κατά σύμπτωση, Nikkō στα ιαπωνικά σημαίνει επίσης «ηλιόφως» και είναι το όνομα μιας κωμόπολης στην Ιαπωνία).

Μία άλλη ονομασία, που χρησιμοποιήθηκε στα μικροσκόπια, ήταν Joico[10], μια βραχυγραφία της φράσεως «Japan Optical Industries Co.». Το «Expeed» είναι το όνομα των επεξεργαστών εικόνας της Nikon από το 2007.


Παραπομπές

«Annual Report 2015» (PDF) (στα Αγγλικά). Nikon corporation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 5 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2015.
«Analyst: Top IC suppliers remain largely unchanged 2007». Solid State Technology. Electro IQ. 18 Μαΐου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2010.
«Nikon Group Companies». Nikon Corporation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2010.
«Nikon Company Profile». mitsubishi.com committee. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2011.
«Nikon Camera History». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2010.
Στη γερμανική: Peter Braczko, Nikon Faszination, Geschichte – Technik – Mythos von 1917 bis heute, Hückelhoven 1992, ISBN 3-88984-047-7, S. 27ff und Tafel 2.
Kouichi Ohsita (30 Σεπτεμβρίου 2007). «The Thousand and One Nights, Tale 36 : Nikkor P.C 8.5 cm f/2». NIKKOR Club Quarterly magazine. Nikon Corporation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2010.
Amateur Photographer Magazine (UK): 61, 2009-10-17
«The 75th Anniversary of NIKKOR Lenses». Nikon Corporation. 18 Μαρτίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2010.
«Corporate History». Nikon Corporation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2010.

Εγκυκλοπαίδεια Οικονομίας

Εγκυκλοπαίδεια Ιαπωνίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License