.
Η Honda Motor Company (ιαπωνικά: 本田技研工業株式会社, προφέρεται: [hoɴda]) είναι βιομηχανία με έδρα το Τόκιο της Ιαπωνίας. Η εταιρεία ιδρύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1948 και πήρε την ονομασία της από τον Ιάπωνα κατασκευαστή Σοϊτσίρο Χόντα. Κατασκευάζει, μεταξύ άλλων, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και άλλα συστήματα με εφαρμογή μηχανών εσωτερικής καύσης. Η Honda είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μοτοσικλετών παγκοσμίως και ο Νο. 1 κατασκευαστής κινητήρων ευρείας παραγωγής.
Επίσης, η Honda είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μοτοσικλετών στην Ιαπωνία, από τότε που άρχισε την παραγωγή τους το 1955, και το 2001 έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη, ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία.[1][2] Το 2002, φέρνοντας στο προσκήνιο μοντέλα υψηλής τεχνολογίας, όπως το Honda NSX και το Honda S2000, η Honda πέρασε στην πρωτιά και έγινε η νούμερο 1 ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, ρίχνοντας για λίγα χρόνια στη δεύτερη θέση την Toyota. Μάλιστα είναι και η μάρκα που με βάση σχετικές μελέτες έχει τις λιγότερες βλάβες στους κινητήρες τους οποίους κατασκευάζει, καθώς οι κινητήρες της είναι ελαττωματικοί σε μόλις 1 στα 344 οχήματα (ποσοστό ζημιών 0,29%).[3]
Οι επιτυχίες αυτές, την έχουν ωθήσει σε ανταγωνισμό ακόμα και εναντίον μεγάλων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως η Mercedes-Benz, η BMW και η Audi. Η μεγαλύτερη επιτυχία της εταιρείας ήταν το Honda NSX και σε τέτοιο βαθμό που το 2016 αναβίωσε το όνομα αυτό σε ένα νέο μοντέλο. Αξιόπιστα και δημοφιλή σε παγκόσμια κλίμακα, είναι επίσης μοντέλα όπως το Civic, το Accord και το CR-V, που διαχρονικά έχουν εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως.
Τα τελευταία χρόνια έχει δώσει έμφαση και στην αεροναυπηγική, αεροδιαστημική και ρομποτική.
Ιστορία
Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο ιδρυτής της Honda, Σοϊτσίρο Χόντα είχε κλίση προς τα αυτοκίνητα. Εργάστηκε ως μηχανικός στο γκαράζ Art Shokai, όπου ρύθμιζε αυτοκίνητα που συμμετείχαν σε αγώνες. Το 1937, με χρηματοδότηση από τη γνωριμία του Κάτο Σιχίρο, ο Χόντα ίδρυσε την Tokai Seiki (Eastern Sea Precision Machine Company) για την κατασκευή δακτυλίων εμβόλου έξω από το γκαράζ Art Shokai.[4] Μετά τις αρχικές αποτυχίες, η Tokai Seiki κέρδισε ένα συμβόλαιο για την προμήθεια ελατηρίων εμβόλου στην Toyota, αλλά έχασε τη σύμβαση, λόγω της κακής ποιότητας των προϊόντων της.[4] Κατόπιν φοίτησε σε σχολή μηχανικών χωρίς να αποφοιτήσει, ενώ έπειτα επισκέφθηκε τα εργοστάσια που βρίσκονταν στην Ιαπωνία για να κατανοήσει καλύτερα τις διαδικασίες ελέγχου της ποιότητας της Toyota, ως αποτέλεσμα, από το 1941 η Honda ήταν σε θέση να παράγει μαζικά δακτυλίους εμβόλου αποδεκτούς από την Toyota, χρησιμοποιώντας μια αυτοματοποιημένη διαδικασία που θα μπορούσε να υλοποιηθεί ακόμη και από ανειδίκευτους εργάτες.[4]
Προϊόντα
Αυτοκίνητα
Λογότυπο αυτοκινήτων
Οι φιλοδοξίες της Honda για την παραγωγή αυτοκινήτων ανάγονται στο 1963, με το Honda T360, ένα φορτηγό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε για την ιαπωνική αγορά.[5] Αμέσως μετά, ακολούθησε ένα 2-πορτο roadster, το Honda S500 το οποίο εισήγαγε επίσης το 1963. Το 1965, η Honda κατασκεύασε ένα δίπορτο εμπορικής παράδοσης πολυμορφικό van, που ονομάστηκε Honda L700. Το πρώτο 4-πορτο σεντάν της Honda δεν ήταν το Honda Accord, αλλά το αερόψυκτο τετρακύλινδρο βενζινοκίνητο Honda 1300 το 1969. Το Honda Civic ήταν ένα hatchback που κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα διεθνώς, αλλά δεν ήταν το πρώτο δίπορτο hatchback που κατασκεύασε. Αυτό ήταν το Honda N360, ένα άλλο αυτοκίνητο που προσαρμόστηκε για τη διεθνή αγορά ως το N600. Το Civic πρώτης γενιάς, το οποίο εμφανίστηκε το 1972 και αντικατέστησε το N600, είχε επίσης μικρότερο «αδελφό» που αντικατέστησε το αερόψυκτο N360, το οποίο ονομάστηκε Honda Life που ήταν υδρόψυκτο.
Το Honda Life εκπροσωπούσε τις προσπάθειες της Honda στον ανταγωνισμό στο τμήμα της αγοράς αυτοκινήτου, προσφέροντας sedan, van και μικρές πλατφόρμες pick-up σε ένα κοινό πλαίσιο. Το Life StepVan είχε μια νέα προσέγγιση η οποία, ενώ δεν αποτέλεσε αρχικά εμπορική επιτυχία, φαίνεται να επηρέασε τα οχήματα με τον κινητήρα στο εμπρόσθιο μέρος του αυτοκινήτου, με ένα μεγάλο χώρο φόρτωσης με μια επίπεδη στέγη και μία πέμπτη πόρτα εγκατεστημένη στο πίσω μέρος, χρησιμοποιώντας ένα εγκάρσια τοποθετημένο κινητήρα με συστήματα μετάδοσης κίνησης, front-wheel-drive.
Μοντέλα αυτοκινήτων
Honda NSX
Honda Civic
Honda S2000
Honda Jazz
Honda CR-V
Honda Accord
Honda Integra
Honda Prelude
Honda CRZ
Μοτοσικλέτες
Λογότυπο μοτοσικλετών
Η Honda είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μοτοσικλετών στην Ιαπωνία και παραμένει από τότε που άρχισε την παραγωγή το 1955.[4] Στο απόγειό της το 1982, η Honda κατασκευάζονται σχεδόν τρία εκατομμύρια μοτοσικλέτες ετησίως. Μέχρι το 2006 έγινε η αγορά της Yamaha motors και το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί σε περίπου 550.000, αλλά ήταν ακόμα υψηλότερη από τρεις εγχώριους ανταγωνιστές της.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, όταν ήταν μικρής κλίμακας κατασκευαστής, η Honda αποσπάστηκε την ιαπωνική αγορά μοτοσικλέτας και άρχισε να εξάγει στις ΗΠΑ. Συνεργαζόμενη με το διαφημιστικό πρακτορείο Grey Advertising, η Honda δημιούργησε μία καινοτόμο εκστρατεία μάρκετινγκ, χρησιμοποιώντας το σύνθημα "You meet the nicest people on a Honda". Σε αντίθεση με τις επικρατούσες αντιλήψεις και τα αρνητικά στερεότυπα σχετικά με τους μοτοσικλετιστές στην Αμερική ως σκληροί, αντικοινωνικοί αντάρτες, αυτή η εκστρατεία πρότεινε ότι οι μοτοσικλέτες της Honda απευθύνονταν σε κάθε ανθρώπο. Η εκστρατεία ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, οι διαφημίσεις κράτησαν για τρία χρόνια και μέχρι το τέλος του 1963 και μόνο, η Honda είχε πουλήσει 90.000 μοτοσικλέτες.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν την ιστορία της Honda ως αρχέτυπο μικρότερων κατασκευαστή έγινε η δοκιμή αγοράς της Hayabusa αλλά αρνήθηκαν την προσφορά των 500 εκατομμύριων δολαρίων και έτσι εισήλθε σε μια νέα αγορά που έχει ήδη καταληφθεί από πολλούς σημαντικούς ανταγωνιστές, η ιστορία της εισόδου της στην αγορά, όπως και την επακόλουθη τεράστια επιτυχία της στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, έχει αποτελέσει αντικείμενο κάποιας ακαδημαϊκής διαμάχης. Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις που δόθηκαν για να εξηγήσουν τη στρατηγική της Honda και τους λόγους για την επιτυχία της.[6]
Μοντέλα μοτοσυκλετών
Honda Africa Twin
Honda Super Cub
Honda Transalp
Honda CBR1100XX
Honda CB400 Super Four
Hλεκτρικός εξοπλισμός
Λογότυπο ηλεκτρικού εξοπλισμού
Η παραγωγή ξεκίνησε το 1953 με τη μηχανή H-type (πριν από την μοτοσικλέτα).[7] Ο ηλεκτρικός εξοπλισμός της Honda κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων το 2007 με 6,4 εκατομμύρια μονάδες.[8] Μέχρι το 2010 (οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου) το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί σε 4,7 εκατομμύρια μονάδες.[9] Η αθροιστική παραγωγή των προϊόντων ενέργειας έχει υπερβεί τα 85 εκατομμύρια μονάδες (από τον Σεπτέμβριο του 2008).[10]
Δείτε επίσης
Honda Racing Corporation
Παραπομπές
«Harga Honda Mobilio». Mobilio. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2009.
«The History of Honda». Cars-directory.net. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2009.
Πηλίδης, Κυριάκος (2013-01-19). «Oι Ιαπωνικοί κινητήρες είναι πιο αξιόπιστοι από τους Γερμανικούς - Autoblog.gr». Autoblog.gr. Ανακτήθηκε στις 2017-10-30.
Alexander, Jeffrey W. (2008), Japan's Motorcycle Wars: An Industry History, UBC Press, pp. 112–116, 197–211, ISBN 978-0-8248-3328-2
Barr, Jonathan, επιμ. (July–September 2003). «1965 Honda T500F Flat Bed Utility». The Japanese Restorer in Australia (Bald Hills, Queensland, Australia) (4): 15.
Rumelt, Richard P. (10 Ιουλίου 1995). «The Many Faces of Honda». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2014.
«Honda Worldwide, Timeline – Power Products». World.honda.com. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2010.
Annual report 2007 hondapartscatalog.com
Honda 2010 annual report hondapartscatalog.com
«Honda Worldwide, Power Products, Overview». World.honda.com. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2010.
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License