.
Η μάχη του ποταμού Τρεβία αποτέλεσε την πρώτη ισχυρή σύγκρουση του Αννίβα Βάρκα της Καρχηδόνας με τον ισχυρό στρατό της Ρωμαϊκής δημοκρατίας υπό τον Τιβέριο Σεμπρόνιο Λόγγο. Η μάχη αυτή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μάχες του Δεύτερου Καρχηδονιακού Πολέμου. Η μάχη διεξήχθη στις όχθες του Τρέβια ποταμού τον Δεκέμβριο του 218 π.Χ. Ο Καρχηδονιακός στρατός συνέτριψε το Ρωμαϊκό στρατό λόγω της στρατιωτικής μεγαλοφυΐας του Καρχηδόνιου στρατηγού. Η μάχη σηματοδότησε το τέλος της Ρωμαϊκής κυριαρχίας στη βόρεια Ιταλία για τα υπόλοιπα 17 χρόνια. Μετά τη νίκη αυτή ο δρόμος για την κατάκτηση της κεντρικής Ιταλίας ήταν ανοικτός.
Στρατηγικό πλαίσιο
Ο Αννίβας μετά τη δολοφονία του γαμπρού το Ασδούρβα του Μεγαλοπρεπή έγινε κύριος των Καρχηδονιακών στρατευμάτων στην Ιβηρική χερσόνησο. Πρώτη του κίνηση ήταν η κατάληψη ολόκληρης της Ιβηρικής χερσονήσου. Έτσι πολιόρκησε τη ρωμαϊκή πόλη του Σαγούντου. Μετά από οχτώ μήνες τα τείχη του Σαγούντου πέφτουν και η Καρχηδόνιοι λεηλατούν και κατακαίουν την πόλη. Ο Αννίβας μετά την επιτυχία στο Σαγούντο αποφασίζει να μεταφέρει τον πόλεμο στην Ιταλία. Ο Καρχηδονιακός στρατός αποτελούνταν από 40.000 πεζικό 10.000 ιππικό και 47 ελέφαντες περνά τα Πυρηναία και φτάνει στο λιμάνι της Μασσαλίας. Εκεί συναντά ένα μικρό εκστρατευτικό σώμα 10.000 στρατιωτών υπό τον Κορνήλιο Σκιπίωνα (θείος του Σκιπίωνα του Αφρικανού) για να τον αναχαιτίσει. Ο Αννίβας απέφυγε τη σύγκρουση και αποφάσισε να εισβάλλει στην Ιταλία μέσω των Άλπεων. Μετά από έναν μήνα εξαντλητικής πορείας το 1/5 του στρατού του Αννίβα είχε χαθεί. Ο Καρχηδόνιος στρατηγός ήξερε ότι το πέρασμα αυτό θα του κόστιζε και είχε σχέδιο για να αναπληρώσει τις απώλειές του. Το σχέδιο αυτό βασιζόταν στους ελέφαντές του. Οι ελέφαντες πράγματι φέρνουν πάταγο στη βόρεια Ιταλία και οι Γαλάτες της περιοχής περνούν με το μέρος του. Πλέον η δύναμη του Αννίβα έφτανε τις 40.000 στρατιώτες. Η Ρώμη απαντά και στέλνει μια δύναμη 40.000 ανδρών για να διώξουν τον Αννίβα από την Ιταλία υπό τον Τιβέριο Σεμπρόνιο λόγγο.
Η Μάχη
Τον Δεκέμβριο του 218 π.Χ ένας ρωμαϊκός στρατός έχει σταλθεί από τη Ρωμαϊκή σύγκλητο για να διώξει τον Αννίβα Βάρκα από την χερσόνησο τους. Οι Ρωμαίοι στρατοπεδεύουν στις όχθες του ποταμού Τρέβια. Από την απέναντι όχθη ήταν τα στρατεύματα του Αννίβα. Την αυγή ο Αννίβας στέλνει 2.000-3.000 ιππείς στο ρωμαϊκό στρατόπεδο για να προκληθεί σύγχυση στο Ρωμαϊκό στράτευμα. Ο στρατηγός Σεμπρόνιος έγινε έξαλλος και διατάζει ολόκληρο το στράτευμά να περάσει τον ποταμό. Αυτό ήταν πολύ μεγάλο λάθος διότι ήταν Δεκέμβριος, τα νερά του ποταμού ήταν παγωμένα και οι Ρωμαίοι στρατιώτες χάνουν τη μαχητική τους ικανότητα. Ο Αννίβας εκμεταλλεύεται τη σύγχυση και κρύβει ιππικό σε βάλτους στα νώτα του ρωμαϊκού στρατεύματος. Οι στρατιώτες του Αννίβα περίμεναν ξεκούραστοι τους Ρωμαίους λεγεωνάριους. Οι Ρωμαίοι παρατάχθηκαν σε σχηματισμό σκακιέρας. Ο ευφυής στρατηγός βλέπει ότι το ιππικό των Ρωμαίων ήταν απροστάτευτο, έτσι στέλνει τους έλεφαντές του και το ιππικό που είχε κρύψει στους βάλτους και τρέπει το Ρωμαϊκό ιππικό σε φυγή. Το Καρχηδονιακό πεζικό επιτίθεται στα πλάγια του ρωμαϊκού στρατού και τον διαλύει. Ο υπόλοιπος στρατός προσπαθεί να φύγει, όμως σφαγιάστηκε από το Καρχηδονιακό ιππικό και πεζικό ενώ οι υπόλοιποι πνίγηκαν στον ποταμό. Ο Αννίβας τους συνέτριψε ολοκληρωτικά
Οι Απώλειες
Οι Ρωμαϊκές απώλειες ήταν τρομερές. 30.000 άνδρες βρίσκονταν στο έλεος των Καρχηδόνιων ενώ 10.000 κατάφεραν να ξεφύγουν πετώντας τις πανοπλίες τους και τα όπλα τους. Οι Καρχηδόνιοι έχασαν 4.000-5.000 άνδρες και 36 ελέφαντες.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License