ART

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Βιομηχανία ονομάζεται η κατασκευή ή παραγωγή ενός αγαθού ή υπηρεσίας μέσα σε μία οικονομία[1]. Παρόλο που η βιομηχανία αποτελεί μία ευρεία έννοια για κάθε είδος οικονομικής παραγωγής, στα οικονομικά και τον αστικό σχεδιασμό η βιομηχανία είναι συνώνυμη της δευτερογενούς παραγωγής, η οποία είναι το είδος της οικονομικής δραστηριότητας που ασχολείται με την κατασκευή αγαθών και προϊόντων[1].

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι βιομηχανικοί οικονομικοί τομείς, ο πρωτογενής τομέας που αφορά κυρίως τη βιομηχανία εξαγωγής πρώτων υλών όπως η εξόρυξη και η γεωργία, ο δευτερογενής τομέας που αφορά την διύλιση, την κατασκευή και την παραγωγή, ο τριτογενής τομέας που ασχολείται με υπηρεσίες (όπως η νομική ή η ιατρική) και τη διανομή των αγαθών και ο τεταρτογενής τομέας ο οποίος είναι σχετικά νέος τύπος της γνωστικής βιομηχανίας που εστιάζει στην τεχνολογική έρευνα, σχεδιασμό και εξέλιξη, όπως ο προγραμματισμός ή η βιοχημεία. Επίσης έχει προταθεί και ένας πεμπτογενής τομέας που θα περιλαμβάνει τις μη κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Η οικονομία χωρίζεται επίσης δύο τομείς, δημόσιο και ιδιωτικό, με τη βιομηχανία να κατατάσσεται συνήθως στον ιδιωτικό.

Η βιομηχανία με την έννοια της παρασκευής-κατασκευής έγινε ο κύριος τομέας παραγωγής και εργασίας στις Ευρωπαϊκές και Βορειοαμερικανικές χώρες κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης, με την ανατροπή των προηγούμενων εμπορικών και φεουδαρχικών οικονομιών, μέσω της ταχείας και επιτυχούς τεχνολογικής ανάπτυξης, όπως επήλθε για παράδειγμα με την εισαγωγή του χάλυβα και του γαιάνθρακα στην παραγωγή. Βοηθήθηκε από τις τεχνολογικές εξελίξεις και συνέχισε να αναπτύσσεται σε νέους τύπους και τομείς μέχρι και σήμερα. Ως επακόλουθο, οι βιομηχανικές χώρες άρχισαν να υιοθετούν καπιταλιστική οικονομική πολιτική. Σιδηρόδρομοι και ατμόπλοια άρχισαν γρήγορα να συνδέουν παγκόσμιες αγορές οι οποίες ήταν προηγούμενα απρόσιτες, επιτρέποντας σε ιδιωτικές εταιρίες να εξελιχθούν σε ανήκουστα για την τότε εποχή μεγέθη και πλούτο. Από την Βιομηχανική επανάσταση και έπειτα το ένα τρίτο περίπου της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής προέρχεται από τη βιομηχανική παραγωγή, ποσοστό μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό της αγροτικής παραγωγής.

Πολλές ανεπτυγμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, και αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, εξαρτώνται σημαντικά από τη βιομηχανία. Οι βιομηχανίες, οι χώρες στις οποίες βρίσκονται και δραστηριοποιούνται και οι οικονομίες των χωρών αυτών διασυνδέονται με ένα πολύπλοκο δίκτυο αλληλεξάρτησης.

Βιομηχανική επανάσταση

Παραπομπές

Βιομηχανία

1. ↑ 1,0 1,1 industry definition. Dictionary.com (ανακτήθηκε 15 Φεβρουαρίου 2009 )

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News