.
Η Πολιορκία της Αντιόχειας έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της Πρώτης Σταυροφορίας το 1097 και 1098. Η πρώτη πολιορκία διεξήχθη από τους σταυροφόρους κατά της κατεχόμενης από τους Μουσουλμάνους πόλη και διήρκεσε από τις 21 Οκτωβρίου 1097 έως τις 2 Ιουνίου 1098. Η Αντιόχεια βρίσκεται σε τοποθεσία στρατηγικής σημασίας στην διαδρομή των σταυροφόρων στη Παλαιστίνη. Οι προμήθειες ενισχύσεις και υποχωρήσεις ελέγχονταν όλα από τη πόλη. Προβλέποντας ότι θα δεχτεί επίθεση, ο μουσουλμάνος διοικητής της πόλης, Γιάγκι-Σιγιάν, άρχισε να αποθηκεύει τρόφιμα και να στέλνει αιτήματα για βοήθεια. Τα βυζαντινά τείχη που περιέβαλλαν την πόλη ήταν τρομερό εμπόδιο για την σύλληψή του, αλλά οι ηγέτες της σταυροφορίας αισθάνονταν υποχρεωμένοι να πολιορκήσουν την Αντιόχεια ούτως ή άλλως.
Οι σταυροφόροι έφθασαν έξω από την πόλη στις 21 Οκτωβρίου και άρχισαν την πολιορκία. Η φρουρά έφυγε ανεπιτυχώς στις 29 Δεκεμβρίου. Μετά την απογύμνωση της γύρω περιοχής τροφίμων, οι σταυροφόροι αναγκάστηκαν να ψάξουν μακρύτερα για προμήθειες. Την 31η Δεκεμβρίου, μια δύναμη 20.000 σταυροφόρων αντιμετώπισε έναν ανακουφιστικό στρατό με επικεφαλής τον Ντουκάκ της Δαμασκού, ο οποίος κατευθυνόταν στην Αντιόχεια και οι σταυροφόροι νίκησαν. Καθώς η πολιορκία συνεχίστηκε, οι προμήθειες μειώθηκαν και στις αρχές του 1098 ένας στους επτά από τους σταυροφόρους πέθαινε από την πείνα και οι άνθρωποι άρχισαν να εγκαταλείπουν. Μια δεύτερη ανακουφιστική δύναμη, αυτή τη φορά υπό την εντολή του Ριντουάν του Χαλεπίου, προχώρησε προς την Αντιόχεια, φτάνοντας στις 9 Φεβρουαρίου. Όπως και ο στρατός του Ντουκάκ πριν, ηττήθηκε. Η Αντιόχεια κατελήφθη στις 3 Ιουνίου αν και η ακρόπολη παρέμεινε στα χέρια των μουσουλμάνων υπερασπιστών. Ο Κερμπόγκα ξεκίνησε τη δεύτερη πολιορκία κατά των σταυροφόρων που κατείχαν την Αντιόχεια, η οποία διήρκεσε από τις 7 Ιουνίου έως τις 28 Ιουνίου 1098. Η δεύτερη πολιορκία έληξε όταν οι σταυροφόροι εξήλθαν από την πόλη για να παλέψουν με το στρατό του Κερμπόγκα, τον οποίο νίκησαν. Αφού είδαν τον μουσουλμανικό στρατό να διώχνεται, οι υπερασπιστές που παρέμειναν στην ακρόπολη παραδόθηκαν.
Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License