ART

 

.

Η Επιχείρηση Κρεμλίνο (αγγλικά: Operation Kremlin), ήταν μια επιτυχημένη επιχείρηση εξαπάτησης της Ναζιστικής Γερμανίας κατά των Σοβιετικών δυνάμεων τον Μάιο-Ιούνιο του 1942. Αφού οι Γερμανοί στρατιώτες κατέλαβαν την πόλη Χάρκοβο τον Οκτώβριο του 1941, η Γερμανική Ανώτατη Διοίκηση σχεδίαζε επίθεση για να καταστρέψει τις σοβιετικές δυνάμεις προς τον νότιο τομέα του Ανατολικού Μετώπου. Για να εκτρέψει την προσοχή των Σοβιετικών από αυτή την επίθεση, στις 29 Μαΐου 1942, η Ανωτάτη Διοίκηση διέταξε "την όσο το δυνατόν νωρίτερα επανάληψη της επίθεσης στη Μόσχα" από το Κέντρο Στρατιωτικής Ομάδας.

Ο παράγοντας που έκανε την επιχείρηση Κρεμλίνο να φαίνεται αληθινή στην Σοβιετική Ανωτάτη Διοίκηση (Σταβάκα) ήταν ότι συνέπεσε με τη σκέψη των Σοβιετικών, την οποία οι Γερμανοί δεν γνώριζαν. Οι Σοβιετικοί είχαν ήδη πιστέψει ότι οι Γερμανοί θα κάνουν μια δεύτερη προσπάθεια για να πάρουν τη Μόσχα σε μια μεγαλύτερη επίθεση το καλοκαίρι του 1942.

Η οδηγία που δόθηκε στο Κέντρο Στρατιωτικής Ομάδας, η οποία ανέθεσε σε δύο μεραρχίες Πάντσερ τις πανομοιότυπες αποστολές που είχαν λάβει το προηγούμενο φθινόπωρο που θα μπορούσε να είχε ληφθεί ως πραγματική, ακόμη και από τους γερμανούς αξιωματικούς που την γνώριζαν. Οι περισσότεροι από αυτούς κρατήθηκαν όμως στο σκοτάδι για αυτήν την εξαπάτηση, γεγονός που την έκανε ακόμα πιο πιστευτή.
Το σχέδιο

Στο πλαίσιο της επιχείρησης Κρεμλίνο, ήταν οι αυξημένες αεροπορικές πτήσεις της Λουφτβάφε προς και γύρω από τη Μόσχα, καθώς και οι αξιωματικοί που ήταν υπεύθυνοι για τις ανακρίσεις των αιχμαλώτων πολέμου έλαβαν λίστες ερωτήσεων για να ρωτήσουν σχετικά με την άμυνα της Μόσχας και για τα σφραγισμένα πακέτα των χαρτών της Μόσχας. Η υποτιθεμένη επίθεση είχε οριστεί για την 1η Αυγούστου του 1942.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Η Επιχείρηση Κρεμλίνο στο ww2history.ru (Ρωσικά)

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License