.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΪ 100,3 ανήκει σε έναν όμιλο μέσων μαζικής ενημέρωσης, τον όμιλο Αλαφούζου, (στον οποίο ανήκουν και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί RED, και Μελωδία). Το 1989 ο ΣΚΑΪ έκανε την πρώτη του μετάδοση. Σύμφωνα με έρευνα της AEMAP/ FOCUS, ο ΣΚΑΪ βρίσκεται στην πρώτη θέση ακροαματικότητας[εκκρεμεί παραπομπή]. Το κοινό στο οποίο απευθύνεται ο ΣΚΑΪ, είναι 62,6% άντρες και 37,4% γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και υψηλή κοινωνική τάξη[εκκρεμεί παραπομπή]. Κατά τον ραδιοσταθμό, σκοπός του είναι μέσα από τις εκπομπές του να παρέχει στον Έλληνα ακροατή έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση, προσπαθώντας ταυτόχρονα να τον ψυχαγωγεί και να τον υποστηρίζει με έντονη δράση και παρεμβατικότητα στα θέματα που τον απασχολούν. Οι εκπομπές του σταθμού είναι ειδησεογραφικού/ενημερωτικού χαρακτήρα. Ο ΣΚΑΪ εκπέμπει από τα βουνά του Υμηττού και της Πάρνηθας.
Από την αρχή της λειτουργίας του ο σταθμός έχει συνεργαστεί με το BBC, αφού παραμένει ο κύριος ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, της Deutsche Welle και της Φωνής της Αμερικής. Το 2007 ο σταθμός του ΣΚΑΪ ενώθηκε με 12 ευρωπαϊκούς ραδιοφωνικούς σταθμούς για να δημιουργήσουν την Ευρωπαική Κοινοπραξία της EURANET. Ο ΣΚΑΪ αποτελεί ένα από τους δύο ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και είναι ο μοναδικός ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός της κοινοπραξίας.
Στίς 20 Σεμπτεμβρίου 2012 ο Όμιλος ΣΚΑΙ προχώρησε στην πώληση του 3ο Ραδιοφωνικού σταθμού του Ομίλου PLAY 88.9 στην Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου κόρη του γνωστού επιχειρηματία και μετονομάστηκε απο PLAY ξανά σε FREEDOM 88.9 που έκπεμπε μέχρι το 2010.
Τηλεόραση
Η τηλεόραση του ΣΚΑΪ είναι ένας ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας. Ο σταθμός εξέπεμψε σήμα για πρώτη φορά στις 21 Σεπτεμβρίου 1993 με ενημερωτικό και κυρίως αθλητικό πρόγραμμα, ενώ από τον Μάρτιο του 1994 περιορίζει τις αθλητικές μεταδόσεις και προσθέτει στο πρόγραμμά του πλήθος ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών ταινιών. Η οικονομική κρίση στον όμιλο Αλαφούζου το 1998 οδήγησε στην πώληση του σταθμού και τη σταδιακή μετατροπή του στον Alpha. Από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 1998 μέχρι και τον Οκτώβριο του 1999, και ενώ ο σταθμός είχε ήδη πουληθεί, συνέβαιναν σταδιακές αλλαγές στο όνομα του σταθμού, στο πρόγραμμά του και κατά συνέπεια στο λογότυπο.
Από την 1η Απριλίου 2006, ωστόσο, η τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξέπεμψε και πάλι με 8ωρο δοκιμαστικό πρόγραμμα καθημερινά. Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε φτάνοντας τις 14 ώρες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2006, ενώ τον Οκτώβριο εμπλουτίστηκε ακόμα περισσότερο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η επανέναρξη της λειτουργίας του σταθμού είχε αποφασιστεί περίπου έναν χρόνο πριν. Για αυτό το λόγο ο Όμιλος Αλαφούζου είχε αγοράσει τον τηλεοπτικό σταθμό Smart Channel και προγραμμάτιζε να εκπέμψει το νέο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ από τις συχνότητές του. Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν το νέο ξεκίνημα του ΣΚΑΪ, κρίθηκε σκόπιμη η αγορά του τηλεοπτικού σταθμού Seven[1], ο οποίος είχε άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, σε αντίθεση με τον Smart, και τελικά εξέπεμψε από τις συχνότητες του πρώην Seven.
Ο σταθμός εισήγαγε πολλά ντοκιμαντέρ στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης και διαμόρφωσε περιβαλλοντική ατζέντα με καμπάνιες και προγράμματα ευαισθητοποίησης και έκκλησης για συμμετοχή του κόσμου.
Η λήψη του σταθμού γινόταν και δορυφορικά χωρίς κωδικοποίηση, μέσω του δορυφόρου Hellas Sat 2. Αργότερα ο σταθμός σταμάτησε την εκπομπή του μέσω Hellas Sat 2 και εκπέμπει πλέον δορυφορικά μέσω της συνδρομητικής πλατφόρμας ΝΟVA.
Πρόγραμμα
Στο αρχικό πρόγραμμα του Απριλίου 2006 περιλαμβανόταν ένα δελτίο ειδήσεων διάρκειας 25 λεπτών στις 20:30, η ενημερωτική εκπομπή ΣΚΑΪ Επίκαιρα και πολλά ντοκιμαντέρ παραγωγής BBC και National Geographic Channel. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα δελτία ειδήσεων έγιναν τρία (19:00, 22:00 και 00:00), ενώ προστέθηκαν και άλλες εκπομπές όπως το The Oprah Winfrey Show, Entertainment This Week, Top Gear, Το κάστρο του Τακέσι κ.ά.
Από τις 23 Οκτωβρίου 2006 ο σταθμός άρχισε την εκπομπή του καινούριου προγράμματός του αποκλειστικά και μόνο στη νέα φόρμα 16:9. Τα δελτία ειδήσεων πλέον προβάλλονται τέσσερις φορές την ημέρα (14:00, 18:00, 21:00 και 00:00) από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ κάθε Κυριακή οι ειδήσεις των 21:00 έχουν δίωρη διάρκεια. Μερικές από τις εκπομπές του ανανεωμένου προγράμματος του ΣΚΑΪ είναι οι: 4400, Spooks, Doctor Who και CSI: Nέα Υόρκη, CSΙ: Μαϊάμι, CSI: Λας Βέγκας, ενώ αξιοσημείωτη είναι η μετάδοση των δελτίων ειδήσεων του BBC World στα ελληνικά.
Τα περισσότερα ξενόγλωσσα προγράμματα προβάλλονταν αρχικά με ελληνική μεταγλώττιση ή αφήγηση στα ελληνικά, αν και υπήρχαν εξαιρέσεις, όπως η σειρά CSI: Nέα Υόρκη, που προβαλλόταν με ελληνικούς υπότιτλους. Τις τελευταίες εβδομάδες του 2006 ξεκίνησαν να προβάλλονται με υπότιτλους και διάφορες έκτακτες εκπομπές αλλά και ντοκιμαντέρ, ενώ τελικά και οι υπόλοιπες ξένες σειρές, από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2007 προβάλλονται με υπότιτλους, κάνοντας τις μεταγλωττισμένες εκπομπές μειοψηφία.
Το πρώτο κωμικό πρόγραμμα ήταν η Ελληνοφρένεια στα μέσα της σεζόν 2006-2007 και το Κρα από την αρχή της σεζόν 2008-2009.
Ο ΣΚΑΪ κατά τη σεζόν 2009-2010 είχε εξασφαλίσει τα δικαιώματα μετάδοσης αγώνων της Superleague. Επίσης από την ίδια σεζόν ξεκίνησε και η μετάδοση αγώνων του Ισπανικού Πρωταθλήματος, η οποία συνεχίζεται και τη φετινή σεζόν. Ακόμη, από τον σταθμό μεταδίδονται και οι αγώνες του Moto GP και WRC
Εκπομπές που προβάλλονται αυτή την περίοδο:
Στην Πράξη - εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή που δίνει έμφαση στην ανάδειξη Ελλήνων κάθε ηλικίας, από κάθε κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που οι ιστορίες τους επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει διέξοδος από την ελληνική κρίση. Παρουσιάζει η Σύλβια Κλιμάκη. Προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 12.30
Υποσημειώσεις
↑ Αγωγή κατά ΣΚΑΪ-Μπατατούδη για τη μεταβίβαση του Seven, το Παρόν, 26/10/2009.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
skai.gr Επίσημη Ιστοσελίδα
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License